Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πρωτοβουλία προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από την περιοδεία σε Άρτα και Γιάννενα / "Να καταθέσουμε κοινή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβουλία προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από την περιοδεία σε Άρτα και Γιάννενα / "Να καταθέσουμε κοινή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας"

Με ενθουσιασμό και θέρμη υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα οι συμπατριώτες του στην Άρτα, αλλά και στα Γιάννενα, όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. "Επί τεσσεράμισι χρόνια, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε -μέσα από σημαντικά έργα στήριξης- να βγάλει από την απομόνωση τα Ιωάννινα και την Ήπειρο συνολικά" δήλωσε από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του ότι τους τελευταίους επτά μήνες η Ήπειρος είναι ξανά στον αυτόματο πιλότο: "Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, αλλά και έργα που είχαμε δρομολογήσει παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες" είπε. "Φοβάμαι", πρόσθεσε, "ότι αυτό δεν συμβαίνει ειδικά μόνο για την Ήπειρο και τα Γιάννενα, δεν είναι δηλαδή τιμωρία επειδή κατάγομαι από αυτόν τον τόπο", αλλά "είναι δυστυχώς μια κατάσταση που συμβαίνει συνολικά για τη χώρα".

"Ο τόπος και ο λαός όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτή η κυβέρνηση αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τον τόπο" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως "δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε παρά μονάχα τη γέννηση νέων μεγάλων προβλημάτων".

Προσκλητήριο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε πολίτες στην Άρτα και στα Γιάννενα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαγγέλλοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλάβει πρωτοβουλίες στα τρία κρίσιμα ζητήματα: προστασία πρώτης κατοικίας, προάσπιση της δημόσιας Υγείας και υπεράσπιση της εργασίας.

Όπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να απαντήσουν στο "έκτρωμα" του σχεδίου "Ηρακλής" με συγκεκριμένη και στοχευμένη πρόταση νόμου. "Θα διεκδικήσουμε νομοθετική πρωτοβουλία, να είναι μια πρωτοβουλία της κοινωνικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ" είπε χαρακτηριστικά καλώντας όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία ώστε να καταθέσουν από κοινού πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με το μέρος της Λερναίας Ύδρας ο "Ηρακλής"

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, μίλησε για "άδικο και κυνικό σχέδιο" σημειώνοντας ότι "είναι πρώτη φορά που ο Ηρακλής είναι με το μέρος της Λερναίας Ύδρας", καθώς προβλέπει απόλυτη άρση προστασίας από την 1η Μαΐου.

"Λένε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς πλειστηριασμούς. Και αναρωτιέμαι: Για ποια χώρα και ποια οικονομία μιλάνε;" διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2015 ήταν πρωτοφανές για χώρα εν καιρώ ειρήνης να βλέπει να μειώνονται κατά 40% - 50% μισθοί και συντάξεις και η ανεργία να εκτοξεύεται στο 28%.

"Υπήρχε και η φούσκα των τραπεζών, που κυνηγούσαν τον κόσμο να του δώσουν δάνεια και ξαφνικά η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού βρέθηκε καταχρεωμένη και χωρίς να μπορεί να πληρώσει" πρόσθεσε. Ανέφερε δε σκωπτικά ότι τελικά οι μπουλντόζες δεν θα μπουν στο Ελληνικό, αλλά στην πρώτη κατοικία.

Χωρίς διαφάνεια θα πάρουν 12 δισ. για να σώσουν τις τράπεζες

Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε την ήρα από το στάρι. "Δεν δεχτήκαμε τις πιέσεις τρόικας και θεσμών για απόλυτη άρση της προστασίας, αλλά φέραμε νομοθετική ρύθμιση 'ομπρέλα προστασίας' για όσους πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν. Αυτοί που πτώχευσαν επιχειρήσεις και έβγαλαν τα λεφτά στην Ελβετία, έχοντας δύο και τρία σπίτια στην Ελλάδα, να πληρώσουν" τόνισε.

Επιπλέον κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να δώσει 12 δισ. ευρώ από τα 37 δισ. που άφησε "προίκα" ο ΣΥΡΙΖΑ, "χωρίς διαφάνεια, για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια". "Με μέρος αυτών των χρημάτων θα μειώναμε τα πλεονάσματα από το 2020. Αυτό το σχέδιο πήραν πίσω" υπογράμμισε.

Ύβρις Σταϊκούρα έναντι όσων είδαν πετσοκομμένους μισθούς - συντάξεις

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε "ύβρις" τη δήλωση Σταϊκούρα πως "οι τράπεζες πλήρωσαν το μάρμαρο στην κρίση". "Ύβρις απέναντι σε όσους είδαν να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους, σε όσους ξενιτεύτηκαν στο εξωτερικό. Όχι, κ. Σταϊκούρα, χάρη στον ελληνικό λαό και στις θυσίες του είμαστε έξω από τα Μνημόνια και έξω από την κρίση και έχετε σήμερα τη δυνατότητα να τρώτε από τα έτοιμα" είπε εν μέσω χειροκροτημάτων. "Είναι μνημονιακότεροι των Μνημονίων" πρόσθεσε.

Κάλεσμα στον Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της εργασίας, ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε ξανά τον πρωθυπουργό να απαντήσει για το εάν θα ταχθεί υπέρ των συμφερόντων των πολλών ή αν θα παραμείνει μόνη του έγνοια η στήριξη των λίγων και ισχυρών με χαριστικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

"Καλώ τον πρωθυπουργό για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μέτρο που θα τονώσει την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία και θα δώσει προοπτική όχι μόνο για τους λίγους και ισχυρούς, αλλά για τους πολλούς" τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν υλοποιεί ούτε τη δέσμευση της Ν.Δ. για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης.

Επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7.5% το 2020 και το 2021 αντίστοιχα, κατ' εφαρμογή του σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης μετά την αύξηση στα 650 ευρώ και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Καταργούν το ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μέτωπο για την δημόσια Υγεία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "ξεπερνά τους χειρότερους φόβους μας", καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη διάλυση του ΕΣΥ. "Επιδιώκουν την κατάργηση του ΕΣΥ πίσω από τις ΣΔΙΤ" είπε τονίζοντας ότι ποτέ από την ίδρυση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα δεν έχει οργανωθεί "τέτοια στοχευμένη επιχείρηση κατάλυσης της δημόσιας Υγείας".

"Σε αντίθεση με πολλά άλλα που υποσχέθηκε με συνειδητά ψέματα ο Κ. Μητσοτάκης, για την Υγεία είπε την αλήθεια. Η επιθετική ιδιωτικοποίηση, η εκχώρηση φιλέτων σε ιδιώτες ήταν στο πρόγραμμα της Ν.Δ." παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας τον φόβο πως θα δημιουργηθούν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία σε σχέση με τα όσα είχε επιτύχει, υπό τις πιέσεις των δανειστών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για χειρουργεία που ακυρώνονται, καρκινοπαθείς που εκπέμπουν SOS, για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και την υπολειτουργία κλινικών λόγω κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Με στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν περιοδείες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια νοσοκομεία με στόχο "να αναδείξουμε το πρόβλημα, διεκδικώντας όμως λύσεις". "Όχι στην ιδιωτικοποίηση, αλλά ναι στην ενίσχυση με προσλήψεις και την ενίσχυση από τον προϋπολογισμό" είπε χαρακτηριστικά καλώντας ξανά τις πολιτικές δυνάμεις να αναδείξουν αυτά τα ζητήματα.

Συναντήσεις σήμερα στα Γιάννενα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στα Ιωάννινα, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις το πρωί της Πέμπτης, στις 9.30, με το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στις 10 με τη διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ

Δεν λύνεται το προσφυγικό με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"

"Δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα με τις φυλακές. Όπως δεν πρόκειται να το λύσουν με τις ανοησίες που μας λένε. Βγάλανε μπροστά ότι θα φτιάξουν, λέει, έναν πλωτό φράχτη"

"Χωρίς σχέδιο δεν αντιμετωπίζεται η προσφυγική κρίση. Δεν μπορεί με 'αποφασίζομεν και διατάσσομεν', χωρίς διαβούλευση, να λύσεις τα προβλήματα" είπε σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση "να σοβαρευτεί".

"Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που, αν συνέβαινε επί των ημερών μας, δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε ούτε μια μέρα. Από 5.000 η Μόρια σήμερα έχει 25.000 ανθρώπους" επισήμανε. Αναφερόμενος στην ΠΝΠ ενώ η Βουλή είναι ανοιχτή, υπογράμμισε ότι το κάνουν διότι "δεν θα το ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές του αν έφερναν το νομοσχέδιο για την επίταξη προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά".

"Δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα με τις φυλακές. Όπως δεν πρόκειται να λύσουν με τις ανοησίες που μας λένε. Βγάλανε μπροστά ότι θα φτιάξουν, λέει, έναν φράχτη πλωτό, δυόμισι χιλιόμετρα, ενώ οι ακτές μας στο Αιγαίο, είναι δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL