Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Εθνική δυστοπία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική δυστοπία

Βελτιώνεται ο καιρός, τα σύννεφα στα εθνικά θέματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κάθε χρόνο έριχνε ένα στεφάνι στα Ίμια στη μνήμη των πεσόντων. Τότε η Ν.Δ., έπαιρνε τον χάρακα, μετρούσε τα μίλια στον χάρτη και τον κατηγορούσε ότι δεν τόλμησε να πάει όσο κοντά θα έπρεπε.

Φέτος στις 31 Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν πήγε καν στα Ίμια. Ακόμα χειρότερο: λέγεται ότι απαγορεύθηκε στον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή να το επιχειρήσει. Ο δε Ερντογάν ισχυρίζεται ότι έγινε ύστερα από δική του απαίτηση. Ευτυχώς το υπουργείο Εξωτερικών το διέψευσε.

Ακόμα τρισχειρότερο: την ώρα και την ημέρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν τολμούσε να πάει στα Ίμια η Τουρκία τολμούσε να στείλει ωκεανογραφικό σκάφος με απλωμένα καλώδια να κόβει βόλτες επί δώδεκα ώρες κάνοντας έρευνα εντός των ελληνικών υδάτων. Όταν το έκανε αυτό το 2018, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στάθηκε μπροστά στο πλοίο και το ανάγκασε να αλλάξει πορεία, με αποτέλεσμα να μπερδευτούν τα καλώδιά του και να χάσει τα στοιχεία που έχει συλλέξει. Τώρα η φρεγάτα απλώς παρακολουθούσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώνει ότι το τουρκικό σκάφος παρασύρθηκε από τον αέρα. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τον διαψεύδει λέγοντας πως γνώριζαν ότι θα εισέλθει στην ελληνική επικράτεια, ενώ σε κοπή πίτας στην Καβάλα αποκαλύπτει τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό τις ώρες της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρεμβαίνει «αδειάζοντας» και τους δύο υπουργούς και λέγοντας ότι έγινε κακός επικοινωνιακός χειρισμός.

Στη Λευκωσία πηγαίνει επιτέλους ο νέος πρέσβης της Ελλάδας. Η χώρα από το καλοκαίρι δεν είχε πρέσβη στην Κύπρο!

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου συνεχίζονται τα «μαχαιρώματα» όσων διαχειρίζονται εθνικά θέματα. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα Δημήτρης Μητρόπουλος με ικανοποίηση βλέπει την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να αποχωρεί από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και να αναλαμβάνει καθήκοντα στην Ουάσιγκτον. Δεν ξέρει όμως ότι του χρεώνεται η αποτυχία να συμμετέχει η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ανακουφισμένος από την αποχώρηση Παπαδοπούλου είναι και ο Ν. Δένδιας, καθώς τον έκοβε από τα ταξίδια του πρωθυπουργού. Όμως βλέπει την Ντόρα Μπακογιάννη να αναπτύσσει «πολιτικό λόγο εξωτερικής πολιτικής»: μιλά για συνεκμετάλλευση, αλλά (διευκρινίζει) όχι όπως την εννοεί ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Θάνος Ντόκος. Μετά ταύτα, η Ντ. Μπακογιάννη διαρρέει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στο ΥΠΕΞ. Βγάζει μάτι αυτό.

Το μόνο που τονώνει την εθνική αυτοπεποίθηση είναι ότι το λογότυπο του Ελλάδα 2021 με το κασκόλ φαίνεται πως είναι εποχικό. Είδαμε τη χειμωνιάτικη βερσιόν. Το καλοκαίρι το λογότυπο θα αλλάξει και το κασκόλ θα αντικατασταθεί από παρεό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL