Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
ΣΥΡΙΖΑ: / ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική η στάση της κυβέρνησης, μιλά για εθνική κρίση αλλά δεν διεκδικεί τίποτα από την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: / ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική η στάση της κυβέρνησης, μιλά για εθνική κρίση αλλά δεν διεκδικεί τίποτα από την Ευρώπη

Σφοδρή κριτική για την “υποκριτική” στάση του Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και της κρίσης στα σύνορα στον Έβρο, αλλά και για την αδράνειά τους απέναντι στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η χώρα σε αποθήκη ψυχών και μαύρη τρύπα της Ευρώπης, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει με ένταση τους κινδύνους που οι χειρισμοί της Ν.Δ. γεννούν για την κοινωνία, με τη γενικευμένη βία που υποθάλπουν και η οποία εκφράζεται με ομάδες δήθεν “αγανακτισμένων” που βιαιοπραγούν στα νησιά, αλλά και ανεξέλεγκτους αυτόκλητους “πατριώτες” με καραμπίνες στα σύνορα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονται σήμερα, Παρασκευή, και το Σάββατο τη Μυτιλήνη και τη Χίο με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό. Τη Λέσβο επισκέπτονται οι Ν. Βούτσης, Γ. Ραγκούσης, Γ. Μπουρνούς, Π. Λάμπρου, ενώ στη Χίο θα βρεθούν οι Όλ. Γεροβασίλη, Θ. Δρίτσας και Ανδ. Μιχαηλίδης. Αποδομώντας δε το... έπος του Έβρου που προσπαθούν να “γράψουν” κυβέρνηση και ΜΜΕ για να κρύψουν την πλήρη αποτυχία του Μαξίμου να διαχειριστεί το προσφυγικό, ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι “είναι αυτονόητο ότι ένα ευνομούμενο κράτος προστατεύει τα σύνορά του, όπως το έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια, χωρίς να πουλά φτηνή πατριδοκαπηλία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο”.

“Είναι υποκριτικό και οξύμωρο ο πρωθυπουργός να παιανίζει στρατιωτικά εμβατήρια και να μιλά με δραματικούς όρους για εθνική κρίση, χωρίς να συνομιλεί με την αντιπολίτευση και χωρίς να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς θεσμικά”, τόνισε (ΑΝΤ1) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεσμεύτηκαν σε τίποτα κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο και ο πρωθυπουργός δεν διεκδίκησε απολύτως τίποτα. Παρέπεμψε στην αποκάλυψη της επιτρόπου Γιόχανσον ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα προς χώρες της Ε.Ε. Επισήμανε ότι “η οικονομική στήριξη που πουλάει ο κ. Μητσοτάκης για εσωτερική κατανάλωση σημαίνει ότι η Ε.Ε. μας δίνει κονδύλια για να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα και να μην υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλη την Ευρώπη”. “Ουσιαστικά, μας αφήνουν να διαχειριστούμε το ζήτημα μόνοι μας”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Έδωσαν 700 εκατ., για να μην πάρουν κανέναν μετανάστη

“Μπορεί εμείς να πήραμε τα 700 εκατ., αλλά οι Ευρωπαίοι δεν ‘πήραν’ τίποτα. Ακόμα και τώρα, κανείς πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει προωθηθεί σε ευρωπαϊκή χώρα στο πλαίσιο μιας δίκαιης κατανομής…”, δήλωσε (ρ/σ Θέμα) ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας.

Άμεσα σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι είναι πάντα καλοδεχούμενη η εθνική ομοψυχία προς τον σωστό σκοπό και ζήτησε να προκληθεί άμεσα η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να καθοριστεί η εθνική γραμμή και συγχρόνως να ζητηθεί από την κυβέρνηση η σύγκληση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Είπε ότι μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνουν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο απόφασης που θα βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση από τη μεριά των Ευρωπαίων.

Πλήρης εκτροχιασμός

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την κατάσταση “πλήρους εκτροχιασμού” στην ελληνική κοινωνία, επισημαίνοντας ότι στη Λέσβο υπάρχει “κατάλυση του κράτους, αντιποίηση αρχής από ομάδες δήθεν ‘αγανακτισμένων’ πολιτών που βιαιοπραγούν κατά πολιτών, δημοσιογράφων και αλληλέγγυων”. Σημείωσε ότι είναι φαινόμενα γενικευμένης βίας, προσθέτοντας ότι “η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Λέσβο λόγω αυτών”. Προειδοποίησε ότι “η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί στον διχασμό και στην κυριαρχία της βίας” και κάλεσε τα ΜΜΕ “να είναι πολύ προσεκτικά σε σχέση με τις εικόνες που προβάλλουν και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα γεγονότα”. Τόνισε ότι “δεν είναι αποδεκτές οι εικόνες πολιτών με καραμπίνες που παρουσιάζονται ως ήρωες” και επισήμανε ότι “η προσπάθεια υπερπατριωτικού παροξυσμού οδηγεί σε φαινόμενα βίας που έχουν πολιτικά αίτια”.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι διακυβεύεται η συνοχή της κοινωνίας, προειδοποιώντας ότι “δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήσουμε να κυριαρχήσουν φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού στη χώρα μας. Μην επιτρέψουμε τη βία απέναντι στον άλλον και στον διαφορετικό να επικρατήσει”.

Όρμπαν από την ανάποδη

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας παρατήρησε εύστοχα (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι “η πολιτική της Ν.Δ. είναι μια αντιστροφή της πολιτικής του Όρμπαν στην Ουγγαρία, καθώς αυτός έχει σφραγίσει τα σύνορα αποτρέποντας τους πρόσφυγες να μπουν και στην Ελλάδα σφραγίζονται τα σύνορα ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να μη βγουν”.

“Κάνουν την Ελλάδα μαύρη τρύπα”

Ο Ν. Τόσκας δεν απέκλεισε να υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με την Ε.Ε. για τους κάκιστους χειρισμούς της κατάστασης, οι οποίοι όμως “μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην τσαπατσουλιά της Ν.Δ., της οποίας η στρατηγική είναι να συντηρητικοποιήσει τον κόσμο εντός Ελλάδας και να κάνει τον καλό, με νοοτροπία υποταγής, στην Ε.Ε.”. Είπε ότι για γραφειοκρατικούς λόγους δεν θα απορροφηθούν καν ολόκληρα τα 700 εκατ. και ότι “αυτό που θα μείνει από αυτήν την ιστορία είναι η Ελλάδα να γίνει η μαύρη τρύπα, δηλαδή κάτι που επιδίωκε την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ειδικά η Γερμανία”.

“Στον Έβρο τουφεκίζεται η Δημοκρατία”

“Στον Έβρο τουφεκίζεται η Δημοκρατία, δεν κινδυνεύουμε από τους πρόσφυγες, αλλά από την αναλγησία των ηγετικών κύκλων της Ε.Ε. και από την Ακροδεξιά”, τόνισε (ΕΡΤ Κομοτηνής) ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου. Υπογράμμισε ότι αν επιβεβαιωθεί η καταγγελία ότι πυροβολήθηκε σε ελληνικό έδαφος μετανάστης και αποδειχθεί ότι το έκαναν παραστρατιωτικοί, “τότε στον Έβρο δεν θα γίνεται μόνο επίθεση κατά των μεταναστών αλλά και επίθεση κατά της Δημοκρατίας”.

Πειραματόζωο

Από το Κόκκινο, ο βουλευτής Χρ. Βερναρδάκης σχολίασε ότι η Ελλάδα γίνεται “ένα είδος πειραματόζωου ανάλογο με αυτό των Μνημονίων, στην πλάτη βεβαίως αθώων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, και αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε δεν μπορούμε να το δεχτούμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL