Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
fb
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

fb

Eleni Takou

Καλημέρες με βραβείο υπερδηλωσάρας Ευρωπαϊκού κεκτημένου σήμερα στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (ναι, όπως το διαβάσατε) Μαργαρίτη Σχοινά.

Και δικαίως ο τίτλος μιας και ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής κατέχει ανά τους αιώνες δύο σταθερά χαρακτηριστικά: την υποκρισία και την στρεψοδικία.

Σε μία γνώριμη αλά Κομισιόν κίνηση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως είχαμε αναφορές για άσκηση βίας στον σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας και πως "ό,τι συμβαίνει στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να είναι συμβατό με τον νόμο".

Μετάφραση: έσκασε η πρόεδρος, έδωσε τα σκάφη και τα ελικόπτερα, θα κάνουν οι βλαμμένοι τη βρωμοδουλειά, κι αν βρεθεί κανένας έρμος δαρμένος ή/και επαναπροωθημένος αρκετά επίμονος να τους πάει στο ΕΔΔΑ, θα τους ρίξουμε και καμιά καμπάνα από πάνω και όλα φίνα.
Win-win η Ευρώπη, και μαλάκες και δαρμένοι στην αποικία - τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου, που λέει και ο σοφός λαός της αποικίας (μάλλον χωρίς να καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοεί).

Δημήτρης Χριστόπουλος

ΖΟΦΟΣ
- Όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι”η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για τα δεινά της Συρίας” τότε είναι λογικό ένα λούμπεν στοιχείο να λέει στην έγκυο πάνω στη βάρκα “δεν σε γκαστρώσαμε εμείς, άι πνίξου”.

- Όταν υπουργοί κάνουν λόγο για εισβολή και ασύμμετρη απειλή είναι αναμενόμενο τα ΜΜΕ να εντείνουν το κλίμα πανικού, ξενοφοβίας και μίσους.

- Όταν το λιμενικό απωθεί κι επαναπροωθεί με όπλα, καρυδότσουφλα με μετανάστες και πρόσφυγες είναι λογικό να δημιουργούνται πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικές ομάδας να συνδράμουν στη φύλαξη των συνόρων.

- Όταν περιφερειάρχης λέει ότι ο ΟΗΕ απεργάζεται σχέδιο συνωμοσίας σε βάρος της Ελλάδας είναι λογικό να τρώνε ξύλο εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων τα νησιά.

- Όταν η ΕΕ σου κόβει μισθό για να γίνεις μαντρόσκυλο κι εσύ το θεωρείς νίκη, τότε είναι αναμενόμενο ως μαντρόσκυλο να σου συμπεριφέρονται.

- Όταν η ατζέντα της Χρυσής Αυγής γίνεται ηγεμονική στην κοινωνία τότε είναι πλέον πιο πιθανό, παρά τη συντριπτική ακροαματική διαδικασία, η Δικαιοσύνη να την απαλλάξει.

- Όταν το μαντρόσκυλο τα βάλει με τις σάρκες του, διότι δεν θα του φταίνε μόνοι οι εκατό χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά κάποιοι εκατομμύρια Έλληνες, τότε θα είναι αργά.

Η Ελλάδα τη γλίτωσε ύστερα από δέκα χρόνια της πιο επώδυνης κρίσης που πέρασε σε καιρό ειρήνης και οδηγείται στον πυκνότερο ζόφο της Μεταπολίτευσης σήμερα. Το χρέος ειναι πλέον απέναντι στην Ελληνική Δημοκρατία κι όχι τόσο στα δικαιώματα των προσφύγων.

Yannis Androulidakis

Πάντως αυτό για το οποίο κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει τον ελληνικό εθνικισμό είναι ότι δεν είναι συνεπής.

Εδώ και 200 χρόνια τώρα, το ίδιο πράγμα κάνει : πρώτα τσαμπουκαλεύεται σε όποιον άσχετο βρει μπροστά του και μετά βασικά ζητάει λεφτά από την Ευρώπη για να τον γλιτώσουν από τους Τούρκους.

Yannis Almpanis

Κατέβηκα σε πορεία για πρώτη φορά το 1990, πριν 30 χρόνια. Έκτοτε έχω κατέβει σε εκατοντάδες πορείες -συμμετείχα τόσο στην οργάνωση όσο και στην ανοργανωσιά πολλών από αυτές. Υπολογίζω (πολύ συντηρητικά) ότι από αυτά τα 30 χρόνια, έχω περάσει τουλάχιστον 1,5 χρόνο συνεδριάζοντας -αρκετές φορές ασκόπως. Έχω βγάλει επαναστατικούς και λιγότερο (έως καθόλου) επαναστατικούς λόγους. Κατά καιρούς έχω πει διάφορα έξυπνα κι οξυδερκή, αλλά και κάποιες χοντρομαλακίες. Έχω ακούσει θαυμαστά ευφυείς τοποθετήσεις, αλλά και αφόρητες ανοησίες Πολλές φορές έχω επιδοθεί σε ένα μανιακό ακτιβισμό και ορισμένες άλλες έχω αφεθεί σε μια παθητικότητα αμοιβάδας. Έχω γράψει χιλιάδες πολιτικά άρθρα, αρκετά εκ των οποίων όταν τα διαβάζω δεν καταλαβαίνω ότι τα έχω γράψει εγώ. Είχα τη χαρά να συμμετάσχω σε πλήθη όπου ένιωσα την ακατανίκητη δύναμη των πολλών. Είχα την ευτυχία να πάρω τις βαθιές στιγμιαίες ανάσες της ελευθερίας εν μέσων νεφών δακρυγόνων. Είχα επίσης την πολύ σπάνια τύχη να δω το πολιτικό σχέδιο στο οποίο είχα αφιερωθεί, να το αγκαλιάζει μια ολόκληρη χώρα. Έζησα τη δυστυχία να δω να χάνονται τα πάντα σε μια νύχτα και να πρέπει να ξαναρχίσουν όλα από το μηδέν.

Τα τελευταία χρόνια αμφιβάλλω ολοένα και πιο πολύ για τον εαυτό μου και τις επιλογές μου. Έχω γίνει και πολύ ανεκτικός με τις επιλογές των άλλων. Δεν πρόκειται για πολιτική ωριμότητα. Απλώς η ψυχανάλυση σε κάνει να δείχνεις κατανόηση στους πάντες, ακόμα και στους τέρμα μαλάκες. Πρόκειται για ένα είδος κοσμικού χριστιανισμού.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή τη φάση της μεγάλης αμφιβολίας κι ανεκτικότητας, μπορώ να πω ότι ελάχιστες φορές σε τούτα τα 30 χρόνια που είμαι στο Κίνημα, έχω υπάρξει τόσο βέβαιος για το δίκιο μιας κινητοποίησης όπως αυτές που θα γίνουν την Πέμπτη στις 6:30 στα Προπύλαια και στην Καμάρα. Ελάχιστες φορές επίσης ένιωσα τόσο βαθιά απέχθεια για όλους αυτούς τους κανίβαλους που διψάνε για αίμα στα σύνορα. Ελάχιστες φορές στη ζωή μου ένιωσα ότι το δίκιο, η αλήθεια και η ηθική μιας πολιτικής τοποθέτησης έχουν τόσο μεγάλη ισχύ που αξίζει την υπερασπιστεί κανείς με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, παρά το όποιος κόστος. Ελάχιστες φορές στη ζωή μου έχω νιώσει όπως σήμερα, ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη με θάρρος και δύναμη, κόντρα στο συσχετισμό. Να κάνουμε αυτό πού πρέπει, ό,τι και να λένε, ό,τι και να γίνει. Να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Οι διαδηλώσεις αύριο ζητάνε να σταματήσει ο πόλεμος στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το πραγματικό αίτημά τους όμως είναι να παραμείνουμε άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL