Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γιάννης Μπουρνούς: Αποσυμφόρηση τώρα, προτού να είναι πολύ αργά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μπουρνούς: Αποσυμφόρηση τώρα, προτού να είναι πολύ αργά

Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού

1) Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για νέα δομή στη Λέσβο ηττήθηκαν από τη μαζική και ενωτική κινητοποίηση του Λεσβιακού λαού, που ακύρωσε στην πράξη την αυταρχική επίταξη, παρά το όργιο καταστολής των ΜΑΤ. Κάθε νέα συζήτηση για αλλαγή τοποθεσίας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο κ. Αθανασίου (που εμφανίστηκε αίφνης χθες, ενώ ήταν κρυμμένος το κρίσιμο 48ωρο των κινητοποιήσεων, στηρίζοντας την κυβέρνησή του) και άλλοι παράγοντες του τόπου, καλά θα κάνουν να σταματήσουν την παραφιλολογία για τα Τοκμάκια, που εκτός από στοιχειώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου, προσβάλλει και τη νοημοσύνη μας.

2) Από χθες αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική, ακόμα πιο κρίσιμη κατάσταση:
Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να εργαλειοποιήσει και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε μια κίνηση στυγνού εκβιασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που, όμως, πλήττει άμεσα τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο.

Η εγκληματική απόφαση του κ. Ερντογάν ανοίγει το δρόμο για επανάληψη καταστάσεων που ζήσαμε το 2015-2016. Γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι αφήνοντας τους νησιώτες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για διαμοιρασμό των βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

3) Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα -αύριο κιόλας- να αποστείλει πλοία στη Λέσβο για άμεση αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα. Το ΚΥΤ Μόριας είναι ήδη υπό κατάρρευση με 20.000 διαμένοντες και δεν μπορεί να αντέξει την πίεση των νέων, μαζικών αφίξεων, που ήδη ξεκίνησαν. Αν η κυβέρνηση δεν αποσυμφορήσει τώρα τη Μόρια, θα φέρει ακέραια την ευθύνη για επαπειλούμενες εκτός ελέγχου καταστάσεις.

4) Καλώ τους δημοκράτες συμπολίτες μου να παραμείνουν προσηλωμένοι στο πνεύμα ενότητας που κυριάρχησε στις κινητοποιήσεις μας τις προηγούμενες μέρες. Να μην παρασυρθούν από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά και καλεσμάτων σε βιαιοπραγίες, που διακινούν ακραίοι κύκλοι κυρίως στο διαδίκτυο, με στόχο να καλλιεργήσουν το μίσος και τον πανικό.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, φωνάζοντας με μια φωνή: αποσυμφόρηση τώρα! Προτού να είναι πολύ αργά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL