Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Εγκρίθηκε ο απολογισμός από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκρίθηκε ο απολογισμός από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Με την έγκριση του κειμένου του απολογισμού ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι 80 και πλέον σελίδες του κειμένου, αποτέλεσμα της επιτροπής Δραγασάκη, Δρίτσα, Μπαλτά, αποτελούν ένα σημαντικό ντοκουμέντο που καταγράφει τα όσα συνέβησαν, τα λάθη, τις ανεπάρκειες, τις νίκες και τις επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ και της διακυβέρνησής του.

Από την προετοιμασία της διακυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης, που ξεκινά το 2012, έως τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, επιχειρείται ο απολογισμός όλων των πτυχών για το κόμμα και την κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ με βάση την εμπειρία το κείμενο καταλήγει σε συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα και τη νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που προχωρά σε πλήρη αποτίμηση της κυβερνητικής του θητείας, συζητώντας ανοιχτά και δημοκρατικά τα επιτεύγματα, τις ιστορικές κατακτήσεις, αλλά με ειλικρίνεια και τις όποιες παραλείψεις ή αστοχίες" υπογράμμιζαν πηγές της Κουμουνδούρου μετά την ολοκλήρωση της Π.Γ. Σημειώνεται πως το κείμενο του απολογισμού, αφού εμπλουτιστεί μέσα από ευρύ διάλογο στην Κεντρική Επιτροπή, θα αποτελέσει ένα από τα κείμενα συζήτησης κατά τον προσυνεδριακό διάλογο στις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα είναι έτοιμα λοιπόν για την Κεντρική Επιτροπή του σαββατοκύριακου, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, και την προσθήκη στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να εγκριθεί μαζί με τον απολογισμό από τα στελέχη της Κ.Ε.

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. θα ανοίξουν τον δρόμο και για τα επόμενα βήματα στον δρόμο προς το συνέδριο του Μαΐου, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας. Επόμενοι σταθμοί η μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Φεβρουαρίου, πιθανότατα στο Τάε Κβον Ντο, ενώ μια ημέρα αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου, η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα εγκρίνει τις θέσεις για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον απολογισμό και το πρόγραμμα.

Σε Άρτα και Γιάννενα σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Στο μεταξύ συνεχίζονται και εντείνονται οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών του κόμματος με περιοδείες και εκδηλώσεις. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην πατρίδα του, την Ήπειρο, πιστός στο εβδομαδιαίο ραντεβού του με τους πολίτες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται το πρωί την Άρτα και το απόγευμα θα μεταβεί στα Γιάννενα. Και στις δυο πόλεις θα συναντηθεί με φορείς και θα μιλήσει σε ανοιχτές συνελεύσεις με πολίτες, νέα και παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Σκουρλέτης: Είμαστε η καρδιά του προοδευτικού χώρου

Τη Δευτέρα ο γραμματέας Π. Σκουρλέτης βρέθηκε στην Εύβοια, δίνοντας το “παρών” σε ακόμη μια μαζική εκδήλωση και τονίζοντας την ανάγκη για έναν "ισχυρό, σύγχρονο, μαζικό, λαϊκό, γειωμένο ΣΥΡΙΖΑ". Αναφέρθηκε ακόμα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζοντας πως δεν μπορεί "να συνεχίσει να πορεύεται με αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομα".

"Η απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και προκλήσεις και προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και προς το ΜέΡΑ25 και προς το ΚΚΕ" πρόσθεσε. Μιλώντας χθες στον Alpha ανέφερε πως υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκλίσεις:

"Στην πρώτη κατοικία να υποστηρίξουμε την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στον κατώτατο μισθό να υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ" είπε χαρακτηριστικά.

"Εμείς δεν θέλουμε να μονοπωλήσουμε την έκφραση του προοδευτικού χώρου, δεν λέμε ότι προοδευτικός χώρος είμαστε αποκλειστικά εμείς, είμαστε όμως η ‘καρδιά’ του ευρύτερου προοδευτικού χώρου" σημείωσε ακόμη στη συνέντευξή του ο Π. Σκουρλέτης επαναλαμβάνοντας πως η διεύρυνση είναι μια συνάντηση στο έδαφος της Αριστεράς, "από την οποία προκύπτουν τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας Αριστεράς της εποχής μας, ικανής να εκφράζει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο".

"Αναγνωρίζω το εύλογο της πρότασης αυτή η συνάντηση, όπως την περιγράψαμε πριν, να αποτυπωθεί και στον τίτλο" είπε ακόμα τονίζοντας πως δεν είναι αυτό που πρέπει να μονοπωλήσει τη συζήτηση. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να καταλήξει σχετικά η Κ.Ε. "έτσι ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να πάμε σε ένα δημοψήφισμα και αυτή η πρόταση, εισηγητικά, να πάει στο συνέδριο, που θα αποφασίσει οριστικά".

Αλ. Χαρίτσης: Συνέδριο συνέχειας και τομής

Συνέντευξη στο TRT της κεντρικής Ελλάδας παραχώρησε ο Αλ. Χαρίτσης. "Θα είναι συνέδριο συνέχειας, που θα μας συνδέει με τη διαδρομή μας, αλλά και συνέδριο τομής, αφού στοχεύουμε στην οργανωτική και πολιτική αναβάθμιση του χώρου μας" είπε σχετικά με το συνέδριο. "Θα συζητήσουμε συντροφικά και δημοκρατικά τι πετύχαμε και τι όχι, στο κόμμα μας αλλά και με τον ελληνικό λαό. Και αυτό θα είναι ένα κεκτημένο συνολικά για το πολιτικό μας σύστημα. Ολοένα και περισσότερο γίνεται κτήμα των πολιτών η ανάγκη για μια πειστική, προοδευτική, δημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης" πρόσθεσε.

Δ. Παπαδημούλης: “Να πετύχουμε το ‘δεύτερη φορά Αριστερά’”

Για μια πολύ θετική κατάληξη έκανε λόγο στο Κόκκινο ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας για την απόφαση της Π.Γ. σχετικά με τον οδικό χάρτη, "γιατί μας επιτρέπει, λύνοντας τα οργανωτικά, να συγκεντρωθούμε στην ουσία της πολιτικής: πρόγραμμα, δυναμική αντιπολίτευση, πολιτικό σχέδιο, εξωστρέφεια".

Ως προς τον απολογισμό ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι αποτελεί μέρος "του πολιτικού μας σχεδιασμού, γιατί οφείλουμε να πείσουμε περισσότερο και περισσότερους για να πάμε πιο ψηλά από το 32%".

Αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία και την άνοδο της Αριστεράς στη Θουριγγία σχολίασε: "Δεν έχουμε, λοιπόν, μόνο αρνητικές ειδήσεις από την Ευρώπη, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις. Η δική μας η έγνοια πρέπει να είναι να προετοιμαστούμε για να πετύχουμε το ‘δεύτερη φορά Αριστερά’ στις επόμενες εκλογικές μάχες στην Ελλάδα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL