Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Κριτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των αυτοδιαψεύσεων για το "Ορούτς Ρεϊς" / Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των αυτοδιαψεύσεων για το "Ορούτς Ρεϊς" / Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά

Την ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις "σπασμωδικές αντιδράσεις" και τον "επικίνδυνο ερασιτεχνισμό" απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

"Οι σαφείς και επίσημες απαντήσεις αποτελούν νομική και πολιτική ασπίδα για τα εθνικά μας συμφέροντα" σημείωσε υπογραμμίζοντας πως δύο εικοσιτετράωρα μετά τις αναφορές Ερντογάν σε "γκρίζες ζώνες" ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης. "Αντί αυτού, τη βλέπουμε να απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει δηλαδή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής" τόνισε.

Όπως εκτίμησε, η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας ξεπερνάει όσα ζήσαμε την τελευταία εικοσαετία, "κάτι που φαίνεται να αποτελεί στρατηγική επιλογή της τουρκικής πλευράς". "Δυστυχώς, αντί για τις κατάλληλες διπλωματικές απαντήσεις, βλέπουμε από την κυβέρνηση σπασμωδικές αντιδράσεις και χειρισμούς που φανερώνουν επικίνδυνο ερασιτεχνισμό" είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις "που συνδέουν τις παραβιάσεις του τουρκικού 'Ορούτς Ρέις' με τον καιρό", αλλά και στις "αυτοδιαψεύσεις" των υπουργών της κυβέρνησης.

"Δεν είδαμε όμως καμία επίσημη απάντηση στην Τουρκία" επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, που κάλεσε την κυβέρνηση "να αντιληφθεί επιτέλους πόσο κρίσιμο είναι το διακύβευμα και να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα".

Αιχμές Δένδια στις αυτοδιαψεύσεις Παναγιωτόπουλου

Είχε προηγηθεί το νέο αλαλούμ με τις δηλώσεις και τις αυτοδιαψεύσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου για το εάν υπήρξε τελικά ή όχι συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα Ίμια. "Τελικά διαψεύδει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ή όχι;" ρωτά εδώ και δυο μέρες την κυβέρνηση η Κουμουνδούρου, χωρίς να παίρνει καθαρή απάντηση. Να τα "μαζέψει" επιχείρησε το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας που τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά.

"Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων, όμως πολλές φορές και από τις δύο πλευρές εκφράζονται ευχές για τη μη δημιουργία εντάσεων. Σε αυτό το επίπεδο και μόνο είναι οι συνεννοήσεις μας με τους Τούρκους" είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας όμως αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας στην περίπτωση του "Ορούτς Ρέις": "Aστο καλύτερα αυτό να πάει στην ευχή το θέμα με το 'Ουρούτς'" ανέφερε, για να δώσει τελικά την απάντηση: "Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι δεν αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα". Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που στο επικοινωνιακό κομμάτι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτοδιαψεύδεται, καθώς είχε προηγηθεί το μπάχαλο με τη διαρροή και τη διάψευση Μαξίμου για το πάγωμα των Μέτρων Οικοδομησης Εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο.

Δ. Παπαδημούλης: Ο υπουργός Άμυνας να μιλάει λιγότερο απ' όλους

"Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Άμυνας στην κοπή της πίτας στην Καβάλα, στην εκλογική του περιφέρεια, να παρουσιάζει τον διάλογό του με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Άμυνας, κατά τη γνώμη μου, κάνει λάθος. Ο υπουργός Άμυνας είναι ο υπουργός που μιλάει λιγότερο από όλους και δρα" ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης στο Open καταλογίζοντας σε κορυφαίους υπουργούς "ερασιτεχνισμούς και αλαλούμ". Επισήμανε δε πως υποβαθμίζεται διεθνώς η θέση της χώρας υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποκλείεται και από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που βρέθηκαν στο Βερολίνο για την Λιβύη.

"Δυστυχώς για εμάς ο Ερντογάν δεν είναι διεθνώς απομονωμένος, όπως ισχυρίζεται η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. Μακάρι να ήταν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν χωρούν στο θέμα αυτό ούτε μικροκομματικές διαμάχες ούτε ερασιτεχνισμοί και αλαλούμ" είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη εθνικής γραμμή πλεύσης με γνώμονα τα εθνικά μας δίκαια, το Διεθνές Δίκαιο και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. "Είναι η ώρα, εκτός από το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, να υπάρχει μια διαρκής γραμμή επικοινωνίας Τσίπρα - Μητσοτάκη και να φτιάξουμε και Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας" πρόσθεσε.

Δ. Βίτσας: "Περιμένω σαφή διάψευση διά στόματος Μητσοτάκη"

"Δεν έχω λόγο να πιστέψω τις δηλώσεις των Τούρκων περί μορατόριουμ ενεργειών στα Ίμια. Περιμένω όμως τη σαφή διάψευση της κυβέρνησης διά στόματος πρωθυπουργού, για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει" σημείωσε ο Δ. Βίτσας στο Focus FΜ. Όπως ανέφερε, εξαιτίας αυτού, η Ελλάδα εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή υποχωρητική και ότι «δέχεται» γκριζάρισμα των Ιμίων. "Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε ένοπλη σύγκρουση, αλλά μερικά πράγματα στη διπλωματία θα πρέπει να λέγονται καθαρά" τόνισε, κάνοντας λόγο για "μεγάλη αμηχανία της κυβέρνησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά και που μπορεί να εξελιχθούν πολύ επικίνδυνα".

Πρόσθεσε δε ότι τώρα, που η Χρυσή Αυγή είναι εκτός Κοινοβουλίου, είναι εφικτή η δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας "με την προϋπόθεση ότι τα στρατιωτικά ζητήματα θα τα χειρίζονται οι στρατηγοί βάσει των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας. Ζητήματα που δεν μπορούν να μπαίνουν στη δημόσια σφαίρα να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και σύνεση".

Σ. Αναγνωστοπούλου: Μεγάλη ελαφρότητα

Για μια κυβέρνηση η οποία "δεν έχει επίγνωση των σημαντικών θεμάτων τα οποία υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας" μίλησε η Σία Αναγνωστοπούλου στο Kontra.

"Δεν θα έπρεπε να πουν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα στο Αιγαίο και δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση τη λογική των γκρίζων ζωνών που θέλει να επιβάλλει η Τουρκία;" διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως "βλέπουμε μία αντιμετώπιση μεγάλης ελαφρότητας για πράγματα τα οποία είναι πολύ σύνθετα και επικίνδυνα εν τέλει".

Αναφερόμενη στη δήλωση Δένδια ότι δεν έγινε καλός επικοινωνιακός χειρισμός στην υπόθεση του "Ορούτς Ρέις" τόνισε: "Μα επικοινωνιακό είναι το θέμα; Το θέμα είναι πολιτικό και γίνεται επικοινωνιακό επειδή δεν μπόρεσαν να καλύψουν την αναστάτωση που προκλήθηκε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL