Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Αγώνας σε δύο μέτωπα για την αξιωματική αντιπολίτευση / Δημόσια Υγεία, εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας σε δύο μέτωπα για την αξιωματική αντιπολίτευση / Δημόσια Υγεία, εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δύο επίπεδα αναπτύσσεται η πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χώρα μπαίνει από αύριο στην τρίτη εβδομάδα καραντίνας. Στο πρώτο επίπεδο, οι πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούν τις εξελίξεις που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία, ενώ στο δεύτερο επίπεδο εστιάζουν στις κοινωνικές επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων, ιδιαίτερα στην εργασία και την οικονομία.

Η καταγγελία του Παύλου Πολάκη για ενοικίαση ιδιωτικών ΜΕΘ στο διπλάσιο της κανονικής τιμής προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινωνία, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, που επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις, συνελήφθη ψευδόμενος από τον Ανδρέα Ξανθό.

Στην εξοργιστική αυτή κίνηση της κυβέρνησης, που αποπνέει αδιαφάνεια και διαπλοκή, ήρθε να προστεθεί και η αποκάλυψη ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό, που ο ιδιωτικός τομέας έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα κοστολογώντας τα προς 300 και 350 ευρώ το ένα, προωθούνται στην πραγματικότητα στο Δημόσιο και συγκεκριμένα σε αντιδραστήρια του Ινστιτούτου Παστέρ.

Την ίδια στιγμή που πόροι του Δημοσίου μεταφέρονται σκανδαλωδώς με κάθε δυνατό τρόπο προς τους πανίσχυρους επιχειρηματίες της Υγείας, ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης χαρακτήριζε «ιδεοληψία» τις προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πανδημία

Σεβόμενος τη δοκιμασία της κοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στη συγκυρία με τον θετικότερο δυνατό τρόπο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία μετά από την (τηλε)συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης επισημαίνεται ότι το κόμμα θέτει όλες του τις δυνάμεις, τις οργανώσεις και τα μέλη του στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνεργασία με τους φορείς της Πολιτείας, την Αυτοδιοίκηση και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το κόμμα επισημαίνει τις σοβαρές παραλείψεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, ενώ το παρατηρητήριο που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει επιτακτικά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και την προμήθεια προστατευτικών μέσων, να ενσωματώσει στον συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας όλα τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τις ΤΟΜΥ και να φροντίσει για την πραγματοποίηση μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Οργανωμένο σχέδιο απορρύθμισης των εργασιακών

Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα στο πεδίο της εργασίας. Είναι προφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την αδυναμία ή την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά με ένα οργανωμένο σχέδιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Με μια σειρά από παρεμβάσεις, ο Γ. Βρούτσης διασφάλισε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αλλάξουν συμβάσεις εργασίας, να προχωρήσουν σε προσωρινές απολύσεις ή να κόψουν τους μισθούς των εργαζομένων κατά 50%, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στους εργοδότες ότι κανείς τους δεν πρόκειται να ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών του.

Προς βοήθεια του υπουργού Εργασίας έσπευσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «λαϊκισμό» την αξίωση να προστατευτούν οι μισθοί, όπως γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σε συνέχεια όλων αυτών, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έριξε κάποιες αναγνωριστικές βολές για περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα.

Έφη Αχτσιόγλου: "Η κυβέρνηση οδηγεί σε στρατιές ανέργων"

«Οι επιλογές που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και σε συρρίκνωση του μισθού των εργαζομένων» είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Έφη Αχτισόγλου. «Αν συνεχιστούν, θα βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα κύμα ανέργων και εργαζομένων φτωχών. Αυτό θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας και η κρίση θα είναι βαθύτερη».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι με τις επιλογές της η κυβέρνηση προχωράει στην επιβολή ενός νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας, δίνοντας στις επιχειρήσεις, πληττόμενες και μη, τη δυνατότητα να επιβάλουν για έξι μήνες στο προσωπικό τους μισό μισθό για μισή δουλειά χωρίς καμία προϋπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε «γκάζι στην κατηφόρα» την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την απουσία μέτρων για ρευστότητα στην οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την εργασία

Η διαμόρφωση ενός τοπίου κρίσης στον χώρο της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας εντείνει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ. Τις τελευταίες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα τμήματα του κόμματος έχουν προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και των αυτοαπασχολούμενων, την ενίσχυση των δομών Υγείας στα νησιά, καθώς και για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εμπαιγμό την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα επιστημονικά επαγγέλματα με... κουπόνια τηλεεκπαίδευσης, αντί να τα εντάξει, όπως είχε αρχικά δεσμευτεί, στο επίδομα των 800 ευρώ και σημείωσε ότι η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για στήριξη της μεσαίας τάξης κατέρρευσε «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητάει να ανασταλεί κάθε διακοπή παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για το επόμενο εξάμηνο, να παραταθεί για το ίδιο διάστημα η προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών, να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια μέχρι το τέλος του 2020 και να διερευνηθεί η δυνατότητα κάλυψης του κόστους των υπηρεσιών αυτών για κατηγορίες πολιτών που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Παρεμβάσεις στην πραγματικότητα της καραντίνας

Όσο η πανδημία κρατά και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες εγείρουν ανησυχίες στους εργαζόμενους, στον ΣΥΡΙΖΑ μελετούν τρόπους πολιτικής παρέμβασης προσαρμοσμένους στην πραγματικότητα της καραντίνας. Ήδη ωριμάζει η σκέψη για την επέκταση του παρατηρητηρίου στους χώρους της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη συγκέντρωση, την επεξεργασία και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Στο τραπέζι βρίσκεται η οργάνωση πρωτοβουλιών στον χώρο των επισφαλώς εργαζομένων και η δημιουργία κέντρων νομικής υποστήριξης. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καθιερώσει άμεσα καθημερινό μπρίφινγκ για την ενημέρωση των πολιτών. Το μπρίφινγκ θα γίνεται από τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL