Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Άλλος για... κρατικοποίηση

ΑΜΠΕ

Την πρώτη πάσα την έδωσε ο Μακρόν... Και ημείς ως αριστεροί εκφράσαμε ανενδοιάστως τον συγκρατημένο ενθουσιασμό μας...

Η μαγική λέξη «εθνικοποιήσεις» ακούστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Φοβερά αντανακλαστικά!!!

Η κουβέντα στην Ευρώπη για τις αερομεταφορές έχει ήδη «ανάψει». Η Μέρκελ «κλοτσάει». Οι μεγαλομέτοχοι, αντιμέτωποι πλέον με μηδενικούς τζίρους και τεράστια χρέη, αλλά και γιγαντιαία pay roll, προς το παρόν ανακοινώνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλά ήδη κινούνται για συμφωνίες bail out ή πλήρεις κρατικοποιήσεις.

Εδώ από τον Στέφανο Μάνο μέχρι επώνυμους αρθρογράφους του νεοφιλελευθερισμού τα επιφωνήματα θαυμασμού του κράτους πληθαίνουν.

Δεν πρόκειται για ξαφνική «σοσιαλμανία» (του ΣΕΒ το 1976 ο χαρακτηρισμός) εποχής Κ. Καραμανλή - Π. Παπαληγούρα ή Ανδρέα Παπανδρέου. Την προ του 1981 περίοδο η κρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας έγινε από τον Καραμανλή με εθελοντική προσφορά από τον Ωνάση διότι η εταιρεία έγραφε τεράστιες ζημιές.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (με 10.000 - 12.000 εργαζόμενους) ο Νιάρχος ερχόταν με 10 εκατομμύρια δολάρια στην «τσάντα» για να αποζημιώσει εργαζόμενους και πιστωτές και να τα κλείσει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου του έδωσε και 12 εκατ. δολάρια για να τα πάρει το κράτος.

Οι Κατσάμπες και οι Στράτοι έσπευσαν τότε να προσφέρουν την Πειραϊκή - Πατραϊκή των 18.000 εργαζομένων δωρεάν στο κράτος μετά το 1981 για να γλιτώσουν τα χρέη και μεγάλες δικαστικές περιπέτειες.

Έτσι και τώρα... Οι «εθελοντικές» προσφορές επιχειρήσεων προς το κράτος θα είναι στο βασικό μενού στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ας μη χαίρονται κάποιοι. Για κρατικοποίηση ζημιών, δανείων και υποχρεώσεων πρόκειται. Αναγκαία ίσως για να μην χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το θέμα όμως στο τέλος της ημέρας θα είναι «με τι όρους για τους εργαζόμενους» θα γίνουν οι κρατικοποιήσεις (κι ας τις πούνε και εθνικοποιήσεις για ξεκάρφωμα...)

ΣΤΑΘΗΣ ΣΧΙΝΑΣ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις