Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Στου κουφού την πόρτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στου κουφού την πόρτα

Της Τζίνας Πολίτη

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι τα ιδιωτικά ΜΜΕ, εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Η προπαγάνδα και τα fake news συνεχίζονται και σήμερα παρά το γεγονός ότι στην «καρέκλα» του Μαξίμου στρογγυλοκάθεται ο Κ. Μητσοτάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η "Αυγή" και το Κόκκινο

Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μόνο δύο μέσα επικοινωνίας: την εφημερίδα "Η Αυγή" και τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Η κυκλοφορία της εφημερίδας μας είναι περιορισμένη και δυστυχώς πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες που κάποτε αρθρογραφούσαν εκεί δημοσιεύουν τώρα τα άρθρα τους σε άλλες εφημερίδες.

Στο παρελθόν, στην "Αυγή" της Κυριακής, οι "Αναγνώσεις" είχαν τη μορφή ένθετου κι αυτό επέτρεπε την καταχώρησή του στο αρχείο όσων το επιθυμούσαν. Δυστυχώς, από τότε που σελιδοποιήθηκε με την υπόλοιπη ύλη της εφημερίδας αυτό κατέστη αδύνατον. Ίσως οι συντάκτες της "Αυγής" θα πρέπει να δώσουν κάποια προσοχή στις παραπάνω παρατηρήσεις.

Ας έρθουμε τώρα στον ραδιοφωνικό μας σταθμό και στα επικοινωνιακά προβλήματα που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχει το πρόγραμμά του σε σύγκριση με εκείνο των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών και με το θέμα της ακροαματικότητας.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει μια κατηγορία ακροατών/τριών που για διάφορους λόγους ξυπνούν από τα χαράματα. Στα άτομα αυτής της κατηγορίας δεν αρέσει να στήνονται μπροστά στην τηλεόραση όταν πίνουν το πρωινό τους καφεδάκι. Το ραδιόφωνο, σε αντίθεση με την τηλεόραση, τους δημιουργεί μια αίσθηση αμεσότητας και οικειότητας, κι αυτό γιατί είναι μέρος της επικοινωνιακής τακτικής του ραδιοφώνου ο ομιλητής να τους απευθύνεται απευθείας με μικρά τους ονόματα: «Σ’ ευχαριστώ, Μαρία μου, για τα καλά σου λόγια. Έλαβα το μήνυμά σου και συμφωνώ μαζί σου, Γιάννη μου» κ.ο.κ.

Με βάση τα παραπάνω τίθεται το ερώτημα: πώς ανταποκρίνονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σ' αυτά τα επικοινωνιακά προαπαιτούμενα; Μια σύντομη «μεταμεσονύχτια» έρευνα μας δίνει την απάντηση: από τις 5 τα ξημερώματα οι σταθμοί ΣΚΑΪy, Real FM και Θέμα έχουν πιάσει δουλειά! Εξακολουθούν να βυσσοδομούν κατά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και υμνούν τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη!

Το κενό στην πρωινή ζώνη του 105,5

Και ο δικός μας σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο τι κάνει; Φευ! Τόσο όταν ήμασταν στην κυβέρνηση όσο και τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση, ακόμα και στην περίοδο των εκλογών, ο σταθμός μας, ως να ήταν γνήσια μουσικός σταθμός, μας διασκεδάζει με ροκ, λάτιν και άλλες μορφές μπαρόβιας μουσικής! Εις μάτην καλεί κανείς το τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί: δεν απαντά ουδείς!

Έτσι, αν ξυπνάς τα ξημερώματα, αν είσαι οδηγός ταξί και, ακόμα χειρότερα, αν ανήκεις στην Αριστερά, πρέπει να περιμένεις έως τις 8 π.μ. για να ακούσεις μια φωνή να σου μιλάει από το Κόκκινο! «Ναι, αλλά τότε, πρέπει να πας τα παιδιά στο σχολείο, να πας στη δουλειά σου, να πας στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσεις - δεν έχεις ώρα για ν' ακούς ραδιόφωνο!

Συντονισμένες διαμαρτυρίες έγιναν για το θέμα αυτό σε διάφορους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του κόμματος. Μόνο για ένα μικρό διάστημα, όσο ήμασταν στην κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα αυτό. Επιτέλους, ένας εξαίρετος ομιλητής, ο Κώστας Αλατζάς, ανέλαβε να καλύπτει το κενό από τις 6 η ώρα το πρωί. Δυστυχώς, σύντομα τον μετέθεσαν στην ΕΡΤ κι από τότε επιστρέψαμε στη χορευτική μουσική! Βεβαίως, ο Κ. Αλατζάς δεν εμφανίζεται πλέον στην επιτελική ΕΡΤ - ΝΕΡΙΤ. Μήπως θα ήταν καλή ιδέα, αν είναι διαθέσιμος, να επανέλθει στον σταθμό μας;

Σίγουρα αυτό θα αύξανε την ακροαματικότητα του σταθμού μας στην πρωινή ζώνη και έδινε μεγάλη χαρά στην κατηγορία εκείνη των μοναχικών, των συνταξιούχων και των εργαζόμενων που ξυπνούν από τα χαράματα. Επιπλέον, δεν θα άφηνε το μονοπώλιο της ενημέρωσης, δηλαδή της παραπληροφόρησης και της χυδαίας προπαγάνδας, στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ας το σκεφτούν αυτό οι κομματικοί υπεύθυνοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL