Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Χαρίτσης: Στηρίζουμε το αίτημα των Ελλήνων δημιουργών για τα πνευματικά δικαιώματα

"Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Και βασικό μέσο βιοπορισμού για τους καλλιτέχνες" επισημαίνει σε δήλωση του ο Αλέξης Χαρίτσης. Ενώ σημειώνει ότι η ΝΔ και στο παρελθόν όταν ήταν κυβέρνηση, δεν έκανε τίποτα για τον έλεγχο της ΑΕΠΙ, ενώ σαν αντιπολίτευση δε στήριξε καμία από τις ενέργειες που κάναμε προς όφελος των δημιουργών.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση στα social media:

Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Και βασικό μέσο βιοπορισμού για τους καλλιτέχνες.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κυβέρνηση θέσπισε το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο με την ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Παράλληλα, βάλαμε τέλος στην κακοδιαχείριση της ΑΕΠΙ που για δεκαετίες είχε αφεθεί ανεξέλεγτη να εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς.

Επιδίωξη μας για τη μετά ΑΕΠΙ εποχή ήταν να υπάρξει και στη χώρα μας ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός των δημιουργών, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Νομοθετήσαμε συγκεκριμένο οδικό χάρτη που στο μεγαλύτερο και πιο δύσκολο μέρος του τον υλοποιήσαμε μέχρι τον Ιούλιο του 2019, με τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Πετύχαμε, έτσι, να αποκατασταθεί η σύμπνοια μεταξύ των δημιουργών και να ενοποιηθεί όλο σχεδόν το ελληνικό ρεπερτόριο. Πέρυσι την άνοιξη οι Έλληνες δημιουργοί, ενωμένοι ξανά, αποφάσισαν τη σύσταση του δικού τους οργανισμού και από τον περασμένο Ιούλιο περιμένουν την άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ΝΔ στο παρελθόν όταν ήταν κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τον έλεγχο της ΑΕΠΙ. Στη συνέχεια ως αντιπολίτευση δε στήριξε καμία από τις ενέργειες που κάναμε προς όφελος των δημιουργών. Σήμερα, ως νέα κυβέρνηση, καθυστερεί την αδειοδότηση του οργανισμού των δημιουργών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα επιτυχίας του. Με την πολιτική της μας επιστρέφει στο παρελθόν, με τους δημιουργούς διασπασμένους να καθίστανται και πάλι έρμαιο μιας νέας ή περισσοτέρων νέων ΑΕΠΙ.

Η σημερινή κατάσταση είναι ασύγκριτα πιο εύκολη σε σχέση με αυτή που χρειάστηκε να διαχειριστούμε εμείς. Η νέα κυβέρνηση τα έχει βρει υλοποιημένα σχεδόν όλα. Αυτό που απομένει είναι ελάχιστα βήματα, για τα οποία υπάρχει πολιτική συναίνεση. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

Είναι ιστορική ευκαιρία η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας να γίνει υπόθεση των ίδιων των δημιουργών, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σεβόμενοι το ακηδεμόνευτο του αγώνα των Ελλήνων δημιουργών, στηρίζουμε αυτό το καθολικό αίτημά τους.

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις