Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Αυστηρή προειδοποίηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Μην διανοηθείτε να κάνετε την κρίση ευκαιρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Αυστηρή προειδοποίηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Μην διανοηθείτε να κάνετε την κρίση ευκαιρία

Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και σε όσους εκλαμβάνουν την κρίση του κορονωϊού ως ευκαιρία για τη διάλυση της εργασίας και του παραγωγικού ιστού απηύθυνε ο Αλέξης Χαρίτσης από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δια τηλεδιάσκεψης που εγκαινίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Η κρίση ενδεχομένως για κάποιους να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για διάλυση εργασιακών σχέσεων, αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, για μια σειρά νεοφιλελεύθερων παρεμβάσεων που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν. Τους λέμε να μην το διανοηθούν” είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε, είναι “αδιανόητο να πληρώσουν για μια ακόμη φορά την κρίση οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες”, υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη στήριξη όλων αυτών των στρωμάτων.

Αναδεικνύοντας την ξεκάθαρη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και τα μέτρα που προτείνονται από την επιστημονική κοινότητα για τους αναγκαίους περιορισμούς για τη μη εξάπλωση της πανδημίας, επισήμανε όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ασκεί κριτική και να καταθέτει προτάσεις τόσο για το υγειονομικό σκέλος όσο και για την εργασία και την οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει γενναίο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και οικονομίας. “Οι προτάσεις κινούνται στο πλαίσιο της κοινής λογικής των αναγκαίων μέτρων και αντανακλούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα που διαμορφώνεται” σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν οι δυνατότητες καθώς δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που υπήρχαν στις προηγούμενες κρίσεις.

Βασικό στοιχείο, τόνισε, είναι να επιδοτηθεί πλήρως το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων, να δοθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους 100%, κάτι που θα στοιχίσει περίπου 2 δισ. ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1% του ΑΕΠ. “Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα επιδότησης της ανεργίας, προδιαγράφοντας στο άμεσο μέλλον νέες στρατιές ανέργων» και αυτή είναι «καταστροφική πορεία που πρέπει να αντιστραφει”, είπε χαρακτηριστικά.

“Θα σταθούμε ξεκάθαρα απέναντι σε μια τέτοια λογική και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να ανακαλέσει αμέσως τα σχετικά μέτρα”, υπογράμμισε, εξηγώντας πως είναι προτιμότεροι να δαπανήσει τώρα 1% του ΑΕΠ παρά να χρειαστεί μετά να δαπανήσει πολύ περισσότερο για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση και ύφεση που επέρχεται.

Όχι πια θεατές στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στις ευθύνες της Ευρώπης ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη ριζοσπαστικών προτάσεων και παρεμβάσεων, τονίζοντας πως θα είναι “εγκληματικό” εάν η Ε.Ε. ακολουθήσει την ίδια ολιγωρία και έλλειψη αλληλεγγύης όπως στις προηγούμενες κρίσεις, οικονομική και προσφυγική, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση “πρέπει να παρέμβει πρωταγωνιστικά και όχι ως θεατής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, για να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ευρώπη, με πρόσχημα αυτή την κρίση, σε ένα οικονομικό στρατόπεδο συγκέντρωσης”.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει ακόμα και βέτο εφόσον συνεχίσουν να μπαίνουν εμπόδιο για το ευρωομόλογο. “Όταν μιλάμε για μια κρίση τόσο μεγάλων διαστάσεων και όταν ζητάμε οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να φτάσουν μέχρι τέλους και να κινηθούν εκτός πλαισίου, προφανώς πρέπει να ασκηθούν όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Δεν μπορούμε να πάμε σε λογικές συμβιβασμού και ισορροπιών όπως έχουμε δει πολλές φορές την Ευρώπη να πηγαίνει τα προηγούμενα χρόνια. Απαραίτητο λοιπόν να ασκηθεί κάθε πίεση, όποιο μέσο κι αν περιλαμβάνει αυτή”, είπε χαρακτηριστικά.

Συμβολική αλλά υποκριτική η προτροπή Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στην κίνηση “ισχυρού συμβολισμού” από τον πρωθυπουργό, που κάλεσε τους βουλευτές του να παραχωρήσουν εθελοντικά το 50% της αποζημίωσης, σημείωσε ότι προέρχεται από μια κυβέρνηση που δεν έχει πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, “αλλά δίνει 'δώρα' σε κλινικάρχες και συνεπώς εμπεριέχει ισχυρές δόσεις υποκρισίας”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “δεν ακούσαμε κάτι απ' τον κ. Μητσοτάκη για τις αποφάσεις διοικήσεων ΔΕΚΟ, εν μέσω πανδημίας, να διπλασιάσουν τις αμοιβές μελών τους”.

Υπενθύμισε ακόμη ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν προ κρίσης σημαντικό μέρος του μισθού τους σε δομές αλληλεγγύης και έχει ζητηθεί ήδη από τη Βουλή πρωτοβουλία η συμβολή του 50% του μισθού των βουλευτών να είναι υποχρεωτική για όλους και όχι προαιρετική για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και να διευρυνθεί και με συμμετοχή των ευρωβουλευτών και κρατικών αξιωματούχων.

Λαϊκισμός είναι να μην στηρίζεις το ΕΣΥ, αλλά να χειροκροτάς

“Λαϊκισμό” χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την υποχρεωτική μείωση 50%, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για “υπεκφυγή και ντρίπλα για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματά του” σε σχέση με το αίτημα για κατάργηση των διπλασιασμών των αμοιβών των golden boys των ΔΕΚΟ. “Λαϊκισμός και ανευθυνότητα συνιστά να παρουσιάζεις τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ως ήρωες και να μην έχεις κάνει τίποτα για να τους στηρίξεις” απαντούσε στο briefing ο Αλ. Χαρίτσης.

Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια, τώρα όμως είναι η μεγάλη μάχη

Σε σχέση με τα 11 εκατ. ευρώ στα κανάλια, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως, παρότι θα μπορούσε αυτή η καμπάνια να γίνει δωρεάν, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει Μέσα που είναι φιλικά προς εκείνην.

Είπε ακόμη ότι η απόφαση για διπλασιασμό της αποζημίωσης των ιδιωτικών ΜΕΘ συγκαταλέγεται σε αποφάσεις που «προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα», ενώ διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τα στραβά μάτια, υπογραμμίζοντας ότι “τώρα είναι η μεγάλη μάχη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL