Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης: / Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα: Αντί για μπουλντόζες στο Ελληνικό, μπουλντόζα στην πρώτη κατοικία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης: / Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα: Αντί για μπουλντόζες στο Ελληνικό, μπουλντόζα στην πρώτη κατοικία

Για επτά μήνες κυβερνητικού κυνισμού και ανικανότητας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας χθες από τη Σπάρτη. Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον δρόμο προς το συνέδριο του Μαΐου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ κάλεσε τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το μέλλον του τόπου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επτά μήνες διάψευση υποσχέσεων

"Βρισκόμαστε μόλις επτά μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουλίου, επτά μήνες μετά τις εκλογές, και έχει αρχίσει να φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έγινε ο ουρανός πιο γαλανός, αλλά απεναντίας μαύρα σύννεφα έχουν συσσωρευτεί πάνω από την Ελλάδα και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει με τη στήριξη των ΜΜΕ και ιδιαίτερα οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης διαψεύδονται παταγωδώς" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, διερωτώμενος πού πήγαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Καλοδεχούμενες οι εκλογές

"Αν ήταν κάποιος άλλος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τόσα ευτράπελα, διαψεύσεις προσδοκιών και φάουλ σε κρίσιμα θέματα, θα ζητούσε εκλογές" ανέφερε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε εντούτοις πως δεν προτίθεται να αντιγράψει τον Κ. Μητσοτάκη, που ζητούσε εκλογές από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ. "Έτσι όπως πάει, θα τις ζητήσει ο ίδιος" εκτίμησε. "Όχι από επιλογή, αλλά από αδιέξοδο. Για να γλιτώσει τα χειρότερα για τον ίδιο. Καλοδεχούμενες οι εκλογές. Όχι για να γλιτώσει ο ίδιος, αλλά η χώρα" επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελαφρύνσεις υπήρξαν, όχι όμως για τους αδύναμους

"Ελαφρύνσεις υπήρξαν", είπε, "όχι για τους αδύναμους και τους μεσαίους, αλλά για τους έχοντες και κατέχοντες, τους προνομιούχους". "Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που θα ερχόταν μετά τις εκλογές γιατί εμείς δήθεν την εμποδίζαμε; Πού είναι οι επενδύσεις; Πού είναι οι περιβόητες μπουλντόζες στο Ελληνικό; Πού είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού ή οι ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη;" διερωτήθηκε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε τα αρνητικά στοιχεία στην εργασία με την αύξηση της ανεργίας, τις μαζικές απολύσεις σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, την πτώση του τζίρου στη χριστουγεννιάτικη αγορά, την εξαπάτηση των συνταξιούχων. "Έχει επανέλθει κλίμα ασυδοσίας για τη μεγάλη κερδοφορία, ανομία και αναρχία όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις" είπε χαρακτηριστικά.

Έριξε το γάντι στον Γεωργιάδη

"Έταζε μπουλντόζες για το Ελληνικό, αλλά η μόνη μπουλντόζα που φέρνει είναι αυτή που στοχεύει στην πρώτη κατοικία" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. "Από την 1η Μαΐου έρχονται πλειστηριασμοί. Αυτό μας είπε ο κ. Γεωργιάδης" υπογράμμισε, τονίζοντας πως προανήγγειλε με κυνικό τρόπο αυτό το οποίο αγωνιζόταν να αποτρέψει "με νύχια και με δόντια απέναντι στους δανειστές" η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη φράση του Ά. Γεωργιάδη πως δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας σε ανεπτυγμένες χώρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε το γάντι προκαλώντας τον υπουργό ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσει εάν υπάρχει άλλο παράδειγμα χώρας στην Ευρώπη που μέσα σε έναν χρόνο χάθηκε το 25% του εθνικού πλούτου, η ανεργία αυξήθηκε από το 6% στο 28%. "Αυτό έγινε στην Ελλάδα. Να μας πει λοιπόν αν υπάρχει άλλο παράδειγμα για να δούμε εάν χρειάζεται ή όχι πλαίσιο προστασίας" πρόσθεσε.

Κάν' το όπως η Νέα Δημοκρατία

Αναφέρθηκε μάλιστα στα παραδείγματα ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, που, όπως τόνισε, πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε δημόσιες κατοικίες, αλλά και η Βιέννη της Αυστρίας, όπου το 62%, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, ζει σε κοινωνική κατοικία με κρατική επιχορήγηση. "Αφού δίνει το πράσινο φως στις τράπεζες να χτυπήσουν ως μπαταχτσήδες πολίτες που πράγματι δεν έχουν να πληρώσουν, να μας πει τι έκανε το κόμμα του με τα θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το υστέρημα του λαού, ώστε να κάνουν το ίδιο και στους ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν" πρόσθεσε.

Πρόσκεινται στον έναν ή τον άλλο ολιγάρχη

"Έπρεπε να τσακωθούν τα ολιγαρχικά, μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα για να μάθουμε ότι θα μειωθούν οι συντάξεις" σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και τον εγκλωβισμό του Κ. Μητσοτάκη, ανέφερε πως μέσα στην ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν βουλευτές που πρόσκεινται "στον έναν ή τον άλλον ολιγάρχη". Όπως σημείωσε, είναι γνωστές οι κόντρες των επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν έχουν μόνο ομάδες, αλλά σειρά επιχειρήσεων και ΜΜΕ.

Απόφαση Μητσοτάκη, όχι του Αυγενάκη που κρύβεται

"Πολλές φορές οι ομάδες λειτουργούν ως μέσα στήριξης των συμφερόντων" σημείωσε και επανέλαβε ότι δεν φταίει μόνο ο Αυγενάκης "που κρύβεται εδώ και δύο εβδομάδες", αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που διαφήμιζε το επιτελικό κράτος στο οποίο όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από το πρωθυπουργικό γραφείο. "Όλα τα αποφασίζει το Μαξίμουμ, αλλά στην 'πατάτα' φταίει ο υπουργός" σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, επισήμανε, ο Κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση, μεσούσης μιας κρίσιμης διαδικασίας που είχε ξεκινήσει να διερευνά η ΕΕΑ, να αλλάξει δύο από τα πέντε μέλη της παρακάμπτοντας τον Νόμο Βασιλειάδη, που προέβλεπε πως για τον ορισμό μελών χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όλη η κυβέρνηση προσκυνά σώβρακα και φανέλες

"Ο Λ. Αυγενάκης παραπλάνησε τη Βουλή και μετά τους άλλαξε" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή στη συνέχεια πήρε μια απόφαση και ο ίδιος δήλωσε πως δεν του αρέσει. Μάλιστα, παρομοίασε την παρέμβασή του φέρνοντας ένα παράδειγμα με τον πρώην βουλευτή και διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα, που βρισκόταν στην εκδήλωση: "Είναι σαν να έχεις τον Κωνσταντινέα να σφυρίζει ένα παιχνίδι μέχρι το 90', να τον αλλάζεις και ο άλλος που έβαλες να σφυρίζει πέναλτι στο 93'. Θα έτρωγε ξύλο και από τις δύο πλευρές, όπως συμβαίνει τώρα με την κυβέρνηση" είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τον γνωστό στίχο του Τζίμη Πανούση: "Φτάσαμε όλη η κυβέρνηση να προσκυνά σώβρακα και φανέλες".

Τους πήρε έξι μήνες να καταλάβουν

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική και για την εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας, αλλά και στους "επικοινωνιακούς" χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, στην ασφάλεια και στα εθνικά θέματα. "Έχουν αναγάγει την επικοινωνιακή πολιτική σε επάγγελμα. Νομίζουν ότι απευθύνονται σε αδαείς" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό σαν το επιτραπέζιο Ναυμαχία, με "έναν φράχτη 2,5 χιλιομέτρων για τις τσούχτρες, που κόστισε και 500.000". Ενδεχομένως κάποιος θα επωφεληθεί" σημείωσε, κάνοντας λόγο για μια τραγελαφική κατάσταση: "Τους πήρε έξι μήνες να καταλάβουν ότι έπρεπε να τα κάνουν αλλιώς από την αρχή" υπογράμμισε.

Ψυχραιμία στον ελληνικό λαό

Αναφερόμενος στο "Oruc Reis", υπογράμμισε πως "την ώρα που έκοβε βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το υπουργείο Εξωτερικών διέρρεε ότι το παρέσυρε ο άνεμος. Μετά από δύο μέρες βγήκε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας και μας είπε σε δημόσια εκδήλωση τι συζητούσε με τον πρωθυπουργό. Είναι σοβαρή στάση αυτή;" διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, συνιστώντας, όπως έκανε και ο Ν. Παναγιωτόπουλος στον Κ. Μητσοτάκη..., "ψυχραιμία στον ελληνικό λαό που έχουμε μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων".

Γράψου στο isyriza και θέσε τις ερωτήσεις σου στον Αλέξη Τσίπρα

Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εγκαινιάζεται η νέα λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας isyriza iAsk&Watch. Η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων των μελών της πλατφόρμας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Πέμπτη, στις 11.59 τα μεσάνυχτα. Κατόπιν, και σύμφωνα με τη διαδικασία, θα τεθούν σε ψηφοφορία οι ερωτήσεις ώστε να επιλεγούν από τα μέλη αυτές που θα απαντηθούν. Το πρώτο iAsk&Watch θα κλείσει με την ανάρτηση των απαντήσεων σε μορφή video από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συμμετέχουν στη νέα αυτή λειτουργία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ενώ θυμίζεται πως σύντομα θα ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερα εργαλεία διαβούλευσης, συμμετοχής και διαλόγου. Δυνατότητα συμμετοχής στα νέα εργαλεία και λειτουργίες έχουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL