Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / Πρόβα στον αυταρχισμό του μέλλοντός μας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / Πρόβα στον αυταρχισμό του μέλλοντός μας!

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Δεν μας έφταναν οι θεούσες και οι τρελαμένοι δεσποτάδες με τις... αμόλυντες μεταλαβιές τους. Μέσα στην τούρλα του λοιμού, έσκασε μύτη και εκείνος ο νεοορθόδοξος αμπελοφιλόσοφος, για να μας πει ότι... "ο κορωνοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε ευλογία"!.. Προηγουμένως είχε επικοινωνήσει, λέει, με τον πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι η αρρώστια είναι και μια ευκαιρία να ανακτήσει το κράτος την εμπιστοσύνη των πολιτών...

- Έ, βέβαια, το κράτος της Δεξιάς, σκέφτηκα αυθορμήτως... Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, δηλαδή... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, σαν να λέμε...

- Μια χαρά ευλογία ο κορωνοϊός, σάρκασε τη σκέψη μου μια δεύτερη σκέψη: ευλογία αγγλοσαξονικού στιλ, του τύπου «God Save the Queen»... Που πάει να πει «ο Θεός σώζει την Βασίλισσα»...

Ω, Κύριε, Θεέ μας, εγέρθητι,

Σκόρπισε τους αντιπάλους μας

Προκάλεσε την πτώση τους

Σπείρε σύγχυση στις πολιτικές τους,

Ματαίωσε τα δολερά τους τεχνάσματα,

Σε Εσένα τις ελπίδες μας στηρίζουμε,

Είθε να κυβερνά για καιρό

Και πάντα να μας δίνει έναυσμα

Να τραγουδάμε με καρδιά και με φωνή

Ο Θεός σώζει τη Βασίλισσα!..

Υπερβολές, θα μου πείτε. Όμως, στα σαράντα χρόνια της δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας, δεν θυμάμαι καμία περίπτωση τόσο σκανδαλώδους επικοινωνιακής εκμετάλλευσης φυσικής καταστροφής υπέρ πολιτικού αξιωματούχου, όπως αυτή που εξελίσσεται, στις μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του συστήματος συμφερόντων που υπηρετεί.

Όχι, δεν θα σας πω επικοινωνιακού τύπου λεπτομέρειες για τα... εβδομαδιαία «διαγγέλματά» του («Στήνεται στις κάμερες με στιλ και χρόνους... Φιντέλ Κάστρο («1.498 λέξεις, ρε φίλε!..») μόνο και μόνο για να παπαγαλίσει τις επτά λέξεις του Μακρόν: είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», σχολίαζα τις προάλλες στο Facebook), ούτε για την περίσσεια αυταρέσκειας με την οποία πλασάρει ως μέγα... πολιτικό του κατόρθωμα τα «έγκαιρα μέτρα» απαγόρευσης της κοινωνικής και ατομικής δραστηριότητας και κυκλοφορίας.

Θα σας πω ότι, σύμφωνα με καθηγητές επιδημιολογίας*, τα μέτρα, που πράγματι -πλην εξαιρέσεων- ήσαν έγκαιρα, μόνο σε συνδυασμό με ευτυχείς συμπτώσεις (που χάνονται στον λαβύρινθο επιδημιολογικών ερευνών και στατιστικών) οδηγούν σε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Αγγλία.

Και θα σας πω ότι, πίσω απ’ τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του κρύβουν τον αντεργατικό αυταρχισμό τους (μειώσεις μισθών, αναστολές συμβάσεων εργασίας κ.λπ. κ.λπ.). Κι ακόμα την εγκληματική μανία αποδόμησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εκδήλωναν (συνεχίζοντας τη στρατηγική Σαμαρά - Γεωργιάδη για ιδιωτικοποίηση της Υγείας) και πριν την πανδημία Covid-19, προσαρμόζοντας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τα μέτρα ενίσχυσης του δυναμικού του ΕΣΥ (προσλήψεις γιατρών, ΜΕΘ κ.λπ.) στα συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Το χειρότερο, πίσω απ’ τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης (και η κυβέρνησή του) κρύβουν την επιθυμία τους να εμφανιστούν ως νικητές αυτού του «πολέμου»: «Όπως συνέβαινε πάντα, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση την Ιστορία θα γράψουν οι ‘νικητές’ της κρίσης του Covid-19» υπογραμμίζει ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, πρόεδρος της γνωστής τράπεζας σκέψης «Brookings Institution», σε έρευνα του Foreign Policy με θέμα τις αλλαγές που θα επιφέρει στον κόσμο η επιδημία του κορωνοϊού.

Ο στρατηγός εκτιμά ότι οι χώρες που θα επιδείξουν αντοχή στην πανδημία, «τόσο λόγω των μοναδικών πολιτικών και οικονομικών τους συστημάτων, αλλά και από την άποψη της δημόσιας Υγείας», δηλαδή οι «νικητές», «θα διεκδικήσουν την επιτυχία έναντι εκείνων που θα βιώσουν ένα διαφορετικό, πιο καταστροφικό αποτέλεσμα», δηλαδή των «ηττημένων».

Καταλήγοντας, προβλέπει ότι, για ορισμένους εκ των νικητών, η επιτυχία θα αποτελέσει «έναν μεγάλο και οριστικό θρίαμβο της δημοκρατίας, της πολυμέρειας και της υγειονομικής περίθαλψης για όλους». Ενώ για τους άλλους, εκτιμά ότι «η νίκη θα δείξει τα σαφή ‘οφέλη’ της αυταρχικής διακυβέρνησης»∙ και φάνηκε σαν να δείχνει τον Έλληνα πρωθυπουργό:

«Η πανδημία θα μας κοστίσει, θα μας αφήσει, όμως, νικητές, (...) η δοκιμασία που βιώνουμε απελευθερώνει ήδη δυνάμεις του λαού μας που βρίσκονταν σε λήθαργο» (!), είπε στο τελευταίο του διάγγελμα, με τη γνωστή του προπέτεια, ο κ. Μητσοτάκης. Λες και φαντασιωνόταν ήδη «τη νίκη να του δείχνει τα σαφή ‘οφέλη’ της αυταρχικής διακυβέρνησης».

Τον αυταρχισμό του μέλλοντός μας, δηλαδή!.. Κούνια που τον κούναγε...

* tovima.gr (στατιστική ανάλυση, 26.3.2020)

** Στρατηγός ε.α. του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL