Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κεντρικός στόχος η προστασία του Υμηττού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντρικός στόχος η προστασία του Υμηττού

Βήμα στον 21ο αιώνα θα χαρακτήριζα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Βύρωνα, που εκκρεμούσε τριάντα χρόνια και υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επισημαίνω ότι η πόλη του Μπάιρον είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της Αττικής, έχοντας ιδρυθεί ως Προσφυγικός Συνοικισμός Παγκρατίου, το 1923, μετονομαζόμενος σε Συνοικισμό Βύρωνος, το 1924, για να τιμηθούν τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου των φιλελλήνων στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

Μεταπολεμικά, η λεγόμενη αστυφιλία -στην ουσία, όμως, η φτώχεια και η εγκατάλειψη της υπαίθρου- οδήγησε στην απότομη μεγέθυνση των αστικών κέντρων, χωρίς προβλέψεις για πλατείες και χώρους πρασίνου, εξέλιξη που ακολούθησε και ο Βύρωνας. Η τσιμεντοποίηση αποτέλεσε κυρίαρχη αντίληψη στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ενώ η πυκνή δόμηση προέκυψε και από τη μεταφορά των αντίστοιχων συντελεστών, που η αύξησή τους, μια περίοδο στον Βύρωνα, διακηρύχθηκε και ως αριστερή πολιτική.

Μεγάλο πλεονέκτημα για τον Βύρωνα είναι η θέση του στους πρόποδες του Υμηττού. «Όμως εκεί στον Υμηττό υπάρχει κάποιο μυστικό» (Μάνος Χατζιδάκις), που είναι ότι το βουνό έχει υποστεί πολλές επιδρομές είτε από φονικές πυρκαγιές είτε από απαράδεκτες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Μεγάλο βήμα αναβάθμισης της ζωής στην πόλη θα αποτελέσει η προβλεπόμενη νέα γραμμή του μετρό, με σταθμό στο Ταπητουργείο, που θα απαιτήσει και ρυμοτομικές ρυθμίσεις.

Το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο του Βύρωνα έχει ως κεντρικό άξονα πρωτίστως τα δικαιώματα των πολιτών, των ΑμεΑ συμπεριλαμβανομένων, και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε μειώσεις των συντελεστών δόμησης, ενώ δίνεται προτεραιότητα στην προστασία του Υμηττού, αν και ο δήμος μας μόνος του δεν έχει πολλές δυνατότητες να το πράξει. Ωστόσο θέλει να μεταφέρει μακριά από το βουνό τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που βρίσκεται εκεί από το 1998. Προφανώς, με βάση και την πανελλαδική εμπειρία, η αποκομιδή των απορριμμάτων αποτελεί δυσεπίλυτο ζήτημα και γι’ αυτό θα υπάρξει ειδική συζήτηση και διαβούλευση.

Το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο θέτει ζήτημα απομάκρυνσης και των στρατοπέδων που είναι δίπλα στον Καρέα, αίτημα που άλλοτε εξέταζε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παλαιότερα υπήρχε και σχέδιο δημιουργίας στον Υμηττό συνεδριακού κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία φέρεται ως ιδιοκτήτρια μεγάλου μέρους του βουνού, με χρυσόβουλα του σουλτάνου, δηλαδή από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το εν λόγω σχέδιο φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί, αλλά, για κάθε ενδεχόμενο, «έχουν γνώση οι φύλακες»!

Ο Βύρωνας έχει δημιουργήσει παράδοση και στον πολιτισμό, με το ξακουστό Θέατρο Βράχων, το οποίο θα διατηρήσουμε με τις αναγκαίες βελτιώσεις, ενώ, κατά τη γνώμη μου, η πόλη του Μπάιρον και της Ισιδώρας Ντάνκαν με μοναστήρια και μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μπορεί να αναδειχθεί και σε τουριστικό προορισμό.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL