Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Επιβεβαίωσαν τις καταθέσεις τους και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου / Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμμένουν στην εμπλοκή πολιτικών στη Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιβεβαίωσαν τις καταθέσεις τους και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου / Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμμένουν στην εμπλοκή πολιτικών στη Novartis

Επιβεβαιώνουν και στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη όσα έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν εκ νέου για το σκάνδαλο Novartis.

Οι επιβαρυντικές για κατηγορούμενους και τους εμπλεκόμενους πολιτικούς καταθέσεις του Μάξιμου Σαράφη και της Αικατερίνης Κελέση επαναφέρουν την εξέταση του σκανδάλου στην αρχική του κοίτη, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για σκευωρία.

Και οι δύο μάρτυρες φέρονται να δηλώνουν ότι εμμένουν στις καταθέσεις που έδωσαν στους εισαγγελείς Διαφθοράς, ότι τις έδωσαν αυτοβούλως και χωρίς καμία πίεση ή παρότρυνση. Ταυτόχρονα αποδομούν τους ισχυρισμούς Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξηγώντας γιατί έδωσαν πολλές καταθέσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι προστατευόμενοι μάρτυρες στο FBI ή σε άλλη αρχή του εξωτερικού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκης απέστειλε χθες τις δύο καταθέσεις στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Μάξιμος Σαράφης: "Δεν είμαι άνθρωπος που πιέζεται και εκβιάζεται"

Ο Μάξιμος Σαράφης στην ένορκη κατάθεσή του φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαι προστατευόμενος μάρτυρας των ΗΠΑ στην υπόθεση αυτή και δεν έχω εμφανιστεί σε καμία αλλοδαπή αρχή». «Αποφάσισα οικεία βουλήσει να αποδεχθώ το καθεστώς προστασίας έτσι ώστε να καταθέσω απρόσκοπτα όσα γνώριζα σχετικά με την υπόθεση» πρόσθεσε σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν δέχθηκε πιέσεις και φέρεται να απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά. «Όχι, δεν είμαι άνθρωπος που πιέζεται ούτε εκβιάζεται και δεν είναι στο ήθος μου να συμμετέχω σε οποιαδήποτε συμμορία ή σκευωρία. Εμμένω στις καταθέσεις μου, τις οποίες έδωσα στου εισαγγελείς Διαφθοράς αυτοβούλως και χωρίς καμία πίεση ή παρότρυνση, με γνώμονα την αλήθεια και τη δικαιοσύνη» τόνισε.

"Εισέφερα πλήθος στοιχείων"

Ο αντιεισαγγελέας ρώτησε γιατί έδωσε πολλές καταθέσεις και ο μάρτυρας φέρεται να εξήγησε ότι «λόγω του ότι εισέφερα πλήθος στοιχείων και δεδομένων ήταν ανθρωπίνως αδύνατο όλα όσα έχω καταθέσει να πραγματοποιηθούν σε μία, δύο ή ακόμα και τρεις καταθέσεις. Επίσης, η λογική των καταθέσεων ακολούθησε όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα χρονολογική σειρά με βάση τη θητεία του εκάστοτε υπουργού Υγείας και την εκάστοτε κυβέρνηση, ξεκινώντας από την υπουργία Αβραμόπουλου επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και ολοκληρώνοντας με την υπουργία Αδώνιδος Γεωργιάδη επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και όλες τις ενδιάμεσες πολιτικές ηγεσίες».

Σημειώνεται ότι ο Μάξιμος Σαράφης φέρεται να κατέθεσε ότι δεν είχε απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη επειδή «το νομικό τμήμα της εταιρείας μας διαβεβαίωνε ότι οι πρακτικές της εταιρείας υλοποιούνταν με νομιμοφανή τρόπο. Πολλά από αυτά που έχω καταθέσει έχουν αναφορά σε αφηγήσεις τρίτων προσώπων. Εγώ ο ίδιος επαναλαμβάνω δεν είχα καμία εμπλοκή ή συμμετοχή στις τυχόν αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας». Ο μάρτυρας δήλωσε «άγνοια και έκπληξη» για τη δήλωση Πολάκη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν στελέχη της Novartis.

Αικ. Κελέση: "Κατέθεσα αυτοβούλως και την αλήθεια"

Και η Αικ. Κελέση φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι κατέθεσε «κατόπιν πρωτοβουλίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς και όχι με την υπόδειξη τρίτου» και ότι «δεν πήγα σε καμία αλλοδαπή αρχή». Ο αντιεισαγγελέας, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των καταθέσεών της, τη ρώτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, αν την επηρέασε ή την παρότρυνε τρίτο πρόσωπο και η μάρτυρας υπογράμμισε: «Απαντώ κατηγορηματικά όχι. Όλα όσα κατέθεσε τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια».

Και η Αικ. Κελέση εξήγησε γιατί έδωσε πολλές καταθέσεις λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «ο όγκος των στοιχείων ήταν πολύ μεγάλος» και «εξεταζόμασταν και βράδυ από τους εισαγγελείς Διαφοράς για περισσότερη προστασία. Η ροή των καταθέσεων ήταν κατά χρονολογική σειρά υπουργών Υγείας αν θυμάμαι καλά».

«Έδωσα υποστηρικτικά έγγραφα»

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε κάνει καταγγελίες νωρίτερα, η μάρτυρας φέρεται να απάντησε ότι «δεν μπορούσα λόγω της υπηρεσιακής μου εξάρτησης να κάνω κάτι τέτοιο. Άλλωστε, οι ακολουθούμενες πρακτικές είχαν αφομοιωθεί και θεωρηθεί ότι ήταν οι εγκεκριμένες της εταιρείας».

Η Αικ. Κελέση φέρεται να τόνισε στους εισαγγελείς Διαφθοράς «πέραν της ιδίας αντίληψης των γεγονότων που είχα και κατέθεσα, υπήρχαν και κατασχέσεις στοιχείων υπολογιστών και άλλα υποστηρικτικά έγγραφα που επαλήθευαν τις καταθέσεις μου». Για τη δήλωση του Παύλου Πολάκη φέρεται να λέει ότι «είναι προσωπική του γνώμη και πεποίθηση, αλλά αρνούμαι ότι 'έχω μαγκώσει' και δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL