Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η Προανακριτική "κουκουλώνει" την αντιδεξιά στροφή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Προανακριτική "κουκουλώνει" την αντιδεξιά στροφή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Μπορεί η Φ. Γεννηματά να έχει στρίψει από τη στρατηγική της προσέγγισης και της αναζήτησης συναινέσεων με την κυβέρνηση σε μια πιο ευκρινή αντιδεξιά αντιπολίτευση. Όμως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι του κόμματος στην Προανακριτική Επιτροπή είναι σαν να εκμηδενίζουν την απόσταση που προσπαθεί να δημιουργήσει η Χαρ. Τρικούπη από την Πειραιώς.

Η Φ. Γεννηματά μετά το χαστούκι του Αρείου Πάγου επιχειρεί πάντως να διαφοροποιηθεί από την ταύτιση με τη Ν.Δ. κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για "τυφλή σύγκρουση που συσκοτίζει την υπόθεση", ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. "δίνει αγώνα για την αλήθεια στην υπόθεση Novartis".

Σε κάθε περίπτωση, αφ’ ης στιγμής η επισημοποίηση της στρατηγικής στροφής που επιχειρεί η Φ. Γεννηματά “διαβάστηκε” από το φανατικά “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” τμήμα του κόμματος ως διαμόρφωση προοπτικής για μελλοντικές ενδεχόμενες προσεγγίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, η πίεση στο εσωτερικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα προς την ηγεσία. Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο (“τέρμα οι πλάκες”), μετά από τη διαφοροποίηση του Ανδ. Λοβέρδου, που μετατοπίστηκε στις θέσεις της Ν.Δ. στο προσφυγικό και έπειτα από την Ν. Γιαννακοπούλου που με την επιστολή της προς τη Φ. Γεννηματά αμφισβήτησε ακόμα και την απόφασή της για καταψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Η Φ. Γεννηματά δεν εγκατέλειψε ποτέ τη σκληρή γραμμή περί “σκευωρίας” απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτό απέχει πολύ από το σημείο τού να ζητούν οι εκπρόσωποί της στην Προανακριτική την έμμεση ή άμεση άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Και να το κάνουν μάλιστα αψηφώντας το ελληνικό και ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και όλες τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, από την ΕΛ.ΑΣ. μέχρι και το “χαστούκι” του Αρείου Πάγου προς την πλειοψηφία, για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις αν δεν προσέλθουν, ότι δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας τους και ότι θα καταθέσουν με όποιον τρόπο θεωρούν οι ίδιοι ως πιο πρόσφορο για τη διασφάλιση της προστασίας τους. Ακόμα κι αν ταυτίζονται με τη Ν.Δ. στα περί “σκευωρίας” αντί σκανδάλου, αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεούται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ταυτίζεται -πόσο μάλλον να συνεργάζεται στην ενορχήστρωση- με τη Ν.Δ., κινδυνεύοντας να τινάξουν τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα στον αέρα.

Δεδομένου ότι σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα ακουμπά τον Ανδ. Λοβέρδο, το πραγματικό πολιτικό ερώτημα για την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη είναι κατά πόσον ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις των μελών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Προανακριτική. Δηλαδή κατά πόσον στη χάραξη “γραμμής” η Φ. Γεννηματά είναι απελευθερωμένη από εσωτερικές πιέσεις, αντίστοιχες με εκείνες στις οποίες υπόκειται ο Κυρ. Μητσοτάκης από τον Αντ. Σαμαρά. Βέβαια, οι επίσημες ανακοινώσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν περιλαμβάνουν τους τόνους και τη φρασεολογία με την οποία εμφανίστηκε ο Β. Κεγκέρογλου για τις εξελίξεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες, με κεντρικό επιχείρημα ότι η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την Επιτροπή, “αλλά από εκείνους που θέλουν να ελέγξουν τους θεσμούς και τους αρμούς της εξουσίας”. Από την άλλη, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποτελεί τα τελευταία χρόνια πρόσωπο εμπιστοσύνης της Φ. Γεννηματά.

Η μόνιμη διαφωνία του Χ. Καστανίδη

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα από την ταύτιση με τη Ν.Δ. στους χειρισμούς απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες για το σκάνδαλο Novartis εμφανίστηκε ο Χ. Καστανίδης. Υπενθυμίζεται ότι είχε διαφωνήσει και με την απόφαση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για εξαίρεση των Πολάκη - Τζανακόπουλου από την Επιτροπή.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προειδοποίησε ότι “θα ήταν οδυνηρή εξέλιξη για τους μάρτυρες να ζητούσε η Προανακριτική την άρση της προστασίας τους”, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα”. Ζητούσε δε εξαρχής οι προστατευόμενοι μάρτυρες να προσέλθουν “με όλες τις εγγυήσεις προστασίας της μαρτυρίας τους”, εξηγώντας ότι, σε αντίθεση με την κατάθεση στους εισαγγελείς, ενώπιον των πολιτικών εκπροσώπων - μελών της Επιτροπής οι μάρτυρες θα έπρεπε να εξεταστούν με πολύ μεγαλύτερες εγγυήσεις διασφάλισης της ανωνυμίας και προστασίας τους. Ερωτηθείς για ενδεχόμενες προθέσεις ορισμένων να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, σχολίασε ότι δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά. Χαρακτήρισε “ατυχή” τη δήλωση Τσίπρα για τους “αρμούς της εξουσίας”, όμως έσπευσε να εξαπολύσει σαφείς αιχμές: “Είδα την ιερή αγανάκτηση των δεξιών. Οι ίδιοι που αγανάκτησαν με τρόπο ιερό διατήρησαν μια αποκλειστικά ιερή σιωπή όταν ο υπουργός της κυβέρνηση Βορίδης δήλωνε ότι πρέπει να πάρει όλα τα θεσμικά μέτρα στο κράτος και στο σύστημα για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL