Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το φαινόμενο Μπέρνι σαρώνει το κατεστημένο των Δημοκρατικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το φαινόμενο Μπέρνι σαρώνει το κατεστημένο των Δημοκρατικών

"Χρειαζόμαστε μια πολιτική επανάσταση". Αυτό είναι το σύνθημα της καμπάνιας του Μπέρνι Σάντερς στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Ο παππούς Μπέρνι είχε θορυβήσει το κατεστημένο των Δημοκρατικών το 2016 με την απροσδόκητη παρουσία του να τον οδηγεί στη δεύτερη θέση κάτω από τη Χίλαρι Κλίντον. Η γραφειοκρατία των Δημοκρατικών και τα λόμπι συμφερόντων προτίμησαν να θυσιάσουν την εκλογική νίκη εάν αυτή πιστωνόταν στον Μπέρνι.

Έκτοτε ο Μπέρνι μίλησε για τις ανάγκες του 99%. Της κοινωνίας, μα κυρίως των αόρατων. Μίλησε για τις ολοένα αυξανόμενες ανισότητες. Νέοι, Λατίνοι, μουσουλμάνοι, έγχρωμοι, LGBTQ άτομα είδαν τον Μπέρνι να μιλάει για εκείνους. Όχι για τα διεφθαρμένα λόμπι όπλων, τα κοράκια της Wall Street, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες. Ο Μπέρνι μίλησε τη γλώσσα των Millenials. Της σημερινής γενιάς των 25άρηδων και 30άρηδων που βρίσκεται στο απόλυτο περιθώριο. Έδωσε φωνή και προοπτική. Μα, κυρίως, έπεισε για την ανάγκη της συμμετοχής.

Η σπορά αυτή έκανε με εντυπωσιακό τρόπο την εμφάνισή της στις εκλογές για το Κογκρέσο. Τα παραδείγματα της Alexandria Ocasio Cortez ή της Ilhan Omar είναι χαρακτηριστικά. Μια ολόκληρη γενιά, έξω από το πρότυπο του λευκού άνδρα πολιτικού ή της γυναίκας εκπροσώπου των συμφερόντων και των λόμπι, είδε πως μπορεί να δώσει μάχες και να βγει στο προσκήνιο.

Ο Μπέρνι Σάντερς με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, που απαντάει όμως στις πραγματικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας και όχι των ελίτ, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου λαϊκό κίνημα. Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, εκατομμύρια μικρές δωρέες, νέες εγγραφές στους καταλόγους έχουν δώσει ένα μοναδικό μομέντουμ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Σάντερς είναι ο μοναδικός από τους άλλους υποψηφίους των Δημοκρατικών που στις εθνικές δημοσκοπήσεις φαίνεται πως κερδίζει τον Τράμπ. Το φιάσκο της Αϊόβα έδειξε ότι το κατεστημένο των Δημοκρατικών δεν θα διστάσει ξανά να μποϊκοτάρει το ίδιο το κόμμα από το να επιτρέψει στον Μπέρνι Σάντερς να κερδίσει το χρίσμα. Για φανταστείτε ένας αριστερός ακτιβιστής που τα έχει βάλει με την Wall Street και την πολιτική ελίτ να περάσει την πόρτα του Οβάλ Γραφείου...

Η πανωλεθρία του εκλεκτού του κατεστημένου Biden ήταν ηχηρό χαστούκι. Δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι. Ακόμα και ο Ομπάμα θα επιστρατευτεί. Η ξεκάθαρη επικράτηση όμως στη λαϊκή ψήφο δείχνει πως το παιχνίδι όχι μόνο δεν έχει κριθεί, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο και το κοινωνικό κίνημα Σάντερς είναι πραγματικά αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να νικήσει τη γραφειοκρατία. Το New Hamphsire είναι ο επόμενος σταθμός.

Ας πάρουν μαθήματα και οι δικοί μας ξύλινοι πολιτικοί της Αριστεράς και ίσως αντιληφθούν ότι αυτή η γενιά είναι το παρόν και το μέλλον. Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούν, να εμπνεύσουν, να απαντήσουν τις δικές τους ανάγκες. Υπάρχει κάτι πιο αριστερό από αυτό;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL