Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΜΕ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ / Ο Μανώλης Γλέζος μπήκε στον χορό των αθανάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΜΕ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ / Ο Μανώλης Γλέζος μπήκε στον χορό των αθανάτων

Στο κολαστήριο της Κομαντατούρ

Ο αττικός ουρανός συννεφιασμένος. Και η σημαία στην Ακρόπολη μεσίστια. Μεσίστιες και οι σημαίες στις μαρτυρικές πόλεις και στα μαρτυρικά χωριά που είναι απλωμένα σε όλη την Ελλάδα. Το φέρετρο με τον μεγάλο αγωνιστή τυλιγμένο με την ελληνική σημαία που τίμησε.

Οι καμπάνες στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή της Πάρου χτυπούσαν πένθιμα. Και η φωνή δυνατή και καθαρή: «Αθάνατος!». Να το ακούσουν παντού και να το ξέρουν όλοι. Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε στην αθανασία της ζωντανής μνήμης. Με το «αθάνατος» και ένα χειροκρότημα καρδιάς η Ελλάδα τον αποχαιρέτισε.

Στο εκκλησάκι του Α' Νεκροταφείου ήταν η γυναίκα του Τζώρτζια, τα δύο παιδιά τους, οι σύζυγοι και τα τέσσερα εγγόνια. Χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που μίλησε επ’ ολίγον για «το σύμβολο της Αντίστασης». Ελάχιστοι οικογενειακοί φίλοι παρόντες σε έναν αποχαιρετισμό, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, λιτό - όπως η ζωή του Μανώλη. Το πάνδημο του αποχαιρετισμού που δικαιούται ο νεκρός το χρωστάμε εμείς σε εκείνον που θεωρούσε ότι οφείλει σε όλο τον κόσμο.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκδήλωση τιμής μετά την κρίση

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διοργανώσει εκδήλωση τιμής στην Αθήνα μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, ενώ κατέθεσε χρηματικό ποσό στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ' Απεράθου της Νάξου. Την ίδια ώρα αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στεφάνια σε τρία διαφορετικά σημεία - σύμβολα των θυσιών, των μαρτυρίων και των αγώνων του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Τα στεφάνια κατέθεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης μαζί με το μέλος της Κ.Ε. Άγγελο Γκόγκογλου και την Άννα Παραγιού εκ μέρους της Νεολαίας, στον χώρο του κολαστηρίου της Κομαντατούρ, στην οδό Κοραή στην Αθήνα, κατέθεσε στεφάνι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος συνοδευόμενος από τα μέλη της Κ.Ε. Κώστα Πουλάκη, Αχιλλέα Ρουσιάκη, Πέτρο Καλκανδή, τον συντονιστή της Ν.Ε. Α' Αθήνας Νίκο Κούτση, το μέλος του Συντονιστικού της Ν.Ε. Λένα Κουγέα και τον Βασίλη Γλέζο από τη Νεολαία, και στο Σπίτι της ΕΠΟΝ, στους Αμπελόκηπους, ο βουλευτής Χριστόφορος Βερναρδάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Ν.Ε. Α' Αθήνας Χαρά Ματσούκα μαζί με αντιπροσωπεία της Ο.Μ. Αμπελοκήπων.

Οικογένεια Μ. Γλέζου: Φάρος μας

«Οι σε βάθος συζητήσεις μας, οι ιστορίες που ακούραστα έλεγε, τα ταξίδια μας, το σφίξιμο του χεριού και η αγκαλιά, τα βιβλία του με τις αφιερώσεις θα είναι για εμάς πολύτιμες αναμνήσεις. Το ήθος του, η μαχητικότητά του, οι αγώνες του για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα αποτελούν φάρο μας. Το όνομά του, τα οράματά του και ο τρόπος που πορεύτηκε στη Γη, ακριβή παρακαταθήκη» αναφέρει η οικογένειά του στο δημόσιο ευχαριστήριο.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

“Αποχαιρετώ τον αντάρτη, τον αγωνιστή, τον άνθρωπο"

«'Πονάω όταν κάνεις λάθη' μου έλεγε»

Με λόγια καρδιάς αποχαιρέτισε τον Μ. Γλέζο και ο Αλέξης Τσίπρας. Θυμήθηκε προσωπικές στιγμές, τις συμβουλές του Μανώλη, τις κουβέντες του που σε σημαδεύουν - όπως εκείνο το «πονάω όταν κάνεις λάθη». Και ανήρτησε την τελευταία φωτογραφία από επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου στο Μαξίμου, τον Φεβρουάριο του 2018. Ολόκληρη η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Facebook:

"Αποχαιρετώ σήμερα τον Μανώλη Γλέζο. Μαζί με όσους τον γνώρισαν από τα βιβλία, τον λόγο, την υψωμένη του γροθιά, τη διαδρομή του στα πέτρινα χρόνια, στα χρόνια της δύσκολης μάχης για τη Δημοκρατία, όπως και στα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης.

Αποχαιρετώ σήμερα τον αντάρτη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον σκληροτράχηλο κομμουνιστή, μα πάνω απ' όλα θέλω να αποχαιρετήσω τον άνθρωπο. Έναν γλυκό άνθρωπο που είχε πάντα τη δυνατότητα να σε κερδίζει, ακόμη και την ώρα της πιο σκληρής διαφωνίας.

Ο Μανώλης έβαζε πάντα μπροστά την αισιοδοξία της βούλησης, ακόμη κι όταν όλα γύρω έμοιαζαν σκοτεινά. Αυτός ήταν αισιόδοξος και πίστευε ότι μπορούμε όλα να τα ανατρέψουμε.

Ήταν άλλωστε αυτός που πρώτος πίστεψε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη μικρό κόμμα, πως μπορεί να κερδίσει τη πλειοψηφία και άρα έπρεπε να απευθυνθούμε με πρόταση διακυβέρνησης στους πολίτες.

Ήταν όμως και ένας άνθρωπος πολύ επίμονος στις ιδέες του. Επίμονος, αλλά όχι κακόβουλος. Ακόμη και όταν διαφώνησε με κρίσιμες επιλογές μας, δεν βρέθηκε ποτέ απέναντι. Είπε, με το θάρρος που διακρίνει τους ανθρώπους που αισθάνονται την ευθύνη, δημόσια τη γνώμη του. Αλλά βρέθηκε πολλές φορές δίπλα μας και δίπλα μου, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Στη δύσκολη κυβερνητική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ η έγνοια του να επικοινωνεί μαζί μου είχε πάντα μια στοργική χροιά. Όταν μου ζητούσε επιτακτικά να πάω να τον δω στο σπίτι του ή όταν στα πολύ δύσκολα ερχόταν ο ίδιος στο Μαξίμου, όπως τον Φλεβάρη του 2018, απ' όπου και η φωτογραφία. Πάντα με μια ιδέα, με μια σκέψη, που επίμονα υποστήριζε μέχρι να με πείσει. Και πάντα με μια συμβουλή και με πολλές παρατηρήσεις. 'Πονάω όταν κάνεις λάθη' μου έλεγε.

Αλλά οι σημαντικότερες στιγμές με τον Μανώλη δεν ήταν όταν μου έλεγε τις ιδέες του ή ανέκδοτες ιστορίες για την πολιτική του δράση. Αλλά όταν μου μιλούσε για τις επιστημονικές του γνώσεις. Για τις μελέτες του στη Γεωλογία, για τη διαχείριση των υδάτων, για το χωριό του, την Απείρανθο της Νάξου, αλλά και για τη μοναδική του σχέση με τη φύση.

Για το δελφίνι που βρήκε τυχαία κολυμπώντας σε κάποια παραλία της Νάξου ημιθανές και το έσωσε και αργότερα έγιναν φίλοι και το συναντούσε κάθε απόγευμα για να το ταΐσει.

Για τον αετό που περισυνέλεξε χτυπημένο και τον στύλωσε στα πόδια του πριν τον αφήσει ξανά ελεύθερο να πετά στον ουρανό.

Αυτός ήταν ο Μανώλης. Ένας αντάρτης μέχρι τα 98 του χρόνια, ένα πνεύμα ασυμβίβαστο.

Σαν τον αετό, δεν μπορούσε ποτέ να κλειστεί σε καλούπια. Ήθελε να πετά διαρκώς στους ουρανούς της αμφισβήτησης. Η ζωή του Μανώλη ήταν ταυτισμένη με την περιπέτεια της Αριστεράς. Είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεχαστεί από κανέναν".

"Με τον Μανώλη πάντα στην πρώτη γραμμή"

"Η υπόσχεση που εμείς έχουμε να του δώσουμε σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε και η μνήμη του να αντιστοιχεί σ' αυτό που ήταν ο ίδιος. Να μην είναι μια μνήμη κλεισμένη στο μουσείο μιας καθυστερημένης και σκόπιμης ιστορικής ουδετερότητας, αλλά μια ζώσα παρουσία στη μάχη για να γίνει πράξη το μεγάλο του όνειρο της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τελικά της κατάργησης κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η μεγάλη περιπέτεια του Μανώλη Γλέζου και της Αριστεράς άλλωστε συνεχίζεται. Και θα συνεχίζεται όσο η ανθρωπότητα έχει ανάγκη τις ιδέες της πλήρους ελευθερίας της από κάθε είδους δεσμά. Με τον Μανώλη πάντα στην πρώτη γραμμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL