Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΝΠ ΜΕ ΑΠΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ... / Ν. Παππάς: "Η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε καθίζηση, δυστυχώς με σκοπιμότητα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΝΠ ΜΕ ΑΠΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ... / Ν. Παππάς: "Η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε καθίζηση, δυστυχώς με σκοπιμότητα"

Δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να επιβάλει «σιωπητήριο» στην αντιπολίτευση για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση ήρθε με κλειστά χαρτιά και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έδωσε στοιχεία ούτε για το πόσα τεστ έχουν πραγματοποιηθεί!

«Αντί για οχυρωματικά έργα στην οικονομία, η Ν.Δ. πατάει γκάζι στην κατηφόρα» προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ενώ ακόμα και τα κόμματα που ψήφισαν τις ΠΝΠ άσκησαν κριτική. Τελικά επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ υπέρ τάχθηκαν Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25.

Σε μια συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων που η κυβέρνηση ήθελε να την υποβαθμίσει -είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ήρθε κανένας υπουργός και μίλησαν μόνο οι υφυπουργοί Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος-, η Ν.Δ. υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις για την ανεπάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

“Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε αναστολή”

Ο Ν. Παππάς επισήμανε την αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να προβλέψει τις ανάγκες της οικονομίας προβαίνοντας σε συμπληρωματικές ανακοινώσεις κάθε λίγες ημέρες και τόνισε ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. τα μέτρα ανέρχονται σε ποσοστά άνω του 10% και του 15% του ΑΕΠ τους, όταν στην Ελλάδα φτάνουν μόλις στο 2,6% (π.χ. οι εγγυήσεις στη Γερμανία είναι στο 33% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα 0,5% του ΑΕΠ).

«Η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε καθίζηση, δυστυχώς με σκοπιμότητα. Βάζετε μια επιχείρηση στις ευεργετικές διατάξεις με προϋπόθεση την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και πλέον μιλάμε για 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αναστολή. Θα έπρεπε να τη βοηθάμε αν δεν τις ανέστειλε» τόνισε ο Ν. Παππάς  εκτιμώντας ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα για τις επιχειρήσεις δύσκολα θα αντέξει το 65% αυτών, που πέρυσι δήλωσε μηδενικά κέρδη ή ζημίες.

Η προοπτική της Ν.Δ. είναι «να κλείσουν 200.000 με 300.000 επιχειρήσεις και οι μεγάλες να μαζέψουν όλη τη δραστηριότητα» πρόσθεσε, ζητώντας «ένα 'σχέδιο Ηρακλής', ένα σχέδιο μεγάλων εγγυήσεων δηλαδή, και για την ελληνική οικονομία ένα σχέδιο παρεμβάσεων τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ για φέτος και 10% για του χρόνου».

Ιστορική ευθύνη

«Θα είναι ευχής έργον τα αποτελέσματα της πανδημίας στην υγεία του πληθυσμού να είναι μικρά. Θα έχετε, όμως, βαριά ιστορική ευθύνη αν τα αποτελέσματα στην οικονομία είναι μεγάλης κλίμακας. Εσείς, δυστυχώς, αντί να φτιάχνετε οχυρωματικά έργα για την οικονομία, πατάτε γκάζι στην κατηφόρα» επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατασπατάληση με απευθείας αναθέσεις

Ο Ν. Παππάς καυτηρίασε τις διατάξεις των ΠΝΠ που αναφέρονται σε απευθείας αναθέσεις ζητώντας τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επιβλέπει τις διαδικασίες. «Οι πολίτες μπορεί να υπακούν στη καραντίνα, αλλά δεν πρόκειται να κλείσουν τα μάτια και το στόμα τους σε φαινόμενα τα οποία αφήνουν σκιές για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος» είπε αναφερόμενος στην τιμολόγηση των ιδιωτικών ΜΕΘ και στα 11 εκατ. που δίνονται στα ΜΜΕ.

Β. Κοντοζαμάνης: Κάναμε όσα τεστ χρειάστηκαν...

Δεν έδωσε έναν συγκεκριμένο αριθμό για τα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί στον πληθυσμό ο Β. Κοντοζαμάνης. «Έχουν γίνει όσα τεστ έχουν χρειαστεί. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν. Υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων και τεστ» είπε ο υφυπουργός Υγείας και σημείωσε ότι «κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα τεστ για τον κορωνοϊό ούτε πρόκειται να πληρώσει εφόσον πηγαίνει σε μια δημόσια δομή». Πρόσθεσε ότι τα συμβεβλημένα πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια θα καλύπτουν χωρίς συμμετοχή όποιον εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που πρέπει να κάνουν το τεστ.

Για τον διπλασιασμό των νοσηλίων στις ΜΕΘ ο υφυπουργός επέμεινε ότι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία σήμερα εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία δεν περιέχουν το κόστος μισθοδοσίας, ενώ σημείωσε ότι οι ΠΝΠ προβλέπουν επιτάξεις και αναλόγως πώς θα εξελιχθεί η νόσος η Πολιτεία θα προβεί στις επιτάξεις αυτές.

«Σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε όσα δεν είχαν γίνει για χρόνια» υποστήριξε ο Β. Κοντοζαμάνης αναφέροντας ότι πέτυχε να λειτουργήσει 75 νέες κλίνες ΜΕΘ, να εγκρίνει περισσότερες από 4.200 προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 2.000 θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να παραμείνουν στο ΕΣΥ όσοι ενταχθούν τώρα στο σύστημα και είπε ότι προχωρά η διαδικασία κρίσεως και διορισμού των 950 θέσεων επιμελητών Β' στο ΕΣΥ, ενώ υποψήφιοι που δεν υπηρετούν σήμερα ως επικουρικοί θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως επικουρικό προσωπικό. Προανήγγειλε επίσης αύξηση του ορίου για τις υπερωρίες στα νοσοκομεία από το 9% στο 15% για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

"Η κατάσταση στην οικονομία επανεκτιμάται συνεχώς όπως και τα δεδομένα για την επικαιροποίηση των μέτρων στήριξής της" ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Αμφιλεγόμενος ο περιορισμός των τεστ

Ως «σημείο αμφιλεγόμενο» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Πουλάς το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να περιοριστούν τα τεστ μόνο σε ύποπτα κρούσματα, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται νέο σχέδιο Μάρσαλ. Υπογράμμισε ακόμη ότι «έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα» η δαπάνη προβολής ενημερωτικών κοινωνικών μηνυμάτων.

ΚΚΕ: Ανεπαρκή τα μέτρα

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μέτρα που σαρώνουν δικαιώματα. "Το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης, με τον τρόπο που αναδεικνύεται, επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του αστικού κράτους, το οποίο όφειλε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού" επισήμανε, ενώ έδωσε έμφαση στις «σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά»: "Έρχεται όργιο ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις με κυβερνητικό καπέλο» προειδοποίησε.

Επιθετική πολιτική για τη διενέργεια των τεστ ανίχνευσης του ιού και της διάθεσης ΜΕΘ ζήτησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται στο τεστ του κορωνοϊού, όπως έχει πει και ο ΠΟΥ, τόνισε από το ΜέΡΑ25 η Φωτεινή Μπακαδήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL