Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Όταν η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια

Το χάπι των υγειονομικών μέτρων είναι πικρό, αλλά το ακολουθούν και άλλες χώρες και το συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Απλώς στην Ελλάδα η ευθύνη βαρύνει τους υπηκόους του Κ. Μητσοτάκη και όχι την κυβέρνησή του...

Το χάπι όμως της οικονομικής καταστροφής και των ερειπίων της οικονομίας, ώστε πάνω στο «ίσωμα» να ξαναχτίσουν ό,τι θέλουν εξυπηρετώντας αυτούς που θέλουν, δεν είναι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος όπου γης.

Ήταν ο Φουκώ εκείνος που έλεγε, από τη δεκαετία του ’70 κιόλας, ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θέλουν καταστάσεις διαρκούς κρίσης και αναταραχής για να εφαρμόζονται - από τις χούντες της Λατινικής Αμερικής και την πετρελαϊκή κρίση μέχρι τα ελληνικά Μνημόνια.

Όμως δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στο σημείο όπου σήμερα οι υπουργοί του Μητσοτάκη προβλέπουν οικονομικό κραχ για την Ελλάδα. «Η οικονομία της χώρας καταρρέει», έλεγε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Για «ολικό κλείσιμο της οικονομίας» μίλησε χθες (στον ΑΝΤ1) ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Και τι κάνουν ενόψει του κραχ; Νομιμοποιούν τις 115.000 απολύσεις που έγιναν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Επιτρέπουν τη μαζική μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, ρίχνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και πλήττοντας την όποια οικονομική δραστηριότητα.

Αναστέλλουν τις συμβάσεις απασχόλησης. Δίνουν δυνατότητα στον εργοδότη (ακόμη και αυτόν που λειτουργεί την επιχείρησή του) να πληρώσει το δώρο Πάσχα τον Σεπτέμβριο!

Κατακρημνίζουν την κατανάλωση αφήνοντας τον εργαζόμενο χωρίς εισόδημα - για την ακρίβεια με τα 533,33 ευρώ τον μήνα που θα του δώσουν έως τέλος Απριλίου. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση εισοδήματος (αφού και το δώρο του Πάσχα θα δοθεί αργότερα).

Ακόμη και μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων εργασίας οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους με την ίδια σύμβαση. Στην πραγματικότητα, τους έχουν απολύσει από τώρα.

Αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες μπλέχτηκαν σε ένα κυκεώνα μέτρων που αλλάζουν κάθε τρεις μέρες και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται.

Ο Αδ. Γεωργιάδης χθες τους παρακάλεσε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος, ενώ πριν από τέσσερις μέρες είχε ανακοινώσει ότι δεν πρέπει να τις πληρώσουν!

Με αυτά τα δεδομένα, όταν η χώρα ξεπεράσει τον κορωνοϊό, η οικονομία δεν θα επανέλθει λόγω των επιλογών που γίνονται τώρα. Η ιδεοληπτική κυβέρνηση της Ν.Δ. διαμορφώνει μια δυστοπία πάνω στα ερείπια της οικονομίας της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL