Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Διαγγέλματα για αφελεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαγγέλματα για αφελεις

Του Σχολιαστικού

Σήμερα θα μιλήσουμε για το πασχαλινό διάγγελμα του Μητσοτάκη.

Είπε: Στο πρώτο μήνυμά μου έθεσα έναν σαφή στόχο. Να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού υπομένοντας και ατομικές θυσίες.

Διότι, προσέξτε. Ο Μητσοτάκης τους θέτει τους στόχους, όχι οι αντικειμενικές συνθήκες.

Είναι σαν να λες: από την ώρα που χάλασε το αεροπλάνο σας, έθεσα ως στόχο να το προσγειώσουν οι πιλότοι με ασφάλεια.

Και μπράβο μου που το προσγείωσαν.

Σας ευχαριστώ όλους που αντιληφθήκατε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ήσασταν πειθαρχημένοι.

Αποδείξαμε ότι ως λαός έχουμε δύναμη και αντοχή κ.λπ. Σε αντίθεση με τους άλλους λαούς, που είναι πιλάφια.

Είπε: Κερδίσαμε χρόνο να οργανώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προφανώς αναφέρεται στις ΜΕΘ από τους ιδιώτες, που πληρώσαμε διπλά, και τα τεστ, που τα πουλάνε 350 ευρώ το κομμάτι για να τα κάνει το ινστιτούτο Παστέρ.

Είπε: Σε πέντε εβδομάδες έγιναν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες. Εντάξει, αυτό είναι θράσος.

Τι έγινε, κάνανε προσλήψεις και δεν μας το είπανε; ¨Η ξεπάγωσαν τις προσλήψεις των προηγούμενων;

Ή προσπαθούν να πετάξουν από πάνω της τη διαχείριση 2010 - 2014; Που ο Άδωνης έλεγε: εγώ τους απολύω, όχι η τρόικα, και το ΕΣΥ δεν μπορεί να τους καλύπτει όλους;

Που παρέδωσαν νοσοκομεία χρεοκοπημένα, με πάρτι στις προμήθειες, και έκαναν πόλεμο στους επόμενους που προσπαθούσαν να τα κρατήσουν ανοιχτά;

Για να μην πούμε για τους παππούδες, που τους έδιναν διοικήσεις νοσοκομείων για 1.000 ψήφους, και τα νοσοκομειακά τμήματα που είχαν υποσχεθεί σε ιδιώτες... Για το δόγμα ότι το Δημόσιο πρέπει να παρέχει υπηρεσίες που αγοράζει από ιδιώτες...

Είδε ο κόσμος πώς κοστολογούν οι ιδιώτες τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Δημόσιο.

Τώρα έχουμε αλλαγή ρητορικής. Είδε ο κόσμος τι τον περίμενε χωρίς δημόσιο σύστημα Υγείας. Και τώρα ο Μητσοτάκης, που πριν υποδυόταν τον δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα και καταριόταν τις ιδεοληψίες, τώρα υποδύεται την εμπιστοσύνη στο κράτος.

Εξ ου και τα μισόλογα για αλλαγή γραμμής: άλλαξαν πολλά, αλλάξαμε και εμείς, εκσυγχρονίζονται οι αντιλήψεις για τον ρόλο της δημόσιας Υγείας κ.λπ.

Και το κράτος είναι για να δουλεύει και όχι για κομματικό λάφυρο.

Γελάει ο στρατός των μετακλητών και οι διοικητές με τις διπλές αποδοχές.

Και ακολούθησε και άλλο άνοιγμα: Ζήτω οι αφανείς ήρωες, οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων, οι ντελιβεράδες, οι εργάτες καθαριότητας.

Αυτοί που το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ήρθε στα πράγματα ήταν να απελευθερώσει τις απολύσεις τους, να τους κάνουμε όλους εργολαβικούς και να καταργήσουμε την Επιθεώρηση Εργασίας.

Και το πρώτο πράγμα που έκανε με την πανδημία ήταν να τους βάλει σε αλλαγές συμβάσεων και σε 50% μείωση μισθού.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση διαθέτει 14 δισ. για στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και 10 δισ. για ρευστότητα. Παρ όλο που ο Άδωνης γκρινιάζει ότι παχαίνουμε τον κόσμο με αυτή την πρακτική.

Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Προχθές ο Πέτσας είπε ότι αυτά είναι σε ορίζοντα χρόνου και εφ’ όσον η πανδημία κρατήσει. Τώρα έφυγαν οι ορίζοντες χρόνου και ο Μητσοτάκης τα εκφώνησε ανερυθρίαστα.

Εν τω μεταξύ ο περισσότερος κόσμος είναι στον αέρα.

Α, είπε και για την κατάρτιση των επιστημόνων. Καμία τσίπα.

Είπε επίσης: Σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτουμε ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Που δεν πρέπει να το δαπανήσουμε σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές.

Αλόγιστα αιτήματα είπε αυτός που έδωσε 80 εκατομμύρια στα ΚΕΚ.

Εντάξει, πόσο απατεώνας και σαλτιμπάγκος μπορείς να είσαι μέσα σε μιάμιση φράση;

Αναφέρεσαι στα 37 δισ. που σου άφησαν οι προηγούμενοι, τα πιστώνεις στη δική σου αξιοπιστία και σοβαρότητα που οι άλλοι δεν είχαν και παραλλήλως τα χρησιμοποιείς για να χαρακτηρίσεις αλόγιστη τη δική τους πρόταση, όταν τρεις γραμμές πιο πάνω έχεις μοιράσει 24 δισ..

Θα πει κάποιος, εντάξει, αλλά τα 24 δισ. του Μητσοτάκη είναι στα λόγια, ενώ τα 26 δισ. των μαδούρων τα εννοούν και είναι και κοστολογημένα. Άρα οι μαδούροι είναι ανεύθυνοι, ενώ ο Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος και σοβαρός και δεν τα σκορπάει αλόγιστα.

Τα υπόλοιπα είναι τα εξής: Μου προσφέρατε απλόχερα την εμπιστοσύνη σας, σας την ανταποδίδω καθημερινά, έρχεται η αναγέννηση.

Ενδιαμέσως θα υπάρξει μια τεράστια κρίση, θα σας πατήσουμε κάτω, αλλά μην ανησυχείτε, θα μοιραστούμε δίκαια τα οφέλη της αναπτυξιακής έκρηξης που θα ακολουθήσει.

Ας έχουμε εμπιστοσύνη, είναι να μην έχεις εμπιστοσύνη σε αυτόν τον άνθρωπο;

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL