Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Δεν τραβάει η ομάδα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν τραβάει η ομάδα...

Σε ένα ματς στη Βολιβία τον περασμένο Αύγουστο ο διαιτητής αποφάσισε να δώσει πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Συνεννοήθηκε με τον βοηθό, έδειξε την άσπρη βούλα και αιτιολόγησε την απόφαση σχηματίζοντας με τα χέρια το σήμα του VAR. Το κακό ήταν ότι στο πρωτάθλημα της χώρας δεν χρησιμοποιείται VAR...

Η ομάδα που πήρε το πέναλτι αστόχησε και οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με το διπλό. Το βέβαιο είναι ότι ο διαιτητής, πέραν του ότι έγινε περίγελως, κατάφερε να εκνευρίσει και τις δύο ομάδες, και τον κόσμο που παρακολουθούσε το αγώνα.

Σ’ αυτή τη φάση η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκονται στην ίδια θέση με τον παραπάνω διαιτητή. Οι "εξέδρες" αποδοκιμάζουν όχι μόνο τις αποφάσεις αλλά και τον τρόπο που προσπαθεί να τις δικαιολογήσει, την ώρα που αυτές δεν έχουν θετικό, αλλά αρνητικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Βέβαια, η ανησυχία που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική εκτείνεται πολύ πέραν των τελευταίων χειρισμών της γύρω από το ποδόσφαιρο. Ο Αλ. Τσίπρας συμπύκνωσε εύστοχα το λαϊκό αίσθημα που φαίνεται να επικρατεί αυτή την περίοδο μεταφέροντας στη Βουλή την ενδόμυχη σκέψη όλο και περισσότερων το τελευταίο διάστημα: “Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;”.

Παρά την πρωτόγνωρη μιντιακή στήριξη που διαθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ανετοιμότητα, οι λανθασμένοι χειρισμοί της και, τελικά, η αποτυχία της σε μείζονα πεδία όπου οι ψηφοφόροι της ανέμεναν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική δεν μπορούν να κρυφτούν από τους πολίτες. Η εμφάνιση και τα 72 δευτερόλεπτα του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου συνθέτουν μια εικόνα αδύναμης και χωρίς συμμάχους Αθήνας, που, παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες, δεν μπορεί να εξωραϊστεί.

Φθορά που δεν κρύβεται

Η δυσαρέσκεια της πλειονότητας για τα ζητήματα ασφάλειας, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για την Παιδεία, αλλά και η εντεινόμενη ανησυχία για την έκβαση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις (με αποκορύφωμα αυτή της Metron Analysis για το “Βήμα” την περασμένη εβδομάδα) αποτυπώνουν μια γρήγορη και κλιμακούμενη φθορά της κυβέρνησης μόλις έξι - επτά μήνες από τις εκλογές του Ιουλίου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει χάσει την πρωτιά στην “καταλληλότητα” και η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, όμως αυτό δεν προκαλεί εντύπωση σε ένα τόσο σύντομο διάστημα. Εντύπωση προκαλεί πώς η κυβέρνηση φθείρεται και χάνει την αξιοπιστία της, διαψεύδοντας πρώτες απ’ όλα τις προσδοκίες τις οποίες καλλιέργησε προεκλογικά για να ανέλθει στην εξουσία.

Εγκλωβισμένη στα λάθη και στις αντιφάσεις της

Αυτό συμβαίνει εν πολλοίς γιατί βρέθηκε ευθύς αμέσως -και βρίσκεται ακόμα- αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που ή ίδια δημιούργησε στον εαυτό της: από τη μία η υπαρκτή και επιτακτική ανάγκη για μια λογική διαχείριση ζητημάτων, όπως το προσφυγικό, από κυβέρνηση ευρωπαϊκού κράτους και από την άλλη εμμονή σε ακραίες αντιλήψεις και εξαλλοσύνες βουλευτών και υπουργών.

Εγκλωβισμένη σ’ αυτό το δίπολο, οι όποιες κινήσεις της κυβέρνησης είτε είναι καταδικασμένες να αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το προσφυγικό και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα είτε είναι καταδικασμένες να παραβιάζουν τη λογική και να προκαλούν διεθνή κατακραυγή όταν εμφανίζονται ως λύσεις για... πλωτούς φράχτες.

Παρόμοιο είναι το αδιέξοδο και στην πάταξη της εγκληματικότητας, αφού τα επικοινωνιακά σόου με τις καταλήψεις και η ανέξοδη επίδειξη πυγμής αποδείχτηκαν να έχουν κοντά ποδάρια και να μην μπορούν να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιμετωπίζουν κρούσματα εγκληματικότητας σε επίπεδο καθημερινότητας.

Πρόγευση, από σπόντα...

Εάν αυτά αφορούν τους πρώτους επτά μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη, φαντάζεται εύκολα κάποιος ότι η δυσφορία θα μεγεθύνεται όταν γίνουν σαφέστερα τα αποτελέσματα της οικονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής. Όταν το περιβόητο ασφαλιστικό γίνει νόμος και εφαρμοστεί. Μια πρόγευση δόθηκε... από σπόντα, όταν τηλεοπτικοί σταθμοί που εξοργίστηκαν με τις αποφάσεις Αυγενάκη - Μητσοτάκη για το ποδόσφαιρο μέσα σε ένα βράδυ ανακάλυψαν ξαφνικά και “αποκάλυψαν” ότι με το ασφαλιστικό Βρούτση θα δουν μειώσεις οι συνταξιούχοι. Ή όταν άλλες μεγάλες εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση πιο διακριτικά έστειλαν μήνυμα στο Μαξίμου με πρωτοσέλιδο για ανεπαρκή αριθμό αντιγριπικών εμβολίων. Ή όταν άλλες μεγάλες ιστοσελίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση, λιγότερο διακριτικά, έσπευσαν να “θυμίσουν” στον κόσμο τη “μεσοτοιχία βίλα με τον Χριστοφοράκο της Siemens”.

Αυτές οι μιντιακές “προειδοποιήσεις” προκλήθηκαν από τη σύγκρουση συμφερόντων που προκάλεσε η κυβέρνηση -και εν συνεχεία προσπάθησε να διορθώσει, οδηγώντας σε χάος την κατάσταση και σε οργή όλων των πλευρών των ιδιοκτητών ΠΑΕ και των εν λόγω ΜΜΕ εναντίον του πρωθυπουργού- και είχαν ως στόχο να ασκήσουν πίεση ενόψει της ψήφισης της τροπολογίας για τις ποινές για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο. Αυτό έδειξε ότι στο μέλλον μπορεί να επαναληφθεί στην περίπτωση νέας σύγκρουσης συμφερόντων. Έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να προκαλέσει ρωγμές ακόμα και στην μπετοναρισμένη στήριξη που της προσφέρεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. “Η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση σας οδήγησε σ’ αυτούς τους πρωτοφανείς ακροβατισμούς” είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη την Πέμπτη.

Αλ. Τσίπρας: "Ξεθωριάζουν οι υποσχέσεις, διαφαίνεται η εξαπάτηση"

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι “είμαστε στη φάση που η μεσαία τάξη αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι εξαπατήθηκε”, ότι “σιγά - σιγά αρχίζουν να ξεθωριάζουν οι υποσχέσεις και να διαφαίνεται το σχέδιο της εξαπάτησης του ελληνικού λαού".

Μετά και την ψήφιση και του εκλογικού νόμου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποστηρίξει ότι η φθορά, η πολιτική της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι τα στοιχεία που επιβάλλουν στο Μέγαρο Μαξίμου “να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών”. Πρόκειται για το σενάριο των “διπλών εκλογών” που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου: “κάψιμο” της απλής αναλογικής, ώστε να μεταφερθεί η αναμέτρηση στις μεθεπόμενες εκλογές, που θα γίνουν με τον νόμο που έφερε η Ν.Δ.

"Διπλές κάλπες", αλλά με απλή αναλογική πρώτα...

Απέναντι σ’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην υποτιμά ότι η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει με απλή αναλογική και πως “όποιος σκάβει τον λάκκο της, μπορεί να πέσει μέσα ο ίδιος”, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, “τη λαϊκή στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση δημοκρατικής και προοδευτικής συνεργασίας που δεν θα έχει τη Ν.Δ. ως μέρος της λύσης”.

Την ίδια προειδοποίηση απηύθυνε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ωστόσο η Φ. Γεννηματά δηλώνει ακόμα: “Δεν μπορώ να μπω σε σενάρια συμμαχιών από τα οποία είμαστε πολύ μακριά”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL