Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Λίστα χωρίς εσωκομματική δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίστα χωρίς εσωκομματική δημοκρατία

Μετά την ψήφο των αποδήμων και την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν θα σταματήσει όμως εκεί, καθώς πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές και στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές.

Αυτό που έχει προβληματίσει την κυβέρνηση είναι η σταυροδοσία σε πανελλαδικό επίπεδο, παρότι η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. την είχε καθιερώσει. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος στα «Παραπολιτικά FM», εκτιμούν ότι ευνόησε τους αναγνωρίσιμους υποψηφίους ή όσους έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ. Τα σενάρια είναι είτε η χώρα να «σπάσει» σε μικρότερες περιφέρειες είτε να καταργηθεί τελείως ο σταυρός προτίμησης και να επανέλθει η λίστα.

Παρά τα προβλήματα του σταυρού σε πανελλαδικό επίπεδο, εξίσου προβληματική είναι όμως και πιθανή επιστροφή της λίστας. Αν η εσωκομματική δημοκρατία είχε προστατευτεί κι ενισχυθεί ακόμα και νομικά, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, η λίστα θα μπορούσε να ορίζεται με δημοκρατικό τρόπο από τα μέλη του κόμματος.

Με τη σημερινή όμως λειτουργία των κομμάτων, η λίστα θα ήταν απλώς η διανομή μερικών θέσεων με υψηλές αμοιβές σε ευνοούμενους του εκάστοτε προέδρου: είτε ως «τιμητική αποστρατεία», είτε για στελεχοποίησή τους κι αργότερα μετάβαση σε «υψηλότερα» πόστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL