Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Μία απόφαση, πολλές απαντήσεις και μία δικαίωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Μία απόφαση, πολλές απαντήσεις και μία δικαίωση

Τα παραπάνω τονίζει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής και του τμήματος Περιβάλλοντος της, για την απόφαση του  ΣτΕ.

Σε ανακοίνωση της σημειώνει: "Με την απόφαση αυτή, επικυρώνεται η απόφαση απόρριψης και επιστροφής της τεχνικής μελέτης για τη Μονάδα Μεταλλουργίας και κρίνονται ως ισχυροί και βάσιμοι δύο από τους λόγους της επιστροφής: ο λόγος που αφορούσε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος (και άρα το βαθμό διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος) και -κυρίως- ο λόγος που αφορούσε τις πιθανές επιπτώσεις της μεθόδου flash smelting στους εργαζόμενους και το περιβάλλον, από τη διαφυγή σημαντικών ποσοτήτων τοξικών απαερίων.

Το επικυρωμένο πλέον με απόφαση του ΣτΕ γεγονός της απάτης της μεθόδου flash smelting, η οποία δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, δεν είναι κάτι καινούριο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, που επί σειρά ετών ασχολούνται με το περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα των μεταλλείων χρυσού. Το γνωρίζαμε από το 2012 όταν οι επιστήμονες του ΥΠΕΝ υπέδειξαν το ανεφάρμοστο και επικίνδυνο της μεθόδου και ζητούσαν περαιτέρω βιομηχανικές δοκιμές σε έγγραφο αδειοδότησης  της «Ελληνικός Χρυσός», το αναδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια με αρθογραφία, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και κάθε δυνατό τρόπο.

Και συνεχίζει: " Η απόφαση 223/2020 είναι μία απάντηση με πολλούς αποδέκτες:

Είναι απάντηση στην Eldorado Gold, που ισχυριζόταν ότι είναι σε όλα νομιμότατη, περιβαλλοντικά ευαίσθητη, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκρίνει τις άδειες από «ιδεοληψία», κλαιγόταν για τα  εκατομμύρια που ζημιώνεται με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έστελνε εξώδικα στον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη απαιτώντας αποζημιώσεις  εκατομμυρίων.

Είναι απάντηση στα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ, που πανηγύριζαν και έκαναν φειγ βολάν στις φυλλάδες τους, έντυπες και ηλεκτρονικές, κάθε απόφαση του ΣτΕ που ήταν υπέρ της εταιρείας, αλλά «έθαψαν» στα αζήτητα αυτήν την απόφαση, που αποδεικνύει την απάτη της Eldorado Gold και το πόσο επικίνδυνα είναι τα σχέδιά της για το περιβάλλον και την οικονομία της Χαλκιδικής.

Είναι απάντηση στα στελέχη της ΝΔ και κυρίως στον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης, που φορούσε το κράνος των μεταλλωρύχων, παρίστανε τον «εργατοπατέρα» και ισχυριζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τους στερήσει της εργασία τους, για να εξυπηρετήσει την «εκλογική του πελατεία» και ότι ιδεοληπτικά διώχνει τις επενδύσεις.

Είναι απάντηση στον σημερινό Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, που προεκλογικά, αλλά και από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, έσπευσε να υποσχεθεί την πλήρη αδειοδότηση της «επένδυσης», δίνοντας  «γη και ύδωρ» στην Eldorado Gold.

Είναι απάντηση στον σημερινό Υπουργό «Περιβάλλοντος» Κωστή Χατζιδάκη, που διαπραγματεύεται στα σκοτεινά με την Eldorado Gold, για την αλλαγή του επενδυτικού σχεδίου της υπονομεύοντας το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πολυεθνικής.

Είναι απάντηση σε όλους αυτούς που καλοπροαίρετα ή και κακοπροαίρετα έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αθέτησε την υπόσχεση του στους κατοίκους της Χαλκιδικής και ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την καταστροφική «επένδυση». Ήταν όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί και οι βουλευτές του, που ξεσκέπασαν την απάτη της «Ελληνικός Χρυσός» και την έφεραν στην σημερινή δυσμενέστατη θέση.

Είναι όμως και δικαίωση.

Δικαίωση για το μεγαλειώδες κίνημα των «Σκουριών». Για τους κατοίκους της Χαλκιδικής, που αγωνίστηκαν με πάθος, αποφασιστικότητα και διάρκεια για τον τόπο τους και το μέλλον τους. Για αυτούς που βίωσαν την πιο σκληρή κρατική καταστολή, που χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατική οργάνωση», που προφυλακίστηκαν, που σύρθηκαν στα δικαστήρια και αθωώθηκαν. Γι αυτούς είναι  δικαίωση και αυτοί είναι που με τον αγώνα τους θα βάλουν οριστικό τέλος στα καταστροφικά σχέδια της Eldorado Gold και της «πρόθυμης» κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL