Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
"Απόνερα" του φθηνού λαϊκισμού στο προσφυγικό / Σαμαρικά "αγκάθια" στο δεξί πλευρό της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Απόνερα" του φθηνού λαϊκισμού στο προσφυγικό / Σαμαρικά "αγκάθια" στο δεξί πλευρό της κυβέρνησης

Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου διαχέονται τα μολυσμένα “απόνερα” του φθηνού αντιπολιτευτικού λαϊκισμού του κόμματος στο προσφυγικό μέτωπο.

Η “σαμαρική” πτέρυγα συμβαδίζει με τους “αγανακτισμένους” νεοδημοκράτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενώ οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επιδιώκουν να καθησυχάσουν τις τοπικές κοινωνίες διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών που θα φέρει άμεσα και απτά αποτελέσματα! “Πονοκέφαλο” προκαλεί παράλληλα στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου η επαναφορά της σκληρής δεξιάς γραμμής του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός... βρήκε κλειστή την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου.

Η κεντρική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλύψει, με συκοφαντικές βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τις κυβερνητικές ευθύνες για την όξυνση της προσφυγικής κρίσης “τορπιλίζεται” από τους θιασώτες του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά που επωμίζονται το βάρος της κρίσης, κατηγόρησε επανειλημμένως από το Νταβός την προηγούμενη κυβέρνηση ότι “άφηνε οποιονδήποτε να μπει μέσα και έχουμε κληρονομήσει 80.000 αιτήσεις ασύλου υπό εξέταση”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσιώπησε ωστόσο την επιλογή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρά τη... βαριά κληρονομιά που παρέλαβε η κυβέρνησή του.

"Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε τον τρόπο της"

Ο Μάκης Βορίδης, “μέγας φαν και φίλος” του κ. Σαμαρά, εκτόξευσε ευθεία βολή προς το Μαξίμου λέγοντας ότι “ο τρόπος με τον οποίο ανασυντάχθηκε (σ.σ.: με την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου) η κυβέρνηση αποτελεί και μια έμμεση ομολογία ότι προφανώς ο χειρισμός έως εδώ δεν ήταν αυτός που θέλαμε”. Επιπλέον, μόλις προχθές, η Σοφία Βούλτεψη εγκωμίασε “την κυβέρνηση Σαμαρά”, που “είχε τον τρόπο της να διαχειριστεί το θέμα χωρίς θύματα”, ενώ νωρίτερα είχε αναγνωρίσει ότι “η κυβέρνηση δεν εκτίμησε ίσως ότι ο Ερντογάν θα άνοιγε τόσο πολύ την κάνουλα μέσα στο καλοκαίρι”!

Το σχετικό έναυσμα είχε δώσει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός -κατά... διαβολική σύμπτωση λίγα 24ωρα πριν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία- σημειώνοντας ότι “προβλήματα υπάρχουν (σ.σ.: στο προσφυγικό). Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους”...

Δύο γραμμές για “Χάγη”

Συν τοις άλλοις, στο μικροσκόπιο των ενοίκων του Μαξίμου έχει τεθεί η στόχευση του Αντώνη Σαμαρά να “φωτογραφίσει” ως... προδοσία το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στη Χάγη από κοινού με την Τουρκία μιλώντας για “εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε 'συνυποσχετικό' που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας». Μήνυμα προς την Τουρκία και τον... κ. Σαμαρά επιχείρησε να στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που -θεωρώντας μοναδική διαφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ- κάλεσε τη γειτονική χώρα στο Διεθνές Δικαστήριο, «το οποίο θα αποφανθεί ποιος τελικά έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο».

Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο ότι την απάντηση προς τον πρώην πρωθυπουργό ανέλαβε να δώσει πρώτη η Ντόρα Μπακογιάννη, που υπογράμμισε ότι «τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συμφωνούν σε αυτή τη γραμμή (σ.σ.: προσφυγή στη Χάγη), πράγμα” που «για την Ελλάδα είναι κέρδος".

Οι δυσαρέσκειες της Προεδρίας

Παράλληλα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού καταγράφουν τη δυσαρέσκεια που διακατέχει στελέχη του κόμματος -ανεξαρτήτως πτέρυγας- για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, απών από τη σχετική ψηφοφορία -λόγω προγραμματισμένου οικογενειακού ταξιδιού στις ΗΠΑ- απέφυγε να χρησιμοποιήσει το όνομα της νέας Προέδρου στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία δηλώνει ότι θα ψήφιζε “σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας”. Επιπλέον βουλευτές και χαμηλόβαθμα στελέχη της “σαμαρικής πτέρυγας” επέλεξαν να μην προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ αναφορικά με τη διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Κάποιοι ωστόσο από τους υποστηρικτές της ανανέωσης της θητείας του νυν Προέδρου (μέχρι τις 13 Μαρτίου) δεν έμειναν σιωπηλοί. “Ένα από τα μειονεκτήματα της υποψηφιότητας αυτής είναι η απουσία της από την πολιτική ζωή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας για το πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου λαμβάνοντας τη σχετική σκυτάλη από τον Νικήτα Κακλαμάνη, που είχε διαμηνύσει, με το βλέμμα στο Μαξίμου, ότι θα δώσει θετική ψήφο επειδή είναι “παραταξιακός” και “όχι γιατί έχω πειστεί ότι η υποψήφια Πρόεδρος ήταν ό,τι το καλύτερο”!

Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι “σε ένα πλουραλιστικό κόμμα, όπως η Ν.Δ., είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις” εκτιμώντας πως “πλέον αυτό το κεφάλαιο έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πολίτευμα”...

Από τη “συναίνεση” στη δυσφήμηση

O Κ. Μητσοτάκης -σε αντιδιαστολή με την επίπλαστη συναίνεση “στα μεγάλα θέματα” που “σέρβιρε” με αφορμή την ανάδειξη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας- επιδόθηκε σε εκστρατεία δυσφήμησης της προηγούμενης κυβέρνησης κατά την παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Δεν δίστασε δε, απευθυνόμενος σε διεθνές ακροατήριο (Bloomberg), να ανασύρει την επαίσχυντη θεωρία των δύο άκρων ισχυριζόμενος ότι "η σημερινή κυβέρνηση νίκησε τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς».

Σε ερώτηση που του έθεσε ο καθηγητής Ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ Νάιαλ Φέργκιουσον -στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης για “την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης”- ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι “οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (σ.σ.: ΣΥΡΙΖΑ) και η αποκαλούμενη 'κωλοτούμπα' της είχε αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης”. Τα έργα και οι... ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά (ανεργία, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος κ.λπ.) που υπηρέτησε ο ίδιος ως υπουργός, έμειναν στο σκοτάδι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL