Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Οι γυναίκες θύματα της κλιματικής αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι γυναίκες θύματα της κλιματικής αλλαγής

Επιμέλεια: Ευαγγελία Σμυρναίου

Η κλιματική αλλαγή σημαίνει μικρότερες συγκομιδές και συνεπώς χαμηλότερο εισόδημα και λιγότερη τροφή για τις οικογένειες. Εμφανίζονται συχνότερα μακρόχρονες ξηρασίες που μειώνουν την παραγωγικότητα του εδάφους.

Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για τις γυναίκες στα χωράφια διότι επιπλέον οι περισσότεροι άνδρες ακολουθούν τον δρόμο της μετανάστευσης. Η αυξανόμενη έλλειψη νερού απαιτεί μεγαλύτερες διαδρομές και περισσότερο χρόνο για μεταφορά του νερού και αυτό σημαίνει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.

Κατά μέσο όρο, σε φυσικές καταστροφές οι γυναίκες πιο συχνά σκοτώνονται από τους άνδρες. Όταν το 2007, ο κυκλώνας Sidr έπληξε με μανία το Μπαγκλαντές, το 90 τοις εκατό από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι μόνες τους, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, και έτσι παρεμποδίζονται ή αποκλείονται από ασκήσεις πολιτικής προστασίας.

Εάν ο σύζυγός της σκοτωθεί από φυσική καταστροφή, η γυναίκα βρίσκεται στο μηδέν, γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, συχνά οι γυναίκες δεν μπορούν να κληρονομήσουν ούτε τα ζώα ούτε τη γη ή το σπίτι.

Επιδημίες επίσης πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες, εφόσον η Υγεία τους ούτως ή άλλως εξασθενεί από τις συχνές εγκυμοσύνες και από την ανεπαρκή διατροφή ή τον υποσιτισμό.

Πηγή: Oxfam

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL