Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Υπάρχει λόγος / Κορώνες ρατσισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Κορώνες ρατσισμού

Το χειρότερο και το πιο επονείδιστο είναι πως δεν του ξεφεύγουν. Θέλει και τα λέει. Ο λόγος φυσικά για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, που για μια ακόμη φορά εξετράπη σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια ξενοφοβίας και ρατσιστικού λόγου. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ποιος ξεχνάει άλλωστε (ή μήπως ξεχνάμε;) την αλήστου μνήμης δήλωσή του ότι όσο αυξάνονται οι περιπολίες στο Αιγαίο τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες πνιγμών των προσφύγων και μεταναστών;

Ήταν τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έναν από τους πολλούς κακοπαιγμένους θεατρινισμούς του, αρνιόταν το λεχθέν και προκαλούσε... προκαλώντας θυμηδία τον Αλέξη Τσίπρα να το αποδείξει. «Σας περιμένω, κύριε Τσίπρα» κραύγαζε με περίσσεια επικοινωνιακού πάθους μέσα στη Βουλή. «Μια φορά ψεύτης, για πάντα ψεύτης» είχε συμπληρώσει με χάρτινη οργή. Αλλά, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κομφετί τη χάρτινη οργή του αποδεικνύοντας τα λεχθέντα του Πέτσα, ο Κ. Μητσοτάκης τήρησε με συνέπεια την τόσο προσφιλή του σιγήν ιχθύος.

Τώρα λοιπόν ο Στέλιος Πέτσας επανήλθε συνειδητά, συνειδητότατα στον λόγο της άγριας εχθροξενίας, που φυσικά συμβαδίζει με την άγρια καταστολή, μετά την D-day των ΜΑΤ που ζουν στη Χίο και στη Λέσβο, λόγω του πάνδημου ξεσηκωμού εναντίον των κλειστών κέντρων κράτησης.

Με μια διεστραμμένη αντίληψη κατευνασμού, ύστερα από την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του προβλήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς τσίπα και ντροπή, με απροκάλυπτη χυδαιότητα, συνέδεσε τα κλειστά κέντρα κράτησης με την προστασία από τον κορωνοϊό σε ένα εκρηκτικό μείγμα με απρόβλεπτες συνέπειες, για τις οποίες αδιαφορούν και αυτός και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά.

Η μέθοδος γνωστή: να γλιτώσουμε επικοινωνιακά τώρα και παρακάτω βλέπουμε. Την τύφλα τους βλέπουν. Την ακροδεξιά τους τύφλα και την απανθρωπία.

«Σήμερα», δήλωσε πολύ σοβαρά και πολύ υπεύθυνα ο Στέλιος Πέτσας, «που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, θέματα όπως ο κορωνοϊός, μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια κλειστή δομή. Η κλειστή δομή είναι μια από τις λύσεις στο πρόβλημα προκειμένου να ελεγχθούν φαινόμενα που μπορεί να απειλούν τη δημόσια υγεία, όπως ο κορωνοϊός, ενώ στις άναρχες δομές δεν υπάρχει καμιά τέτοια δυνατότητα».

Το είπε και ξαλάφρωσε. Με μια δήλωση που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της επίμονης καλλιέργειας κλίματος λυσσαλέας και φασιστικής τρομοξενίας, της θεωρίας περί μοχθηρών λαθροεισβολέων που έρχονται με σκοπό και εκπονημένο σχέδιο να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του περιούσιου, αμόλυντου και αδιατάρακτου ελληνικού αίματος, μετά τις ρουκέτες του κάθε Άδωνι και του κάθε Σαμαρά περί «λαθροεποίκων», νάσου τώρα και η θεωρία των μιαρών ξένων (που είναι μιαροί επειδή είναι ξένοι και φτωχοί), για να δέσει το παστοκύδωνο της ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας, α λα Σαλβίνι και Όρμπαν.

Επόμενο ήταν. Επόμενο βήμα δηλαδή στου κακού τη σκάλα, όπου όλοι κινδυνεύουμε να κατρακυλήσουμε ως κοινωνία και να γκρεμοτσακιστούμε μπερδεύοντας τον ρατσισμό με την αγανάκτηση. Ακριβώς επειδή το δηλητήριο του ρατσισμού έχει μπει, δυστυχώς, πολύ βαθιά στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Με τις φιλότιμες προσπάθειες βέβαια και των δύο κομμάτων, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, επί έτη και έτη.

Ας μην ξεχάσουμε την «υγειονομική βόμβα» των «μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας» του τότε «σοσιαλιστή» Χρυσοχοΐδη. Τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Και αργότερα τον φασισμένο πατριδοκάπηλο φανατισμό στον οποίο στήριξε τον αντιπολιτευτικό της λόγο η Ν.Δ. Και να μην ξεχάσουμε επίσης ότι η θεωρία του περιούσιου λαού είναι ακόμα ένα όνομα του ρατσισμού.

Οι περιπολίες των νεαρών με τα ρόπαλα στη Μόρια δεν έγιναν λόγω των πολλών ξένων, αλλά επειδή οι νεαροί ήταν νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Και οι γονείς που έκλεισαν νηπιαγωγείο και δημοτικό στα Βρασνά (από τις πολλές περιπτώσεις απανταχού της Ελλάδας) δεν το έκαναν επειδή ήταν πολλά τα παιδιά. Οκτώ ξενάκια ήταν όλα κι όλα, που τα πήρε και τα σήκωσε η αγριότητα των «ακραιφνών» και της επίσημης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πώς να μην πει λοιπόν αυτά που είπε ο Πέτσας; Δηλαδή η κυβέρνηση. Δηλαδή ο πρωθυπουργός. Αφού αυτοί είναι. Σιγά μην κάτσουν να δουλέψουν. Δεν είναι για τέτοια το Επιτελικό Κράτος. Είναι για άλλες δουλειές. Για άλλα ντιλ. Θα μου πεις ότι τις μπουλντόζες στο Ελληνικό τις περιμέναμε, αλλά στη Λέσβο έκαναν απόβαση. Τάχει αυτά η ευελιξία. Το παν είναι το σχέδιο. Και η ικανότητα να το προσαρμόζεις αναλόγως. Στα κεφάλια των νησιωτών, των φοιτητών, των συνταξιούχων και άλλων εμποδίων στον οδοστρωτήρα της κυβέρνησης. Θα έλεγα, σχέδιο διά πάσαν νόσον, αλλά άσε μην το πάρει στραβά ο κύριος Πέτσας κι έχουμε νέες κορώνες ρατσισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL