Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δεύτερη νύχτα έντασης στον Έβρο - «Δεν αποκλείει» τα ξερονήσια για τους πρόσφυγες ο Μηταράκης (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεύτερη νύχτα έντασης στον Έβρο - «Δεν αποκλείει» τα ξερονήσια για τους πρόσφυγες ο Μηταράκης (Video)

O υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του το πρωί δήλωσε ανοιχτός στην συζήτηση με τους αιρετούς των νησιών ενώ δεν απέκλεισε την πρόταση Αθανασίου για να βάλουν στα ξερονήσια τους πρόσφυγες αν αυτή αποκτήσει πιο συλλογική αποδοχή.

Η κυβέρνηση με δόγμα την "αποτροπή" και το μήνυμα που θα στείλει "απέναντι" με τις κλειστές δομές πιστεύει ότι θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές, τη στιγμή που άνθρωποι ακόμα και κολυμπώντας προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

Οι "κλειστές δομές" παρουσιάστηκαν ως πανάκεια ακόμα και για τον κορονοϊό από το Ν. Μηταράκη που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε επικοινωνιακό μέσο ακόμα και τον πανικό και τον ρατσισμό, για το νέο ιό για να επιβάλλει τα κλειστά κέντρα.

https://www.youtube.com/embed/18Jok2gZqKA?rel=0&showinfo=0

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα έγινε μία προσπάθεια να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες από το δάσος των Καστανιών. Η κίνηση αυτή αποτράπηκε από το στρατό και την αστυνομία. Καταγγελίες μιλούν για ομάδες μεταναστών που πετούσαν δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και πέτρες προς την ελληνική πλευρά. Διαψεύστηκαν από το δήμαρχο οι πληροφορίες που μιλούσαν για εκκένωση των Καστανιών.

Σύμφωνα με βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών από την ελληνική πλευρά στον Έβρο.

«Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα» δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου χθες . Μάλιστα, όπως δήλωσε πριν από λίγο στον Σκάι, ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μέσα σε μία μόνο μέρα χθες, έγιναν 9.600 απόπειρες παραβίασης των ελληνικών συνόρων.

Τουλάχιστον 220 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο – Έλεγχοι σε ΜΚΟ από την κυβέρνηση

Τουλάχιστον 220 άνθρωποι έφτασαν χθες το βράδυ στη Λέσβο. Την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν άφησε αναξιοποίητη ο Ν. Μηταράκης που επιχειρεί πάση θυσία να επιβάλλει την πολιτική της κυβέρνησης στα νησιά ώστε να δεχθούν τα κλειστά κέντρα.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν στα νησιά προσπαθώντας να ανοίξει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες μετά τον αυταρχισμό των ΜΑΤ και το φιάσκο που ακολούθησε. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να τρομοκρατεί τους πολίτες απολύτως ρατσιστικά εκμεταλλευόμενη ακόμα και τα κρούσματα του κορονοϊού που όπως είναι γνωστό όλα προέρχονται από τη Βόρειο Ιταλία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με επικοινωνιακές φούσκες να ξορκίσει το «κακό» φτάνοντας να κάνει έλεγχο ακόμα και σε ΜΚΟ στα νησιά.

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Χαρίτσης: Εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν – Άμεση Σύγκληση Έκτακτου Συμβουλίου της Ευρώπης

Για εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης στην ΕΡΤ. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το προσφυγικό ζήτημα και να ζητήσει άμεσα την Σύγκληση Έκτακτου Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπενθύμισε μάλιστα πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίεσε την Ευρώπη το 2015, με 800.000 να περνάνε τα σύνορά μας, και πετύχαμε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία παρά τα υπαρκτά της προβλήματα λειτούργησε και μειώθηκαν οι ροές.

Κατ. Μπρέγιαννη

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στον Έβρο – Χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στα σύνορα (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL