Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Όταν τα δίνουν όλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν τα δίνουν όλα

Μετά το τέλος του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από την απόφαση των “27” να ξεκινήσει η επιχείρηση “Ειρήνη” στη Μεσόγειο. Και ενημέρωσε το πανελλήνιο ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να διαθέσει τα απαραίτητα πλωτά και εναέρια μέσα. Υπενθυμίζεται ότι η “Ειρήνη” -όνομα κι αυτό- στόχο έχει να επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Καθώς όπλα στη Λιβύη -και όχι μόνο- στέλνει και η Τουρκία, για να στηρίξει την εμπόλεμη πλευρά που υπέγραψε μαζί της τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, η ελληνική πλευρά ήθελε οπωσδήποτε να δυσκολέψει τα σχέδια του Ερντογάν. Καθώς κανείς δεν την προσκάλεσε να καθίσει στο τραπέζι που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα στη Λιβύη, αποφάσισε να τα... δώσει όλα, τουλάχιστον για την επιχείρηση “Ειρήνη”.

Μέσα σ’ αυτά τα “όλα”, λέγεται ότι είναι και η άδεια να αποβιβάζονται στην Κρήτη οι άνθρωποι τους οποίους -θέλουν δεν θέλουν- θα διασώζουν τα πλοία από τον πνιγμό. Πρόσφυγες και μετανάστες που διακινούνται με σαπιοκάραβα από τη Λιβύη προς τις ευρωπαϊκές ακτές. Αυτούς που δεν θέλει η Ιταλία - και γι’ αυτό επί μήνες μπλόκαρε την επιχείρηση “Ειρήνη”. Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει επ’ αυτού, αλλά ούτε και διάψευση. Γι’ αυτό και πρώτος βγήκε στα κάγκελα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θυμίζοντας ότι αυτός σε ανάλογη πρόταση είχε βάλει βέτο, αποτρέποντας το να γίνει η Κρήτη δεύτερη Μόρια. “Τούτοι εδώ φαίνεται να μην καταλαβαίνουν σε τι συμφωνούν. Επιπόλαια υποτιμούν προβλήματα, όντας επικίνδυνοι”, άστραψε και βρόντηξε ο Κοτζιάς.

Πιο προσεκτική είναι η αντίδραση των δύο πρώην υπουργών Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ, του Δημήτρη Βίτσα και του Γιάννη Μουζάλα. Εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να διαθέσει λιμάνια για την αποβίβαση των διασωθέντων από την “Ειρήνη”. Υπογραμμίζουν ότι έτσι ανατρέπεται η στάση που τήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενη να στηθούν νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είτε στην Κρήτη είτε οπουδήποτε αλλού, πέραν των υφιστάμενων.

“Η κυβέρνηση δημιουργεί τον κίνδυνο να γίνει η χώρα μας πύλη εισόδου και για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα από τη Λιβύη, τη στιγμή που η πίεση από την Τουρκία παραμένει απειλητική”, προειδοποιούν και απαιτούν άμεση ενημέρωση για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Ας ελπίσουμε ότι οι διαρροές από την κυβέρνηση έγιναν για να δοκιμάσει τα όρια - κι ότι θα περιορίσει τις... διευκολύνσεις στην επιχείρηση “Ειρήνη”. Αλλιώς, η προσπάθειά της να κάνει δύσκολη τη ζωή του Ερντογάν θα γίνει μπούμερανγκ για τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL