Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Σε τέτοιες κρίσεις αποδεικνύεται η αναγκαιότητα μιας φιλολαϊκής προοδευτικής διακυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε τέτοιες κρίσεις αποδεικνύεται η αναγκαιότητα μιας φιλολαϊκής προοδευτικής διακυβέρνησης

Του Σταύρου Αραχωβίτη*

Ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει μια από τις μεγαλύτερες γενικευμένες ανθρωπιστικές τραγωδίες που έχει βιώσει στην ιστορία του. Δοκιμάζονται οι αντοχές των Συστημάτων Υγείας, οι ανθρώπινες αντοχές και οι σχέσεις, οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας και, στο τέλος, οι αντοχές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζεται και αυτή μέσα στην διελκυστίνδα των διαφορετικών οικονομιών και διαφορετικών οικονομικών συμφερόντων που ποτέ δεν κατάφεραν να ομογενοποιηθούν.

Η πανδημία του SARS CoV2 ανέδειξε μια σειρά ζητημάτων και επιτάχυνε εξελίξεις, που υπό κανονικές συνθήκες θα εξελίσσονταν πολύ αργά και θα απαιτούσαν ζυμώσεις και κοινωνικές συναινέσεις. Λειτούργησε, τρόπον τινά, όπως ο καταλύτης σε μια χημική αντίδραση.

Όμως, το σπουδαιότερο που διαπιστώθηκε μέσα σε αυτήν την εξελισσόμενη ακόμα κρίση, κατά τη γνώμη μου, είναι η διαφορά μεταξύ των πολιτικών συστημάτων.

Αποδεικνύεται κάθε μέρα η αναγκαιότητα του Δημοσίου Καθολικού Συστήματος Υγείας, και αυτό πλέον αρχίζει να γίνεται αποδεκτό και από τους τελευταίους, και πιο σκληροπυρηνικούς, οπαδούς της «οικονομίας της ελεύθερης αγοράς». Όλοι παρακαλάνε να αντέξει το σύστημα Υγείας και κάποιοι απ’ αυτούς προτείνουν μάλιστα να χειροκροτάμε τα βράδια από τα μπαλκόνια μας. Βέβαια, πιο αποτελεσματική από το χειροκρότημα θα ήταν η διάθεση χρημάτων για την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και ειδών ατομικής προστασίας των εργαζομένων, αντί να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ σε προβολή και προώθηση. Θα μου πει κάποιος ότι οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις επιβιώνουν από την επικοινωνιακή διαχείριση της κοινής γνώμης. Πιθανόν. Αλλά και η επικοινωνία έχει τα όρια της. Όπως και η κοινωνία.

Και κάπως έτσι αποδεικνύεται η αναγκαιότητα διακυβέρνησης από μια προοδευτική και φιλολαϊκή κυβέρνηση. Αναγκαιότητα για την κοινωνική πλειοψηφία, για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, για τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας από μια κυβέρνηση που αποδεικνύει κάθε μέρα ότι βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη διαπλοκή και όλο πιο μακριά από την κοινωνία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε μέτρα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, φανερώνει ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας, παρά στους πραγματικούς αγρότες -παραγωγούς.

Η στόχευση αυτή των μέτρων ούτε τυχαία είναι ούτε προϊόν άγνοιας μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για μία καθαρά ταξική επιλογή, που η λογική της βασίζεται στη νεοφιλελεύθερη θεωρία ότι «στηρίζουμε τους οικονομικά ισχυρότερους για να μην καταρρεύσουν». Γιατί, αν αυτοί καταρρεύσουν, θα συμπαρασύρουν το καπιταλιστικό οικοδόμημα προς τα κάτω. Είναι η λογική που την είδαμε ανάγλυφα να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ το 2008, και στη χώρα μας την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων. Ενισχύθηκαν οι τράπεζες, και την κρίση τελικά την πλήρωσαν οι πολίτες, με χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τεράστια ανεργία.

Στην ακριβώς αντίθετη λογική βρίσκονται οι προτάσεις μέτρων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μέτρα γενναία, αλλά συνάμα ρεαλιστικά. Μέτρα τα οποία έχουν στον πυρήνα τους την προστασία των πιο αδύναμων, ανυπεράσπιστων και εκτεθειμένων συνανθρώπων μας, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους εργάτες γης. Και, βέβαια, περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης των συνεταιρισμών και των μικρών, οικογενειακών, μεταποιητικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να σταθούν και να βρεθούν όρθιοι την επόμενη μέρα που η κοινωνία και η οικονομία θα τους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται οι προτάσεις μας ξεχωριστά για κάθε κλάδο παραγωγής, και εξειδικεύονται ως προς τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες καθενός. Εκτός από τα οριζόντια μέτρα που έχουν αναπτυχθεί και από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, στις προτάσεις μας αναπτύσσουμε τους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσης κάθε κλάδου.

Καθώς, όσο εξελίσσεται η κρίση και τα περιοριστικά μέτρα δεν θα χαλαρώνουν για πολλές ημέρες ακόμη, δεν θα υπάρξει κλάδος παραγωγής που να μην πληγεί. Ήδη βλέπουμε εικόνες από παραγωγούς νωπών κηπευτικών που πετάνε την παραγωγή τους στους κάδους απορριμμάτων. Ακούμε τις φωνές απόγνωσης των κτηνοτρόφων, που βλέπουν τα αρνιά και τα κατσίκια τους να μένουν απούλητα, λόγω της αναστολής των εορτασμών του Πάσχα σε Καθολικούς και Ορθοδόξους. Βλέπουμε την αλιεία, είτε εσωτερικών υδάτων είτε παράκτια αλιεία είτε ιχθυοκαλλιέργεια, να πλήττεται από τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολίτων, από την απαγόρευση της μαζικής εστίασης, από την εξαφάνιση του τουρισμού και από τις τεράστιες δυσκολίες στις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές πλήττουν σοβαρά και το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά, που ήδη είχε σοβαρότατα προβλήματα στην τιμή, ενώ το υπουργείο ΑΑ&Τ επιδεικτικά αδιαφόρησε να στηρίξει το προϊόν, παρόλο που βρήκε σχετική επιστολή του Επιτρόπου Γεωργίας στο συρτάρι του από τις 27 Ιουλίου 2019.

Το ίδιο πλήγμα δέχονται και οι εξαγωγές νωπών κηπευτικών, εξαιτίας των οδικών αρτηριών που, είτε έχουν πλέον κλείσει για κάποιες χώρες είτε οι εξαγωγές γίνονται με τεράστια δυσκολία. Τώρα είναι η ώρα η χώρα μας να σηκώσει το ανάστημα της και να ζητήσει την άρση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Η καλλιέργεια ανθέων έχει επίσης καταστραφεί, καθώς τα ανθοπωλεία είναι κλειστά και η ζήτηση ανύπαρκτη.

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα στην βοοτροφία, στην παραγωγή γάλακτος όσο και κρέατος.

Στη δική μας λογική εντάσσεται η αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας, και όχι η εξαθλίωσή της. Αυτή όμως είναι η προοδευτική, φιλολαϊκή λογική διακυβέρνησης έναντι της νεοφιλελεύθερης «αυτορρύθμισης της προσφοράς και της ζήτησης».

Στις προτάσεις μας περιγράφονται ακόμα και τα διαθέσιμα εργαλεία, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο για την ανεύρεση των αναγκαίων πόρων για την εφαρμογή όλων αυτών.

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη προτείνουν αντίστοιχα μέτρα με αυτά που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ενός είδους δικαίωση για τους ανθρώπους που δούλεψαν για τη διαμόρφωσή του. Η επεξεργασία έγινε συλλογικά, τόσο από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής όσο και από την ΕΠΕΚΕ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Από την άλλη, η μη αξιοποίησή τους από την κυβέρνηση λόγω ιδεοληψιών μας λυπεί, γιατί ακούμε καθημερινά την αγωνία και το παράπονο των παραγωγών.

Σχετικά με την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, φτάνει να αναλογιστεί ο καθένας αν θα ήταν σήμερα η χώρα οχυρωμένη απέναντι στην υγειονομική και οικονομική κρίση, αν δεν είχε προηγηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση που να στήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ξανά στα πόδια του και με την χρηστή της διαχείριση να έχει εξασφαλίσει ένα «μαξιλάρι» 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και πώς θα ήταν τα πράγματα, αν σήμερα εφαρμόζονταν τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL