Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Για την ακύρωση του διαγωνισμού για τις αστυνομικές ταυτότητες / Λάσπη Χρυσοχοΐδη μετά την αδυναμία να δώσει απαντήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την ακύρωση του διαγωνισμού για τις αστυνομικές ταυτότητες / Λάσπη Χρυσοχοΐδη μετά την αδυναμία να δώσει απαντήσεις

Με λάσπη και αστήρικτα υπονοούμενα για την προκάτοχό του Όλγα Γεροβασίλη και τον διαγωνισμό για τις αστυνομικές ταυτότητες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να «θολώσει τα νερά» σε σχέση με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη δική του σπουδή να ακυρώσει τον διαγωνισμό μόλις 24 ώρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα.

Παρότι προκλήθηκε επανειλημμένα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο να δημοσιοποιήσει ή να ανακαλέσει τις «αήθεις και αστήρικτες καταγγελίες» του περί αδιαφάνειας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το απέφυγε επιμελώς.

Άλλωστε, η αντίδραση του φιλοκυβερνητικού Τύπου που πρόβαλε με ένταση τις «καταγγελίες» φανέρωσε ότι ο στόχος των ισχυρισμών του Μ. Χρυσοχοΐδη ήταν να λασπολογήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλει εκτός ατζέντας τις καταγγελίες για την ακύρωση του διαγωνισμού και για «φωτογραφικές» διατάξεις στον νέο διαγωνισμό. Για «πρωτοφανή, αήθη και συκοφαντική επίθεση σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης» έκανε λόγο η Όλ. Γεροβασίλη.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα βρήκε τρεις έγγραφες καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό για τις αστυνομικές ταυτότητες. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «πέταξε» τις υποτιθέμενες αυτές καταγγελίες γιατί δεν τις θεώρησε αξιόπιστες! Απορία προκαλεί, βέβαια, το γιατί ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί σε αυτές τις καταγγελίες, αφού ο ίδιος τις θεώρησε αναξιόπιστες.

Όλ. Γεροβασίλη: Επιτελικό παρακράτος

«Με αφορμή τα ολοένα και συχνότερα δημοσιεύματα στον Τύπο για τις μεθοδεύσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες, κάνοντας μάλιστα ορισμένα λόγο για 'μίζα εκατομμυρίων', το επιτελικό παρακράτος περνά στην αντεπίθεση» τόνισε σε δήλωσή της η Όλ. Γεροβασίλη. Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι κατέφυγε σε «συκοφαντική επίθεση» κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αδυναμίας του «να εξηγήσει γιατί το πρώτο του μέλημα, τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε το υπουργείο, ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού και γιατί στον νέο διαγωνισμό που επαναπροκήρυξε φέρεται να εισήγαγε 'φωτογραφικές' προδιαγραφές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν το κόστος».

Η Όλ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι είτε ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα δημοσιοποιήσει τις «καταγγελίες» είτε «οι επιστολές ήταν ασόβαρες ή ανύπαρκτες και στριμωγμένη η Ν.Δ. απλώς πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα». Πρόσθεσε ότι «αν κάποιοι οφείλουν να φοβούνται τον εισαγγελέα, αυτοί ανήκουν στην κυβέρνηση της Ν.Δ.». Νωρίτερα είχε επισημάνει, στη Βουλή, ότι δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία και κανένα δημοσίευμα για τον ακυρωθέντα διαγωνισμό. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ειρωνικά ότι ούτε αυτός έχει πάρει κάποια καταγγελία για τον σημερινό διαγωνισμό.

Μεγαλύτερη η επιβάρυνση των πολιτών από τον νέο διαγωνισμό

Η Όλ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε αναλυτικά στο γιατί ο διαγωνισμός, με τους όρους με τους οποίους επαναπροκηρύχθηκε, επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε «ψέματα» τα όσα ισχυρίστηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης περί αδιαφορίας προσαρμογής των ταυτοτήτων στις ανάγκες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παρατηρώντας ότι είχε προβλεφθεί κενός χώρος στο τσιπάκι της ταυτότητας για προσθήκη δεδομένων.

Η Όλ. Γεροβασίλη θύμισε ότι «την ψηφιακή υπογραφή την πληρώνει ο πολίτης» τονίζοντας ότι, εφόσον είχε προβλεφθεί κενός χώρος στο τσιπάκι, δεν ήταν απαραίτητη η προσθήκη της, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα σχετική υποχρέωση. Πρόσθεσε ότι η διεθνής πρακτική για τις φωτογραφίες στις αστυνομικές ταυτότητες είναι η ασπρόμαυρη φωτογραφία, όπως προέβλεπε ο ακυρωθείς διαγωνισμός, κι όχι η έγχρωμη, όπως προβλέπει ο νέος διαγωνισμός.

Γ. Ραγκούσης: "Σας καταλογίζουν ότι τον έχετε στήσει"

«Σας παρακολουθούμε στενά και δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη, κ. Χρυσοχοΐδη, τόσο πολιτικά, όσο και προσωπικά» πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος εκτιμώντας ότι δεν είναι τυχαίο που η πρώτη ενέργεια του Μ. Χρυσοχοΐδη ως υπουργού ήταν να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τις αστυνομικές ταυτότητες. «Σας καταλογίζουν ότι τον έχετε στήσει, τον ακυρώσατε ενώ ήταν στο τελευταίο στάδιο», σημείωσε σχετικά με τον διαγωνισμό και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL