Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ουρά του Θ. Πλεύρη το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Προανακριτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουρά του Θ. Πλεύρη το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Προανακριτική

Πρώτη η Ν.Δ. και στη συνέχεια το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πρότειναν να κληθεί η Ελ. Τουλουπάκη ως ύποπτη, αλλά την επόμενη ημέρα η Ν.Δ. υπαναχώρησε!

Επεκτείνουν το «κενό» κατηγορητήριο

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Προκαταρκτική οδεύει σε φιάσκο όσον αφορά τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στη Novartis. Γι’ αυτό από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η επέκταση του κατηγορητηρίου και σε άλλες υποθέσεις εκτός της Novartis!

Τέλος εργασιών στα μέσα Μαρτίου

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει ώς τα μέσα Μαρτίου, οπότε και λήγει η διορία που έχει δοθεί στην Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει βούληση από το Μαξίμου να παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος σε μια Επιτροπή που δεν έβγαλε αυτά που ήθελε.

Σημειώνεται ότι έως τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να κληθούν και οι μάρτυρες που έχει ζητήσει η πλευρά Παπαγγελόπουλου, δηλαδή: ο Αντώνης Σαμαράς, τα πολιτικά πρόσωπα που στρέφονται εναντίον του, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η πρ. γενική επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης και άλλοι μάρτυρες που θα προτείνει όταν εξεταστεί.

«Ο τρόπος κλήσης μπορεί να μην είναι τρόπος κλήσης μάρτυρα, αλλά υπόπτου»

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης φέρεται να «παραπονέθηκε» την Πέμπτη ότι «παρερμηνεύτηκαν» όσα είπε στη συνεδρίαση κατά την οποία αιτήθηκε την κλήση της εισαγγελέως Διαφθοράς ως ύποπτης. Η αλήθεια είναι ότι εκείνος ζήτησε πρώτος την κλήση της Ελ. Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου! Και έθεσε το θέμα όχι μία, αλλά δύο φορές!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι «πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος κλήσης της Ελ. Τουλουπάκη, βάσει του συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που συνδέεται με το εάν στο πλαίσιο της ηθικής αυτουργίας του Δ. Παπαγγελόπουλου της αποδίδεται κάποιος ρόλος. Συνεπώς -επειδή δεν είμαι έτοιμος τώρα να πω ακριβώς-, επιφυλάσσομαι να προτείνω στην επόμενη συνεδρίαση ενδεχομένως, γιατί ο τρόπος κλήσης μπορεί να μην είναι τρόπος κλήσης μάρτυρα, αλλά τρόπος κλήσης υπόπτου. Δεν είμαι, όμως, έτοιμος, γιατί -ειλικρινά σας μιλάω- είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναντιμετωπίσει ποτέ και θα ήθελα να διαβάσω και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών με μεγαλύτερη προσοχή και το άρθρο 86 του συντάγματος για να μπορέσω να αποφανθώ». Δηλαδή ευθέως έθεσε ζήτημα να κληθεί η Ελ. Τουλουπάκη ως ύποπτη και όχι ως μάρτυρας.

Β. Κεγκέρογλου: Γραπτό αίτημα

Και πάνω σε αυτή τη δήλωση Πλεύρη «πάτησε» αμέσως μετά ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου και φέρεται να σημείωσε πως «για το θέμα που έθεσε ο Θ. Πλεύρης εμείς θα καταθέσουμε έγγραφο αίτημα σήμερα. Επειδή από τις έως σήμερα εργασίες της παρούσας Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από την Ελ. Τουλουπάκη, αντιεισαγγελέα Εφετών και αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς, ζητούμε να κληθεί και να εξεταστεί χωρίς όρκο και να παράσχει εξηγήσεις βάσει των άρθρων 86 παράγραφος 4 εδάφιο 4 του συντάγματος, άρθρο 7 παράγραφος 1 και άρθρο 5 παράγραφος 3 του ν. 3126/2003 σε συνδυασμό με το άρθρο 244 παράγραφος 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Καθίσταται σαφές ότι πρέπει να ανακληθεί η προηγούμενη πράξη κλήτευσής της και να επιδοθεί νέα».

Δύο φορές είπε να κληθεί ως ύποπτη!

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, ο Θ. Πλεύρης, που θεωρεί ότι υπήρξε παρερμηνεία» όσων είπε, επανήλθε στην κλήση Τουλουπάκη ως υπόπτου. «Δεν μπορούμε εμείς προφανώς να αποδώσουμε ρόλο, εδώ συμφωνώ. Το θέμα είναι, επειδή τρέχει παράλληλα μια διαδικασία και εμένα με προβληματίζει και το λέω ευθέως, και σε εκείνη τη διαδικασία φέρεται ως ύποπτη σε έναν βαθμό, αν μπορούμε να καλέσουμε ως μάρτυρα», φέρεται να είπε.

Σπ. Λάππας: Καλείτε τον Φρουζή ως μάρτυρα και την Τουλουπάκη ως ύποπτη;

Η «χορογραφία» της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα. «Οι εισαγγελείς Διαφθοράς ερευνώνται στο πλαίσιο της πειθαρχικής δίωξης που άσκησαν μετά από έναν χρόνο από τον Ιωάννη Αγγελή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μπορεί η Επιτροπή η δική μας να πει αν είναι ύποπτη ή όχι, που είπε το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;», φέρεται να αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει πρισματική αναφορά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Άρα, να μην ακούγονται τέτοια πράγματα ότι μπορεί η Επιτροπή μας να χαρακτηρίσει ύποπτο κάποιον ο οποίος ερευνάται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ό,τι θέλουμε λέμε; Και τα λέει αυτά το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;».

«Εξοργίζομαι από την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όταν τον Φρουζή, με δύο κακουργήματα στην πλάτη του, τον καλεί η Επιτροπή μας ως μάρτυρα και καλεί την εισαγγελέα Τουλουπάκη, που δεν είναι καν ύποπτη για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως ύποπτη. Είναι ντροπή!» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σπ. Λάππας.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μπιάγκης επεχείρησε να πει ότι δεν διαπιστώνει η Επιτροπή ποιος είναι ύποπτος, αλλά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ του έδειξε το γραπτό αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για κλήση της εισαγγελέως ως ύποπτης. «Τι λες εδώ; ‘Έχουν προκύψει ενδείξεις’», είπε ο Σπ. Λάππας. «Δεν τα είπε η κυρία Ράικου;» επέμεινε ο Δ. Μπιάγκης, με τον Β. Κεγκέρογλου να συμπληρώνει: «Και αποδείξεις, άμα θέλεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL