Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Αχτσιόγλου: Επιμένει η κυβέρνηση στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στο 50%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αχτσιόγλου: Επιμένει η κυβέρνηση στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στο 50%

Η δήλωση της  τομέαρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ε. Αχτσιόγλου:  

«Η σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προς εκτέλεση μέτρων για τους εργαζόμενους επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας.

1. Η απόφαση δεν προβλέπει καμία δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας (ούτε καν του αριθμού αυτών) με το ίδιο προσωπικό, τις ίδιες συμβάσεις, τους ίδιους μισθούς στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, μόλις λήξει το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

2. Η απόφαση προβλέπει ότι σε μια επιχείρηση μπορούν να επιβληθούν ταυτόχρονα και τα δύο απαράδεκτα μέτρα της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας με μισό μισθό σε οποιαδήποτε αναλογία. Έτσι σε μια επιχείρηση μπορεί ένα ποσοστό του προσωπικού να τεθεί σε αναστολή και ένα άλλο σε εκ περιτροπής με μείωση μισθού στο 50%.

3. Η απόφαση προβλέπει ότι ένας εργαζόμενος σε δύο θέσεις εργασίας δεν θα λάβει κανένα επίδομα αν η μία από τις επιχειρήσεις που εργάζεται τον θέσει σε αναστολή αλλά η άλλη εξακολουθεί να λειτουργεί.

4. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την κατακραυγή για τα μέτρα που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, η απόφαση προχωρά σε μερική αναδίπλωση μόνο ως προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται και εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής, όχι σε αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή, και μόνο για 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ το απαράδεκτο μέτρο της γενικευμένης εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας ανεξαρτήτως προϋποθέσεων με μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 50%. Μάλιστα τούτο μπορεί να εφαρμοστεί και σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης οδηγώντας τους σε μηνιαίο μισθό της τάξης των 200 ευρώ ή και λιγότερα.

Παραμένουν έγκυρες οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν πριν τις 18 Μαρτίου.

Παραμένει σε ισχύ ο αποκλεισμός των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων ακόμη και από το ανεπαρκές επίδομα των 800 ευρώ και η προσβλητική παραπομπή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία. Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL