Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Η Δεξιά ψήφισε τον εκλογικό νόμο που της αρμόζει... / Μόνος με τον Βελόπουλο ο Κυρ. Μητσοτάκης, που ήταν στο Νταβός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Δεξιά ψήφισε τον εκλογικό νόμο που της αρμόζει... / Μόνος με τον Βελόπουλο ο Κυρ. Μητσοτάκης, που ήταν στο Νταβός

Αλ. Χαρίτσης: Η Ν.Δ. φοβάται την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τον πολιτικό πλουραλισμό, την αναζήτηση συναινέσεων

Στον κάδο των αχρήστων κινδυνεύουν να βρεθούν οι εκλογικοί σχεδιασμοί της Ν.Δ., καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα γίνουν συνεργοί της. Την Πέμπτη το είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Χθες το είπαν με τον τρόπο τους και η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που δεν εμφανίστηκε στη Βουλή να υπερασπιστεί τον εκλογικό νόμο του και επέλεξε να τον ψηφίσει την ημέρα που γνώριζε ότι θα ήταν στο Νταβός...- έμεινε μόνος με τον Κυριάκο Βελόπουλο για να επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε μόνο μία φορά (και αυτή εκ καθήκοντος), τις περισσότερες ώρες βρισκόταν εκτός της Ολομέλειας και άφηνε τον υφυπουργό του Θόδωρο Λιβάνιο να στηρίζει την κατάργηση της απλής αναλογικής. Αλλά και όταν μίλησε προχώρησε σε ομολογία ήττας της Ν.Δ. εκτιμώντας ότι ο εκλογικός νόμος που δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα «στην πραγματικότητα τον ικανοποιεί» τον Αλ. Τσίπρα!

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25, ενώ υπέρ τα κόμματα της συντηρητικής παράταξης: Ν.Δ. και Ελληνική Λύση. Μετά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 163 υπέρ και 121 κατά.

Μηνύματα Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φ. Γεννηματά δεν έκρυψε τη δυσφορία της από την άρνηση της Ν.Δ. στη συναίνεση. «Με τον εκλογικό νόμο λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Κανένας εκλογικός νόμος και καμία τεχνητή προσθαφαίρεση εδρών δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη λαϊκή κρίση. Στις εκλογές θα μιλήσει o λαός και αυτός και μόνον θα καθορίσει τους ρόλους των κομμάτων. Και τότε οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ», προειδοποίησε.

«Ο Κ. Μητσοτάκης με αυτή του την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανώς νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλει το όριο της αυτοδυναμίας να είναι στο 40,5%, ενώ ο εκλογικός νόμος της Ν.Δ. το κατεβάζει στο 36,7%.

Άγχος Θεοδωρικάκου

Την απάντηση στη Φ. Γεννηματά την έδωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος κάνοντας ότι απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε: «Με ποιους θα συνεργαστείτε; Με ποιο πρόγραμμα; Με ποιες πολιτικές. Αλήθεια, υπάρχει κανείς που θέλει να συνεργαστεί με την πολιτική δύναμη της δημαγωγίας και του λαϊκισμού; Δεν το νομίζω». Το ίδιο άγχος έδειξε και όταν αναφέρθηκε στους συνασπισμούς κομμάτων λέγοντας: «Υπάρχει κανείς με τον οποίο μπορείτε να κατέβετε μαζί στις επόμενες εκλογές;». Υπενθύμισε ακόμη (στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.;) ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ «επέλεξε να συνεργαστεί» με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και όχι με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ που είχε αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο επειδή «είχε στρατηγική να διασπάσει τον μεγάλο χώρο που διαθέτει τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά».

Ο Τ. Θεοδωρικάκος υπερασπίστηκε τη στρατηγική της συμπόρευσης με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που αποδείχθηκε νικηφόρα στις εκλογές, αλλά εγκαταλείφθηκε και στον εκλογικό νόμο και στην επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις συναινέσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι, «έστω και τμηματικά, θα υπάρξουν και άλλοι που θα θελήσουν να βάλουν πλάτη».

Απάντηση Φλαμπουράρη στην απρέπεια Θεοδωρικάκου

Ο υπουργός κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «υποθάλπει την εκλογική σεναριολογία» γιατί «τρέμει, φοβάται τις βουλευτικές εκλογές» και ότι «χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως ένα πιθανό σενάριο για να καταλαγιάσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις» στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπερβήκατε τα εσκαμμένα και μιλήσατε με απρέπεια απέναντι στον Αλ. Τσίπρα και όλους εμάς και σας καλώ να ανακαλέσετε. Η συμμετοχή των αριστερών πολιτών στα ψηφοδέλτια και τις βουλευτικές εκλογές είναι μέρος του αγώνα που δίνουμε για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα αυτών που υποφέρουν, δεν έχουμε ανάγκη από τα αξιώματα, απλώς τα υπηρετούμε και δεν μας υπηρετούν», του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης.

Δ. Τζανακόπουλος: Η λογική του κράτους - λάφυρου

«Η κατάργηση της απλής αναλογικής και η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αναδεικνύει απολύτως τη λογική του κράτους - λάφυρου» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επίσης επέκρινε τη Ν.Δ. ότι «κατασκευάζει ένα αντιγεγονικό επιχείρημα, ένα counterfactual, δηλαδή τι θα γινόταν αν εφαρμοζόταν η απλή αναλογική σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η απλή αναλογική αλλάζει το σύνολο των κανόνων του παιχνιδιού, αλλάζει τις εκλογικές συμπεριφορές και τις συμπεριφορές των κομμάτων».

Επανερχόμενος ο Δ. Τζανακόπουλος στην «ακραία και ανιστόρητη παρέμβαση» Γεραπετρίτη σημείωσε πως απηχεί «τη φιλελεύθερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία όταν ο λαός εκφράζεται ελεύθερα και αποτυπώνεται η βούλησή του αναλογικά, τότε οδηγούμαστε, υποχρεωτικά, στον ολοκληρωτισμό. Δημοκρατία ίσον ολοκληρωτισμός λοιπόν στη σκέψη αυτού του φιλελεύθερου τεχνοκρατισμού. Αυτό αποδεικνύει τον φόβο και το μίσος απέναντι στη δημοκρατία των τεχνοκρατών φιλελεύθερων».

Αλ. Χαρίτσης: Η Ν.Δ. φοβάται

Η κυβέρνηση «έχει επιδοθεί στη συστηματική απαξίωση της ίδιας της ιδέας της απλής αναλογικής» διότι φοβάται «την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τον πολιτικό πλουραλισμό, την αναζήτηση συναινέσεων, την ανάδυση ενός δυναμικού πεδίου προγραμματικών συγκλίσεων και πολιτικών διεργασιών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Γι' αυτό επιστρατεύει το φάντασμα της 'ακυβερνησίας', αντί να συζητήσει την ουσία - πώς, δηλαδή, μπορεί το πολιτικό σύστημα να κάνει ένα βήμα προς τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας βάσει αρχών. Προς την πολυφωνία εντός του Κοινοβουλίου ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας».

Π. Πολάκης: Θέλετε ενισχυμένη γιατί είστε μειοψηφία

«Εμείς θέλουμε την απλή αναλογική γιατί θέλουμε να εκφράσουμε μία πλατιά κοινωνική συμμαχία που ξεκινάει από τη νέα γενιά -που θέλουμε να σταματήσει να μεταναστεύει- και φτάνει στους αγρότες, τους μικρούς και τους μικρομεσαίους, που προσπαθούν να πουλήσουν το προϊόν τους και να μην τους τα τρώνε οι έμποροι, φτάνει στους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θέλουμε να ξανακατακτήσουν αξιοπρεπείς αμοιβές και όρους εργασίας, φτάνει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία δεν πρέπει να έχει 'πολιτικό δόντι' προκειμένου να πάρει την όποια δανειοδότηση», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και απευθυνόμενος στη Ν.Δ. είπε: «Εσείς εκφράζετε κυρίαρχα την αστική τάξη του 3% με 4%, που έχει πυρήνα της εκατό οικογένειες, που μετά το 1948-1949 κυβερνούν τη χώρα και απομυζούν πάνω από το 50% του τζίρου σε κάθε οικονομική δραστηριότητα που υπάρχει στην Ελλάδα»

Δ. Κουτσούμπας: Η Ν.Δ. «κάνει πάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στη Ν.Δ. επεσήμανε ότι «ο κατ’ εσάς εκβιασμός των διπλών εκλογών, που διακινείτε το τελευταίο διάστημα, στο όνομα να αποφύγει τάχα ο τόπος τις περιπέτειες κι άλλα παρόμοια, το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει 'πολιτική πάσα΄' στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει ξανά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί 'κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων'».

Ο Δ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι ο εκλογικός νόμος οδηγεί σε συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. «Ένα κόμμα με 25% και 30% που θα πάρει μπόνους 20 ή 30 έδρες αντικειμενικά μόνο με ένα άλλο μεγάλο κόμμα μπορεί να συγκυβερνήσει. Εκεί το πάτε, ο ένας δουλεύει για τον άλλον, η Ν.Δ. για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Ν.Δ. Και από κοντά βέβαια θέλετε τσόντα και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και τον κάθε Βαρουφάκη, τον κάθε Βελόπουλο, αυτούς τέλος πάντων τους διάττοντες αστέρες», ανέφερε.

Ό. Γεροβασίλη: Μονοκομματική ή πολυκομματική κυβέρνηση;

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη κυβερνήσεις μειοψηφίας που λειτουργούν δογματικά και ανεξέλεγκτα», τόνισε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επισημαίνοντας πως «το δίλημμα περί δήθεν κυβερνησιμότητας ή μη είναι πλασματικό». «Ποια κυβέρνηση είναι η πλέον χρήσιμη; Μια μονοκομματική ή μια πολυκομματική; Τι νομίζετε ότι θα απαντούσαν οι πολίτες; Θα απαντούσαν ότι θα ήθελαν μια πολυκομματική κυβέρνηση που έχει σχηματιστεί στη βάση σταθερών προγραμματικών δεσμεύσεων. Μια τέτοια κυβέρνηση καθιστά και τη χώρα ισχυρότερη εξασφαλίζοντας εκ προοιμίου ένα αρραγές εθνικό μέτωπο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. επιχειρεί την «εγκαθίδρυση μονοκομματικού μοντέλου διακυβέρνησης με ευθεία νόθευση της λαϊκής εντολής» μέσα από «παιχνίδια εξουσίας επί χάρτου, στη βάση κάποιων μελλοντικών εκλογών, κατανομή εδρών και κοπή της εκλογικής... πίτας».

Γ. Ραγκούσης: Ετοιμάζονται για εκλογές

«Ετοιμάζονται να καταφύγουν σε πρόωρες εκλογές, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, πρώτον διότι έχουν καταρρεύσει οι προεκλογικές προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει για ανάπτυξη, ιδίως στη μεσαία τάξη, και δεύτερον διότι έχουν δεσμευτεί σε ολιγαρχικά κέντρα να επιτεθούν με πολύ πιο σκληρό τρόπο στα εργασιακά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων», εκτίμησε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σημειώνεται πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ίδια παρατήρηση με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρη Καστανίδη σχετικά με τη μη χορήγηση του μπόνους στους συνασπισμούς κομμάτων. «Θεσπίζουν διάταξη με βάση την οποία εάν ένα κόμμα λάβει 31%, θα αποκτά το μπόνους και θα σχηματίζει κυβέρνηση κι όχι ένας συνασπισμός κομμάτων που θα λαμβάνει 51%! Μα είναι τόσο πολιτικά και θεσμικά ανόητοι να πιστεύουν πως θα μπορούσε να σταθεί μια τέτοια κυβέρνηση, μία μέρα, μία εβδομάδα, ένα μήνα υπό το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων που θα ξεσηκωθούν σε μια τέτοια περίπτωση;» είπε ο Γ. Ραγκούσης.

Χ. Καστανίδης: Εναλλακτική πρόταση

«Εάν ένας εκλογικός συνασπισμός συγκεντρώσει το 45% των ψήφων του ελληνικού λαού, δεν παίρνει κανένα μέρος του μπόνους των εδρών. Εάν το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει το 30% των ψήφων του ελληνικού λαού, παίρνει τριάντα έδρες μπόνους, με αποτέλεσμα η λαϊκή εντολή να φαλκιδεύεται χωρίς να μπορεί να κυβερνήσει ο εκλογικός συνασπισμός που κατέγραψε ποσοστό 45%», είπε ο Χ. Καστανίδης.

Επεσήμανε ακόμη άλλη μία αντίφαση: «αν το πρώτο κόμμα πάρει 41% και το δεύτερο κόμμα πάρει 40,5%, το πρώτο κόμμα λαμβάνει 50 έδρες μπόνους και το δεύτερο κόμμα με διαφορά μισής μονάδας λαμβάνει 0 έδρες μπόνους».

Ο Χ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι «λέω θαρρετά ποιο είναι και το λάθος της παράταξής μας» και πρότεινε

* Το μπόνους να μην υπερβαίνει τις 30 έδρες.

* Κλιμακωτή κατανομή του μπόνους όταν ο νικητής των εκλογών (κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων) λαμβάνει 30%.

* Να λαμβάνεται υπόψη η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος όταν είναι τουλάχιστον 3%.

Πάντως στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κρύβονται οι εσωτερικές δυσκολίες. «Η πρότασή μας είναι μια πρόταση ενός κόμματος που βγήκε διά πυρός και σιδήρου», είπε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL