Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Πρόκειται για μεγάλο κατόρθωμα. Ένα κατόρθωμα που εκτέλεσε (μόνος ή κατά παραγγελία δεν ξέρουμε ακόμα) ο υπασπιστής του Κυριάκου Μητσοτάκη Λευτέρης Αυγενάκης, στον οποίο ανέθεσαν την αρμοδιότητα του υφυπουργού για τα θέματα αθλητισμού. Τι έκανε; Άλλαξε δύο από τα πέντε μέλη μιας επιτροπής, αυτής που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, τοποθετώντας τελευταία στιγμή δύο δικούς του για να αποφύγει τον έλεγχο της Βουλής στην περίπτωση που άλλαζε, όπως είχε δικαίωμα, όλη την επιτροπή.

ΕΤΣΙ με τις ψήφους των δύο νέων μελών (συμπτωματικά από το Πανεπιστήμιο Πειραιά!) και σκορ 3-2 προέκυψε εισήγηση για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ήταν ότι η ομάδα της Θράκης έχει περάσει σε εταιρεία συμφερόντων του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, κάτι που απαγορεύεται. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εισήγηση ξέσπασε σάλος στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. υπασπιστής δήλωσε έντρομος ότι «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς τεκμηρίωση»! Δηλαδή ποινές χωρίς τεκμηρίωση μόνο για τις... ανιστόρητες ομάδες, εκείνες που δεν έχουν «τάγματα εφόδου» και πολιτική πελατεία να προσφέρουν!

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ είναι ότι παραμένουν άφαντα το σκεπτικό της επιτροπής και οι αποδείξεις για τις κατηγορίες που βαραίνουν την ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ! Θορυβημένος ο πρωθυπουργός από αντιδράσεις ακόμα και στελεχών της Ν.Δ., διαβλέποντας τον τεράστιο κίνδυνο η απόφαση να έχει υψηλό πολιτικό κόστος, με συνέπεια να ακυρώνει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, για να παρακάμψει το «εμπόδιο» της απλής αναλογικής ζήτησε νέο νόμο στον οποίο οι ποινές δεν θα προβλέπουν υποβιβασμό αλλά αφαίρεση βαθμών.

ΔΗΛΑΔΗ θα αφαιρεθούν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ, που έτσι θα χάσει το πρωτάθλημα στο οποίο προηγείται. Νέο λάδι στη φωτιά! Είναι σαν να ομολογούν ότι το θέμα ήταν να χάσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ στα χαρτιά!

Ο ΜΕΓΑΣ χορηγός εμφανίστηκε δυσαρεστημένος. Κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για μεροληπτική στάση, διότι έτσι -είπε- οποιαδήποτε ΠΑΕ έχει οικονομική δύναμη να αγοράζει όσες ομάδες θέλει στην ίδια διοργάνωση παραβιάζει τον υγιή ανταγωνισμό! Διότι μπορείς να αγοράζεις όσες εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς θέλεις, ακόμα και το μονοπώλιο διανομής Τύπου, αν η καραμπινάτη παραβίαση του ανταγωνισμού είναι προς δικό σου όφελος και προς όφελος της κυβέρνησης που είσαι χορηγός της.

ΑΜΕΣΩΣ μετά, εμφανίστηκε η «Θύρα 7» του Ολυμπιακού και προειδοποίησε: «Αν τολμήσετε να κάνετε παρέμβαση για να καλύψετε το σκάνδαλο και να μην πληρώσουν οι ένοχοι, δεν θα χωριστεί η Ελλάδα στα δύο όπως απειλούν αυτοί, αλλά κι εσείς και η κυβέρνησή σας θα αναγκαστείτε να φύγετε από την Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει μέτρο γης για κανέναν σας εδώ»!

ΕΙΝΑΙ σαφές πως ο κ. Μαρινάκης, που πιέζει για οποιαδήποτε τιμωρία στον ΠΑΟΚ, με την ευκαιρία υπενθυμίζει: Σε έκανα πρωθυπουργό όχι για να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς τη σύμφωνο γνώμη μου. Διότι, με τα λεφτά μου και την υποστήριξή μου, έχω νόμιμο μερίδιο και στην πολιτική εξουσία, όπως έχει και άλλος χορηγός, ο κ. Λάτσης για τον οποίο η κυβέρνησή σου δεν κάνει τίποτα χωρίς να τον ρωτά.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ είναι σοβαρά. Μια χώρα που επιστρέφει στην ύφεση και οι ανισότητες οξύνονται προκαλώντας κοινωνική οργή, μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης, καλείται πλέον να διαχειριστεί και μια ακόμα διάσπαση, με αφορμή το ποδόσφαιρο. Και κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον τι διαστάσεις θα πάρει αυτός ο διχασμός.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα συγκροτημένα «τάγματα εφόδου» που διαθέτουν οι μεγάλες ομάδες; Και εδώ δεν πρόκειται για τα Εξάρχεια και το Κουκάκι, με την αστυνομία να παίζει θέατρο προς τέρψιν των πολιτών που νομίζουν ότι αυτό είναι νόμος και τάξη. Εδώ τα ρίσκα είναι πολύ μεγαλύτερα.

ΑΥΤΗ όμως είναι η χώρα μας. Καμιά κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν κατάφερε να δημιουργήσει ανεξάρτητους, αξιόπιστους και αξιοσέβαστους θεσμούς, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά σχεδόν για τα πάντα. Το «πελατειακό σύστημα», κυρίαρχο μοντέλο, ανεχόταν και αποδεχόταν πάσης φύσεως παρανομίες, ώστε ο νικητής να απολαμβάνει ασύδοτος τα «αγαθά» της εξουσίας. Μια σκυταλοδρομία που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και που τώρα την καθηλώνει στον μαρασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL