Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον

Με την έγκριση του απολογισμού που παρουσιάστηκε χθες ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξαν με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτό τον -πρωτόγνωρο για κόμμα εξουσίας- τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ σφραγίζει μια εποχή, ιστορική και κομβική για την Αριστερά, το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία, την Ελλάδα και την Ευρώπη περνώντας στη νέα φάση της ανασυγκρότησης και της διαμόρφωσης του ισχυρού προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει μια νέα διακυβέρνηση προς όφελος των πολλών και των αδύναμων.

Γέφυρα του πριν με το μετά

Εξάλλου διακηρυγμένος στόχος του απολογισμού, που συνέγραψαν οι Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας και Α. Μπαλτάς, είναι να αποτελέσει “μια γέφυρα του 'πριν' με το 'μετά', της συσσωρευμένης εμπειρίας και γνώσης με την προοπτική” και “προϋπόθεση για τη βελτίωση της αριστερής κυβερνησιμότητας και την εξαγωγή γενικότερων μαθημάτων για το μέλλον”.

Πρόκειται για ένα κείμενο που έχει χαρακτηριστικά τομής, η οποία υπερβαίνει το στενό κομματικό πλαίσιο, “καθώς αφορά όχι μόνο το σύνολο της Αριστεράς, αλλά και ολόκληρη την πολιτική ζωή της χώρας” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο κείμενο.

Από τη δυναμική των κινημάτων και της αντίστασης στα Μνημόνια, τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και τη λιτότητα που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση το 2012 έως την ιστορική νίκη του Ιανουαρίου του 2015, την άνιση και ναρκοθετημένη μάχη της διαπραγμάτευσης, τους εκβιασμούς, το δημοψήφισμα και το συγκλονιστικό 62% του “Όχι”, έως τον συμβιβασμό και τη συμφωνία, τη νέα διακυβέρνηση με τη στήριξη της κοινωνίας, τις τομές, τις συγκρούσεις έως την ήττα του 2019, ο απολογισμός αναλύει σε βάθος τις συνθήκες, τις νίκες, τις επιτυχίες, αλλά και τα λάθη, το κόμμα, τις αστοχίες, τακτικές και στρατηγικές δίχως να φοβάται, δίχως να κρύβει κάτω από το “χαλί” τα προβλήματα.

Μα κυρίως καταλήγει σε μια σειρά από συμπεράσματα - μαθήματα για το μέλλον, για τη νέα κυβέρνηση της Αριστεράς, για τη δημιουργία ενός κόμματος “μαζικού, νεανικού, λαϊκού, δημοκρατικού, σύγχρονου, αριστερού, πράσινου, εκφραστή της προοδευτικής παράταξης”, που θα σφυρηλατήσει “πολιτικές συγκλίσεις σε στέρεες ιδεολογικές και προγραμματικές βάσεις’.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά

Μια διαδικασία λοιπόν πρωτοφανής για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Όχι όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κ. Μητσοτάκη, που ειρωνεύτηκε τον απολογισμό εκφράζοντας την ελπίδα του για παραίτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εκλογές, κατά την προσφιλή μέθοδο των παλιών κομμάτων εξουσίας.

“Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη δική σας παράταξη” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Στη δική σας παράταξη υπάρχει πάντοτε ένα κλίμα λυκοφιλίας, αλλά είναι σε όλους γνωστό ότι 'δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται'. Και είναι σε όλους γνωστό πόσες ομάδες, φράξιες και κόμματα υπάρχουν εντός της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας. Μην κάνετε σε εμάς μαθήματα” υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

“Εμείς έχουμε την τόλμη και την παρρησία να κοιτάμε κατάματα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε” πρόσθεσε διερωτώμενος: “Ποιο άλλο κόμμα, που κυβέρνησε τον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά, είχε την παρρησία και την τόλμη να πει, έστω σε ένα θέμα 'κάναμε λάθος'”. Για να συμπληρώσει:

“Όλα σωστά τα κάνατε εσείς. Και τη χρεοκοπία την κάνατε σωστά και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων την κάνατε σωστά, και το 25% που μειώσατε τον εθνικό πλούτο κάνατε σωστά, και τα εξοπλιστικά και τις μίζες τα κάνατε σωστά, του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου και των άλλων, και τους κουμπάρους κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια που πήρατε δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες 220 εκατ. ο καθένας σας, τα κάνατε σωστά".

"Κανένα λάθος δεν κάνατε. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια” κατέληξε με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χειροκροτούν όρθιοι.

Κεντρική εκδήλωση και συνεδρίαση της ΚΕΑ

Το ερχόμενο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβον Ντο, ενώ την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης προκειμένου να εγκρίνει τις θέσεις για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον απολογισμό και το πρόγραμμα.

Στα ερωτήματα των μελών του iSYRIZA απαντάει ζωντανά ο Αλέξης Τσίπρας

Στις ερωτήσεις των μελών της πλατφόρμας του iSYRIZA θα απαντήσει αύριο, Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας τη νέα δυνατότητα του iAsk&Watch. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει live απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν σε μια εκδήλωση που θα μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα μέλη του iSYRIZA. Η διαδικασία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και εξαιτίας του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος δόθηκε παράταση στην υποβολή ερωτήσεων.

Συνολικά, πάνω από 1.600 ερωτήσεις τέθηκαν στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συντριπτικό 75% αυτών που έθεσαν τις ερωτήσεις αποτελούν νέα μέλη της πλατφόρμας.

Το 40% αυτών που έστειλαν ερωτήσεις είναι εργαζόμενοι ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον από ανέργους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η πλειονότητα των ερωτήσεων αφορούσε την επικοινωνία του κόμματος και τη στάση των ΜΜΕ προς αυτό, την πορεία της οικονομίας και τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το συνέδριο. Επιπλέον αρκετά από τα μέλη της πλατφόρμας μετέφεραν μια σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Οι ερωτήσεις ομαδοποιήθηκαν και 50 από αυτές τέθηκαν σε ψηφοφορία στα μέλη της πλατφόρμας, προκειμένου να επιλέξουν ποιες θα απαντηθούν από τον Αλέξη Τσίπρα. Πάνω από 13.000 μέλη μπήκαν στην πλατφόρμα τις τελευταίες δύο μέρες προκειμένου να δουν τις ερωτήσεις και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο τρόπο επικοινωνίας που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL