Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Σπύρος Λάππας, μέλος της Προανακριτικης Επιτροπής: / Σπύρος Λάππας: Στόχος Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. η τρομοκράτηση των μαρτύρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπύρος Λάππας, μέλος της Προανακριτικης Επιτροπής: / Σπύρος Λάππας: Στόχος Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. η τρομοκράτηση των μαρτύρων

Οι μεθοδεύσεις αυτές καταπατουν το ελληνικό και ενωσιακό δίκαιο τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος "πυροβολείται" από αυτούς των οποίων αποτελεί "νομοθετικό τέκνο".
 

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη
 

* Οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής σε σχέση με την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis;

Από την πρώτη στιγμή της εισαγγελικής έρευνας υπήρξε μία πρωτοφανής για ευρωπαϊκό κράτος δικαίου κατασυκοφάντηση, επίθεση και απειλές εναντίον και των εισαγγελέων Διαφθοράς και των προστατευόμενων μαρτύρων και, αφού δεν κατέστη δυνατή η αφαίρεση της δικογραφίας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τώρα επιστρατεύονται όλα τα όπλα εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, προκειμένου να αποκαλυφθούν στοιχεία της ταυτότητάς τους, να φοβηθούν, να ταπεινωθούν, να ασκηθούν εναντίον τους αγωγές και μηνύσεις από τους γνωστούς αγνώστους και, πιθανώς, να μεταβάλουν κάτι από τις καταθέσεις τους. Σήμερα ό,τι τους θίγει προσβάλλει και την προσπάθεια της εισαγγελίας Διαφθοράς για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης και κατά συνέπεια, σε περίπτωση επιτυχίας των στόχων της πλειοψηφίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής, ασφαλώς θα επηρεαστεί αρνητικά η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis στο σύνολό της. Και αυτή, δυστυχώς, είναι η προσπάθειά τους. Όμως «υπάρχει Δικαιοσύνη στο Βερολίνο;».

* Πού αποσκοπούν, κατά την εκτίμησή σας, οι μεθοδεύσεις αυτές; Τι επιδιώκει η πλειοψηφία της Επιτροπής;

Εάν η πλειοψηφία της Επιτροπής ήθελε απλώς την εξέταση και κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, θα επέλεγε αυτό που προβλέπει σχετική ΚΥΑ και υπέδειξε η ΓΑΔΑ για εξέταση στην υπηρεσία της με ηλεκτρονική ηχητική ή και οπτική μετάδοση με αλλοίωση της φωνής και υπό γενική έννοια λήψη κάθε μέτρου ώστε να μην υπάρξει ούτε κατά διάνοια η αποκάλυψη κάποιου στοιχείου της ταυτότητάς τους.

Όμως το απέρριψε, γιατί δεν είναι αυτή η πρόθεσή τους. Επιθυμούν αποκάλυψη, τρομοκράτηση και μεταβολή της στάσης των μαρτύρων αυτών, η οποία όμως πριν από λίγο καιρό αποτυπώθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπου κατέθεσαν και εκεί δήλωσαν ότι επιβεβαιώνουν όσα κατέθεσαν στους εισαγγελείς Διαφθοράς και ότι αγνοούν παντελώς ό,τι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο. Και δεν τους αρκεί η κατάθεσή τους αυτή στο υψηλότερο και αυστηρότερο από άποψη εξασφάλισης εγγυήσεων αξιοπιστίας και νομιμότητας, όπως είναι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, και, με το πρόσχημα ότι θέλουν και κατάθεσή τους ενώπιον της Επιτροπής, επιχειρείται με κάθε τρόπο η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.

Και αδιαφορούν για τις συνέπειες, που θα καταστήσουν τη χώρα μας «μαύρο πρόβατο» για μία ακόμα αφορά, όπως ρητά τους προειδοποίησε από το βήμα της Βουλής προχθές ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κ. Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος. Και όμως, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες ούτε είδαν ούτε άκουσαν τον Έλληνα πρόεδρο του ΕΔΑΑ και υπό μορφή «ναυμαχίας» χθες και προχθές δεν άφησαν κανάλι για κανάλι, όπου δεν δίστασαν να υπαινιχθούν και «νέα πεδία δόξης... λαμπρά εις βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων».

Τι εννοεί ο... ποιητής; Οψόμεθα. Ο σκοπός τους είναι ένας, να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων και στη συνέχεια να παραδοθούν στα... σκυλιά. Για τροφή τους.

* Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε την εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη από μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής. Τι επιπτώσεις θα έχει στο έργο και στον σκοπό της Επιτροπής η απόφαση για παραμονή του ως μέλους της;

Σχετικά με το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση του μέλους της Επιτροπής κ. Πλεύρη, έλαβαν χώρα τραγελαφικές καταστάσεις, διότι στις 13.10 τηλεφωνείται ο ΣΥΡΙΖΑ να ειδοποιήσει τα μέλη του που συμμετέχουν στην Επιτροπή ότι ώρα 14.00, σε 50 λεπτά δηλαδή, συγκαλείται η Επιτροπή, χωρίς να αναφέρεται κανένα θέμα ημερήσιας διάταξης, χωρίς πρόσκληση, χωρίς την παράδοση των σχετικών για συζήτηση εγγράφων.

Ω! του θαύματος πράγματι στις 14:00, αφού μας παρέλαβαν από άλλες Επιτροπές που συνεδρίαζαν την ώρα εκείνη, με το πρόσχημα του κατεπείγοντος, η Επιτροπή με συμφωνία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. άρχισε να συζητά την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου, χωρίς να τον προσκαλέσουν να υποστηρίξει την αίτησή του (προβλέπεται ρητά στον νόμο ως υποχρέωση επί ποινή ακυρότητας της διαδικασίας), χωρίς την τήρηση των προθεσμιών του Κανονισμού της Βουλής που επιβάλλει την πρόσκληση των μελών τρεις ημέρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύο ημερών πριν από τη συνεδρίασή της, και, με απουσία του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε τη διαδικασία, η Επιτροπή μέσα σε λίγα λεπτά αποφάσισε την απόρριψη της αίτησης.

Και είναι βέβαιο ότι αυτό, και πολλά άλλα, αποτελεί βασικό λόγο ακυρότητας της διαδικασίας, που ασφαλώς θα υποστηρίξουν οι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου. Αλλά είπαμε, σιγά μην στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων uber alles, ακόμα και εάν κινδυνεύει η χώρα να είναι υπόλογη στο ΕΔΑΑ, και αυτό ασφαλώς θα το χρεωθούν αποκλειστικά εκείνοι που την οδηγούν εκεί.

* Ποιο είναι το κοινοτικό πλαίσιο για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος; Σε τι αποσκοπεί αυτή η ειδική προστασία των συγκεκριμένων μαρτύρων;

Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι στην έννοια των εγκλημάτων για τα οποία μάρτυρες μπορούν να υπαχθούν σε προστασία υπάγονται όλα τα εγκλήματα διαφθοράς. Στη χώρα μας για πρώτη φορά προβλέφθηκε τέτοια δυνατότητα με το άρθρο 9 παρ. 7 Ν. 2928/2001 και στη συνέχεια με τον Ν. 4254/2014, που σύμφωνα με την εισηγητική του Έκθεση «η χώρα μας ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις και ιδίως στο άρθρο 33 της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς (2003) που κυρώθηκε με τον Ν. 3666/2008 και στο άρθρο 22 της Σύμβασης του Ποινικού Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης (1999), που κυρώθηκε με τον Ν. 3560/2007, καθώς και στις σχετικές Συστάσεις που έχουν απευθύνει στη χώρα μας ο ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της 3ης Αξιολόγησης κατά της Διαφθοράς, καθώς και στην Απόφαση 1729/2010 της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Τα νομικά αυτά κείμενα μαζί με τη νομολογία του ΕΔΑΑ έχουν αποκτήσει υπερνομοθετική ισχύ και προβλέπουν τα μέτρα προστασίας των μαρτύρων από τη στιγμή της υπαγωγής τους στα σχετικό καθεστώς προστασίας τους, και προστατεύονται γιατί λόγω της θέσης και της ιδιότητάς τους αποκαλύπτουν παράνομες πρακτικές των φορέων τους που προκαλούν ζημία στο δημόσιο συμφέρον και υπό το καθεστώς προστασίας τους καταθέτουν όσα γνωρίζουν «εκ των έσω». Και κατά κανόνα γνωρίζουν «τα πάντα και σε βάθος», αυτό καταδεικνύει η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία. Στη χώρα μας πυροβολούνται κατά ριπάς από εκείνους για τους οποίους το νομικό καθεστώς που ισχύει αποτελεί νομοθετικό τους τέκνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL