Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Φ. Κούβελα, Μ. Καούνη στο Κόκκινο: Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτο (ηχητ)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Κούβελα, Μ. Καούνη στο Κόκκινο: Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτο (ηχητ)

Στην απαράδεκτη αντιεπιστημονική και σκοταδιστική καμπάνια «αγέννητο παιδί» που έχει ξεκινήσει από πέρσι με την καθιέρωση της ημέρας για το «αγέννητο παιδί» από την Εκκλησία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η Φωτεινή Κούβελα. Ασκείται με τον τρόπο αυτό, επιπλέον πίεση σε γυναίκες που είναι θρήσκες διότι η Εκκλησία δεν δέχεται τις αμβλώσεις. Μία πράξη που κάνει η γυναίκα αναγκαστικά, κάτω από συνθήκες. Το επόμενο βήμα είναι να αλλάξει και ο νόμος δηλαδή που προστατεύει το δικαίωμα αυτό;

«Δεν πιστεύω ότι ήταν μια τυχαία πράξη. Η ανάρτηση της αφίσας στο μετρό αποτελεί τμήμα μιας οργανωμένης καμπάνιας κατά του κατοχυρωμένου δικαιώματος της έκτρωσης που συνδέεται με μία ευρύτερη τάση συντηρητικότητας της κοινωνίας που προσπαθεί να ελέγξει άμεσα τα σώματα και την σεξουαλικότητα των γυναικών και των ατόμων με δυνατότητα κυοφορίας. Οι αμβλώσεις δηλαδή δεν είναι ιστορικό και φιλοσοφικό ζήτημα αλλά κατά βάση πολιτικό ζήτημα, διότι συνδέεται με σχέσεις εξουσίας και αφορά συγκεκριμένα δικαιώματα σεξουαλικά καταπιεσμένων ομάδων. Δεν είναι μια άλλη άποψη και αφήστε μας να την εκφράσουμε. Δεν είναι μια άλλη άποψη όπως δεν είναι ο ρατσισμός, ο ναζισμός, η ομοφοβία. Δεν μπορούν τέτοιες απόψεις να γίνονται ανεκτές».

Η κ. Καούνη πρόσθεσε ότι «υπάρχει διάταξη στον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών που τους επιτρέπει να επικαλεστούν λόγους συνείδησης και να μην προχωρήσουν σε άμβλωση. Αυτό είναι παράνομο. Τα θέματα αυτά η νομολογία, η συνταγματική θεωρία και το αστικό δίκαιο, τα έχει λύσει. Όλοι οι συνταγματολόγοι θεωρούν ότι «το έμβρυο είναι μια ιδιότητα του σώματος της γυναίκας και μάλιστα ο άνθρωπος αρχίζει από την έναρξη των ωδινών εξώθησης μέχρι να φτάσει στον εξωτερικό κόσμο και να γίνει υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

«Δεν υπάρχει ιατρική και νομική αλήθεια αλλά είναι μια προπαγάνδα συστηματοποιημένη και θεσμικά κολάσιμο γιατί αθέμιτη διασπορά ψευδών ειδήσεων» σημείωσε η κ. Καούνη.

«Θα πρέπει να υπερισχύει ο νόμος έναντι της κάθε επαγγελματικής δεοντολογίας. Χρειάζεται να υπάρχει αφύπνιση, συζητήσεις, παρεμβάσεις και να στηριχθούν οι γυναίκες σε μια απόφαση ζωής για αυτές. Όταν φτάνει η Εκκλησία και λέει ότι είναι προτιμότερο να πεθάνει η γυναίκα από το να κάνει άμβλωση» είπε η Φ. Κούβελα αναφέροντας συγκεκριμένο περιστατικό.

«Αν θέλουμε να μειώσουμε τις αμβλώσεις θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για γεννήσεις, μέριμνα για τις μητέρες, βρεφονηπιακοί σταθμοί και τέτοιου είδους μέτρα» σημείωσε η κ. Καούνη.

Η κ. Κούβελα δεν παρέλειψε να επισημάνει το πισωγύρισμα της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα των δικαιωμάτων, ενώ η κ. Καούνη μίλησε για ένα «ενορχηστρωμένο σχέδιο» κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και στην εργασία καθώς δεν προσλαμβάνονται σε εργασία οι γυναίκες που είναι έγκυες και εδώ βρίσκεται η μεγάλη υποκρισία.

Τέλος, η συζήτηση επεκτάθηκε στις γυναικοκτονίες που μέσα στο 2019 έχουμε πάνω από 15 περιπτώσεις γυναικοκτονιών. Η κ. Κούβελα υπενθύμισε το κάλεσμα από τις φεμινιστικές οργανώσεις την Τρίτη 28/1, στις 9.30 π.μ. στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, Δέγλερη 4 και Λεωφ. Αλεξάνδρας που γίνεται η δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Κατ. Μπρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL