Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αμφίβια Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμφίβια Δεξιά

Όσο δεν επινοούνται, χαράσσονται, συγκροτούνται πολιτικές που να έχουν πολιτική (εκλογική) ανταποδοτικότητα και όσο αυτό σωρεύει κοινωνική δυσαρέσκεια, τόσο θα πρέπει να ξεσκίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην την καρπωθεί αυτή τη δυσαρέσκεια.

Έχω ξαναγράψει ότι το μεγάλο συντηρητικό κόμμα έχει σχεδόν ολοκληρωτικά μορφοποιηθεί ως ένα απλός εργολαβικός μηχανισμός. Και όταν μιλάω για εργολαβίες, εννοώ, εκτός των παραδοσιακών, και επαγγελματικές, «καριερίστικες» προωθήσεις, τακτοποιήσεις, επιταχύνσεις. Οι δουλειές όπως τα πλωτά φράγματα, οι προμήθειες υλικών νοσοκομείων, οι ενοικιάσεις κτηρίων από κρατικούς φορείς, κάθε είδους δημόσια ανάθεση, ακόμη και πολλών μορφών καλλιτεχνικές παραγωγές, συχνότατα κρύβουν αυτή την πυκνή ωφελιμιστική διασύνδεση. Του πολιτικού φορέα και του αιτούντος. Συστήνεται μια εξαιρετικά αποκρουστική σύνδεση πολιτικού φορέα και συγκεκριμένης υλικής προσδοκίας.

Αυτή η δομή ανταποδοτικότητας εξασφαλίζει συνοχές, αμοιβαιότητες και αλληλοκρατήματα, αλλά κυρίως δημιουργεί μια μεγάλη «συμμαχία» κατάληψης, κάρπωσης, μονοπωλιακής κατοχής της εξουσίας. Μια συντεχνία εξουσίας. Επειδή υπάρχει αυτή η σχεδόν υστερική επιθυμία για εξουσία, δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσει από κάποιον ανταγωνιστή.

Προσοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμμετρικός ανταγωνιστής της Ν.Δ. Αυτός που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και απλώς αφορά άλλο κοινό, άλλους ανθρώπους. Ούτε έχει ούτε πρέπει να αποκτήσει παρεμφερή ωφελιμιστικά χαρακτηριστικά. Αλλά γίνεται ανταγωνιστικός γιατί ακριβώς πρέπει να είναι διαφορετικός. Γίνεται ανταγωνιστικός γιατί συλλέγει τη δυσαρέσκεια, αλλά και το διαφορετικό κλίμα, τον διαφορετικό χαρακτήρα, τη διαφορετικού τύπου προσδοκία.

Δεν θέλω να κάνω αφαιρέσεις. Και ιδιοτέλειες συλλέγει, και πολύ συχνά κάνει διεκπεραιωτική, δημοσιοϋπαλληλίστικη πολιτική και ευνοιοκρατικά φαινόμενα συναντά κανείς στο εσωτερικό του. Δεν είναι όμως κυρίαρχα (και απενοχοποιημένα) ούτε πρέπει να το επιτρέψουμε οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη.

Ακριβώς γι' αυτούς του λόγους εντός της Ν.Δ., σχεδόν υποχρεωτικά, κατισχύουν οι φωνές αντι-ΣΥΡΙΖΑ εκδίκησης, οι διωκτικές φωνές, οι κανιβαλισμοί και η βία. Ακριβώς γιατί μειώνεται η πίστωση χρόνου που τους διέθεσε ο λαός στις εκλογές και, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να επινοήσουν πολιτικές βελτίωσης και εξορθολογισμού, αλλά μόνο πολιτικές εργολαβικού ανορθολογισμού, σχεδόν αναπότρεπτα θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν πολιτικό χρόνο, όχι από την παραγωγικότητά τους, αλλά από την καταστροφή του αντιπάλου τους. Ονειρεύονται ένα είδος ιαπωνικής πολιτικής σκηνής: 40, 50 χρόνια να βγαίνει το ίδιο κόμμα, το δικό τους. Τίποτα λιγότερο.

Η κατάσταση εμφυλίου, ιδιωνύμου, θέσης του αντιπάλου (του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) «εκτός νόμου» δεν έχει δημιουργούς τους γνωστούς ακροδεξιούς που βγαίνουν μπροστά. Αυτοί είναι οι φορείς, οι εκφραστές, οι εκφωνητές. Ούτε θεμελιώνεται η τρομοκρατική και βίαιη αυτή κατάσταση σε απλά, εκδικητικά, προσωπικά σύνδρομα που μπορεί κάποιο από τα στελέχη να έχει. Το υπόστρωμα της επείγουσας ανάγκης για κατοχή της εξουσίας δημιουργεί το ευνοϊκό για τοξίνες κλίμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σ’ αυτή τη χώρα (τη δική μας) τρέχουν σημαντικά θέματα. Ίσως όχι τόσο σημαντικά, όπως η ψυχική ισορροπία κάποιου κυβερνητικού ή πολιτικού στελέχους, αλλά κάπως αφορούν τη χώρα, αφορούν πιθανώς περισσότερο τους πολίτες. Τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο π.χ. Αλλά δεν βαριέσαι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL