Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Α λα καρτ της Κυριακης / Φοράει ο Μητσοτάκης μάσκα; Σώπα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α λα καρτ της Κυριακης / Φοράει ο Μητσοτάκης μάσκα; Σώπα!

 Πολιτικής ομορφιάς, εννοείται. Η μάσκα μάς χαμογελάει από τηλεοράσεως, η μάσκα μάς αγριεύει, η μάσκα μάς συμβουλεύει, η μάσκα μάς προειδοποιεί για τα δύσκολα, η μάσκα μάς τρομάζει όταν χρειάζεται: "Δεν θα το ανεχτώ!" Η μάσκα επίσης γίνεται πότε πατρική, πότε στραταρχική και πότε φέρνει προς Τσώρτσιλ - αλλά χωρίς το πούρο. Εφάμιλλη του Τραμπ και του Τζόνσον.

Προφανώς η κρίση αξιοποιείται ως ευκαιρία. Όπως όλες οι κρίσεις για τους αυτουργούς τους. Ευκαιρία να ξεπλύνουν την εικόνα του από τα στίγματα με τα οποία μόνος του τη μουτζούρωσε. Κι έχουν να κάνουν με την πολιτική του ευφυΐα, την αποφασιστικότητα, την ιδεοληψία, την αντίληψη της πραγματικότητας, την κρίση του σε στιγμές κρίσης, ακόμα και τη λογική ακολουθία της σκέψης του. Ευκαιρία να ενισχύσουν επίσης την ηγετική του εικόνα σε μια πλειοψηφία που ο φόβος την κάνει επιδεκτική σε παιχνίδια εικόνας. Που έχει ανάγκη να πιστέψει ότι υπάρχει αρχηγός, ξέρει τι του γίνεται, έχει σχέδιο, μπαλάκια, ευαισθησία, ό,τι χρειάζεται για να μας βγάλει από τα δύσκολα.

Κι έτσι ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας το σενάριο του στρατηλάτη, του Τσώρτσιλ, του μπαμπά. Εξ ου και η στρατιωτική ορολογία, εξ ου και το ύφος Τσώρτσιλ, εξ ου και οι δήθεν ωμές στην ειλικρίνειά τους προβολές του μέλλοντος, εξ ου και η χρήση του ΕΓΩ στα κατάλληλα σημεία. Και η απόκρυψη πάντων των φλύαρων νεοφιλελεύθερων της Ν.Δ., πλην του αρχηγού και του Τσιόδρα, τον οποίο χρησιμοποιούν ως επιστημονικό ντεκόρ. Εξ ου και τα ψέματα - επαρκέστατος σ’ αυτά ο ανεπαρκής. Στο τελευταίο διάγγελμα υποτάσσει τα πάντα στην υπηρεσία της μάσκας. Κανένας δισταγμός, καμιά διάθεση επαφής με την πραγματικότητα.

Δείγμα δωρεάν. Το ΕΣΥ ενισχύεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ψέματα, φωνάζουν οι γιατροί, μας αφήσατε χωρίς όπλα στον πόλεμο. Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου. Ψέματα, φωνάζει η πραγματικότητα. Ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει με πανάκριβα τεστ για τον κορωνοϊό. Για πρώτη φορά η χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ψέματα, φυσικά. Όλη η Ευρώπη μπήκε σ’ αυτό το πρόγραμμα λόγω κορωνοϊού. Επιτέλους, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ψέματα. Άλλοι μάτωσαν και το κατάφεραν αυτό όταν εσείς φωνάζατε "Γερούν, γερά".

Είπε μια σωστή κουβέντα πάντως. Τα fake news βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Σωματική και πνευματική. Λέγεται ότι ύστερα από αυτό λιποθύμησε από την πολλή ειλικρίνεια...

Θανάσης Καρτερός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL