Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Σύνθημα εξωστρέφειας για τον ΣΥΡΙΖΑ / Μέτωπο για τη δημόσια υγεία, την εργασία, την πρώτη κατοικία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνθημα εξωστρέφειας για τον ΣΥΡΙΖΑ / Μέτωπο για τη δημόσια υγεία, την εργασία, την πρώτη κατοικία

Σε κάθε προσυνεδριακή περίοδο, ο εσωκομματικός διάλογος, οι διαφορετικές προσεγγίσεις, ενέχουν πάντα τον κίνδυνο της εσωστρέφειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κορυφωθεί στο συνέδριο του Μαΐου οφείλει να πάει χέρι - χέρι με την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Γι’ αυτό τον λόγο στις συνεδριάσεις τόσο της Πολιτικής Γραμματείας όσο και του Πολιτικού Συμβουλίου, την περασμένη εβδομάδα, έδωσε το σύνθημα για εξωστρέφεια, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στα κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, της πρώτης κατοικίας και της εργασίας συνιστούν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρόκειται να ξεδιπλώσει τις δράσεις του το αμέσως επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί επίσης στα εθνικά και το προσφυγικό.

Προ ημερησίας για τα εργασιακά

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η προ ημερησίας συζήτηση για τα εργασιακά, που προκλήθηκε μετά από την επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα και του Δ. Κουτσούμπα στη συνέχεια. Αν και ο Κ. Μητσοτάκης θα υπερασπιστεί μέχρι κεραίας την πολιτική της κυβέρνησής του και του υπουργού της ανεργίας και του υποκατώτατου μισθού Γ. Βρούτση, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

Επτά μήνες οδοστρωτήρας

Εδώ και επτά μήνες η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει ένα πλέγμα πολιτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας των εργαζόμενων και των μισθών. Από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και η κατάργηση της αυτονομίας του, ενώ με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής πέρασαν η κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Συνεπέστατος στον "οδοστρωτήρα" που έταζε στους επιχειρηματίες του τουρισμού λίγο πριν τις κάλπες.

Επιστροφή στο δεύτερο Μνημόνιο χωρίς Μνημόνιο

Στη συνέχεια, με τον κατ' ευφημισμό αναπτυξιακό νόμο, έγινε πράξη άλλη μια μνημονιακή εμμονή που ανέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Με νόμο άνοιξε ο δρόμος για την εκ νέου αποδιάρθρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τον υπουργό Εργασίας να εξουσιοδοτείται να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να μειώνουν μισθούς επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα "τοπικών συμβάσεων" και επομένως ειδικών ζωνών φτηνής εργασίας. Καταργήθηκε ακόμη το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία. Κανονικότατη επιστροφή στον πυρήνα του δεύτερου Μνημονίου δηλαδή. Απλώς χωρίς Μνημόνιο.

Επιστροφή στα αρνητικά ρεκόρ

Οι πολιτικές Μητσοτάκη - Βρούτση επανέφεραν τα αρνητικά ρεκόρ για την εργασία στη χώρα μας: ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο, με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας, τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 2013, τη μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 13.500 σε σχέση με πέρυσι, αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Και φυσικά την απόλυτη αναρχία για την εργοδοσία, με απολύσεις, ισοπέδωση μισθών, ελαστικοποίηση ακόμα και στις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 7,5% το 2020 και το 2021 αντίστοιχα. Κάτι που η κυβέρνηση -οποία έκπληξις- πάγωσε. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθυμίζεται, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, και 27% για τους νέους, καταργώντας τον υποκατώτατο.

Η δοκιμασμένη μέθοδος υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας

Στην Υγεία παρατηρείται η εφαρμογή μιας γνωστής τα χρόνια των Μνημονίων μεθόδου. Απαξίωση, υποστελέχωση και περικοπή κονδυλίων στρώνουν το χαλί στους ιδιώτες να εισβάλουν στο ΕΣΥ. Με αναβολή δεκάδων χειρουργείων λόγω έλλειψης προσωπικού, κλινικές σε... μηχανική υποστήριξη, ελλείψεις στα φάρμακα όπως κατήγγειλε προ εβδομάδος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ματαίωση χημειοθεραπειών, ταλαιπωρία ασθενών και προσωπικού στις εφημερίες, υποβάθμιση των ΤΟΜΥ, μεγάλη καθυστέρηση στις δρομολογημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ προσλήψεις, που πάγωσαν για μήνες, η κυβέρνηση μας γυρίζει πίσω στα μαύρα χρόνια του μνημονιακού σκοταδιού στην Υγεία.

Μέσω ΣΔΙΤ η επιδρομή των ιδιωτών στο ΕΣΥ

Εις υγείαν των ιδιωτών, φυσικά. Μετά την ανακοίνωση του Β. Κικίλια για πιλοτική λειτουργία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο "Αττικόν", η εφημερίδα "Ελευθερία" αποκάλυψε το σχέδιο μετατροπής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η επιθετική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης, όπως την χαρακτήρισε ο Αν. Ξανθός, σε πλήρη εξέλιξη. Άλλωστε δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι δυο αυτές περιπτώσεις είναι απλώς η αρχή για την εκχώρηση των φιλέτων του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στις ασφαλιστικές εταιρείες και στην αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στο βάθος της ίδιας της δημόσιας Υγείας.

Μέτωπο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο πεδίο των πλειστηριασμών, η κυνική ομολογία Γεωργιάδη περί "ζημιογόνας για την οικονομία" προστασίας της πρώτης κατοικίας και η προαναγγελία για άρση της στις 30 Απριλίου θέτουν την αντιπολίτευση σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Ο υπουργός Ανάπτυξης έλαβε μάλιστα τα εύσημα του επιτρόπου Τζεντιλόνι. Δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για επέκταση της προστασίας, απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, πέρα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα επιδιώξει να χαρακτηρίσει "μπαταχτσήδες" και πολλούς που δεν μπορούν πράγματι να πληρώσουν.

Προϋποθέσεις προοδευτικών συγκλίσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα επιδιώξει τη συγκρότηση κοινωνικού και πολιτικού μετώπου. Εξάλλου οι παραπάνω πρωτοβουλίες δημιουργούν προϋποθέσεις συγκλίσεων για τις δυνάμεις που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο απέναντι στη σκληρή νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Σημειώνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται να στηρίξει τυχόν αντίστοιχες πρωτοβουλίες του προοδευτικού χώρου προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Συνεδριάζει αύριο η Π.Γ.

Στα Γιάννενα την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας

Με τον απολογισμό ανά χείρας θα συνεδριάσουν αύριο τα μέλη της Π.Γ. προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο σαββατοκύριακο, 15-16 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL