Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους μπροστά στην μάχη με τον κορωνοΐο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους μπροστά στην μάχη με τον κορωνοΐο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Νέο πακέτο μέτρων φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βρίσκονται μαζί με τα νοσοκομεία στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοΐου. Αυτό δήλωσε, νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ενημερώνοντας ότι μέχρι την Κυριακή θα ανακοινωθεί το περιεχόμενο των μέτρων, που ακολούθως θα επικυρωθεί μέσω νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Την ίδια ώρα, ηχηρή είναι η κραυγή αγωνίας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης που βλέπουν να τινάζονται στον αέρα τα ταμεία των δήμων λόγω των πιεστικών αναγκών, που προκαλεί η αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Πρέπει να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση, που έχει στην πλάτη της ένα μεγάλο βάρος, για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία», τόνισε (ΑΝΤ1) ο Τάκης Θεοδωρικάκος κάνοντας λόγο για «νέο πακέτο μέτρων και ριζοσπαστικών λύσεων». Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή, έκτακτη κατανομή 2.255.000 ευρώ προς 98 δήμους για την προμήθεια υλικού καθώς και λοιπών υπηρεσιών συναφών με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά. Πρόκειται για ένα αίτημα των δημάρχων, αφορά την διασφάλιση όρων υγιεινής στους καταυλισμούς  των Ρομά.

Κραυγή αγωνίας

Πάντως, επισημαίνοντας την συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του κορωνοΐου, ώστε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον υπουργό Εσωτερικών και την κυβέρνηση σειρά αιτημάτων των 13 προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα Πέμπτη. Ο ίδιος έγινε αποδέκτης της κραυγής αγωνίας των αιρετών μπροστά στα πιεστικά προβλήματα, που φέρνει η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι δήμαρχοι έκαναν ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην Δημοτική Αστυνομία και σε όλες τις υπηρεσίες που δίνουν την «πρώτη γραμμή» την μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοΐου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δήμαρχοι ζητούν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου να διεκδικήσουν «ισχυρή χρηματοδότηση» των ΟΤΑ Α’ βαθμού από τον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία.

«Οι προϋπολογισμοί μας δεν θα αντέξουν την παρατεταμένη παύση πληρωμών»

Οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι «δεν θα αντέξουν οι Δήμοι, και ειδικά οι μικροί από την παρατεταμένη παύση πληρωμών». Οι δήμαρχοι εξήγησαν ότι λόγω της αναστολής καταβολής δημοτικών τελών, οι υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητα, ύδρευση,  αποχέτευση) θα βρεθούν σύντομα σε κίνδυνο για την ίδια τους την λειτουργία. «Οι Δήμοι δεν θα μπορούν να τις παρέχουν εάν δεν διασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότησης», τόνισαν οι δήμαρχοι προσθέτοντας: «Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες». «Η αυτοδιοίκηση ασφαλώς και θα σηκώσει το οικονομικό σκέλος της κρίσης, αλλά δεν μπορεί να το σηκώσει όλο μόνη της», υπογράμμισαν οι δήμαρχοι.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι τόνισαν ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) και κυρίως για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Όπως επισήμαναν «η μη εισπραξιμότητα στις ΔΕΥΑ, μπορεί να θέσει τη λειτουργία τους σε μελλοντικό κίνδυνο».

Άμεση ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών

Επίσης, οι εκπρόσωποι των 13 Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων. «Πλέον ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν έχουν δουλειά, είτε αναγκαστικά βλέπουν να μειώνεται το εισόδημα τους για άγνωστο χρονικό διάστημα, είτε γιατί διακόπηκε η λειτουργία άλλων κοινωνικών προγραμμάτων από άλλους φορείς κι οργανώσεις, θα στραφούν πλέον στους Δήμους για βρουν στήριξη», επισήμαναν οι δήμαρχοι.

Θίγοντας το ζήτημα των προσλήψεων, οι δήμαρχοι έθεσαν εκ νέου το αίτημα να «παγώσει» η διαδικασία της κινητικότητας, ώστε «να μην αποδυναμωθούν οι Δήμοι σε προσωπικό, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία». Τέλος, οι δήμαρχοι έθεσαν εκ νέου το θέμα της ανάγκης εκκίνησης των διαδικασιών για προσλήψεις μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας. Για την εκκίνηση του προγράμματος «αναμένεται άμεσα θετική εξέλιξη», όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Δύσκολος μήνας ο Απρίλιος»

Πάντως, φαίνεται πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο να προειδοποιεί (ΑΝΤ1) πως «ο Απρίλιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων». «Δίνουμε μάχη, ως ένας άνθρωπος, για να περιορίσουμε τον αριθμό τους, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας», διαβεβαίωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος. «Συμμερίζομαι την αγωνία των πολιτών», υπογράμμισε σημειώνοντας πως πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την διασπορά του κορωνοϊού.

Πρωτοφανής κρίση με … φόντο το αίτημα για κορωνο- ομόλογο

Αναφερόμενος στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, ο Τ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η εν λόγω κατάσταση που βιώνουμε σήμερα «δεν έχει σχέση με την κρίση που βίωσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια». «Δεν οφείλεται σε κάποιες πολιτικές ή λαθεμένες αποφάσεις και συμπεριφορές. Αφορά όλον τον κόσμο και όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε μεταφέροντας την επιδίωξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τους ομολόγους του από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Σλοβενία και το Λουξεμβούργο για την έκδοση του λεγόμενου «κορωνο - ομολόγου». Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα των 9 αρχηγών κρατών της Ε.Ε. απορρίφθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ και η συζήτηση από την Σύνοδο Κορυφής παραπέμπεται στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL