Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Είμαστε όλοι φορείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είμαστε όλοι φορείς

του Γιάννη Καρδαρά*

Κλεισμένος, όπως θέλω να πιστεύω κι εσείς, στους τοίχους του σπιτιού μας για μια εβδομάδα ή μοναχικά κινούμενος στους άδειους δρόμους, δεν έχω πολλές επιλογές από το να σκέφτομαι τους μύθους και όσα άλλα γκρέμισε ο κορωνοϊός.

Οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι τις 16.3.2020 αποδομούσαν τη δημόσια Υγεία ορκίζονται σήμερα να μείνει όρθια προτιμώντας τη ζωή και την υγεία της κοινωνίας από την υγεία των αγορών - και την περίφημη «ανοσία της αγέλης»!

Ο κορωνοϊός ανέδειξε, αυτή τη φορά πιο έντονα, την υποκρισία μιας κάστας ανάλγητων δογματικών ιεραρχών που εκμεταλλεύονται για ίδιον όφελος (οικονομικό ή εξουσία) την ανάγκη των ανθρώπων (καθ’ όλα σεβαστή) να πιστεύουν στην ανώτερη δύναμη και ότι η θέση του καθενός θα κριθεί και θα επιβραβευθεί μετά θάνατον ανάλογα με την υπομονή και την ανοχή τους σε ένα εκμεταλλευτικό και άδικο σύστημα στο οποίο ομνύουν.

Το γνωστό «μαξιλάρι των 37 δισ.» της πενταετούς πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήθηκε από τα ασυνήθιστα να πληρώνουν μεσαία στρώματα, στα χρόνια της πλαστής ευημερίας, σήμερα «είναι το μάννα εξ ουρανού» για τα δύσκολα που έρχονται και θα στηρίξουν επίσης τα μεσαία στρώματα.

Στον επόμενο μήνα είναι πιθανόν τίποτα να μην είναι ίδιο τόσο σε ό,τι αφορά εμάς όσο και την κοινωνία και τον κόσμο ολόκληρο.

Σε κάθε επιλογή οφείλουμε να μην ξεχνάμε τις βασικές ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και τη μέριμνα για τον διπλανό μας.

Οι επιλογές κουβαλάνε σε μεγάλο βαθμό το βάρος της τύχης των άλλων. Χρειάζονται η σκέψη και η τόλμη που θα δώσουν στην Αριστερά τη δύναμη να προτείνει, να χαράξει μια άλλη πορεία για να αντέξουμε και για να ζήσουμε.

Με την ευκαιρία της ασύμμετρης απειλής του κορωνοϊού είναι αναγκαίο να τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η προοπτική της άλλης Ευρώπης, της αλληλεγγύης και της φιλικής με το περιβάλλον ανάπτυξης, που την έχουν ανάγκη οι λαοί. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, που επί δέκα χρόνια ήταν το πειραματόζωο των περιοριστικών μέτρων, ίσως είναι μια ευκαιρία να λύσουμε τα βαριά δεσμά των δανειστών μας και των Μνημονίων.

Προτείνω να κάνουμε αυτό που ξέρουμε από την κρίση του 2012-2013 προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, π.χ. εθελοντική αιμοδοσία, βοήθεια στο σπίτι, ψυχολογική στήριξη ευπαθών ομάδων, ομάδα νομικών για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, το δώρο Πάσχα και των γενικευμένων απολύσεων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., που εργαλειοποιεί με όρους επικοινωνίας τις εθνικές κρίσεις (Έβρος - μεταναστευτικό), κάνει την κρίση ευκαιρία διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις.

«Είμαστε όλοι φορείς» όχι του κορωνοϊού, αλλά της αλληλεγγύης, της σκέψης και της πράξης.

* Ο Γιάννης Καρδαράς είναι μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΠ, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL