Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ελένη, εκεί που πας κοίτα να είσαι ευτυχισμένη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελένη, εκεί που πας κοίτα να είσαι ευτυχισμένη

Του Δημήτρη Π. Κυριακαράκου*

Με αυτούς τους στίχους ερμηνείας της αέναης Άννας Βίσση, από το απώτερο παρελθόν της ασφαλώς πιο ξέγνοιαστης όσο και βίαια “μεταβατικής” δεκαετίας του ’90, ευσεβώς επιλέγω να εισαγάγω το πρώτο μου για το έτος 2020 κείμενο προς αποφυγήν συναισθηματικής φορτίσεως των αναγνωστών μας.

Η Ελένη δεν είναι πια εδώ. Γιατί; Γιατί έστω και την ύστατη στιγμή, ολίγο πριν από την υλοποίηση ενός ύπουλου σε βάρος της παιγνίου, επέλεξε να προκρίνει με σθένος το ΟΧΙ όταν απέναντί της είχε την «τεστοστερόνη»· επέλεξε να προκρίνει το ΟΧΙ σε διεκδικητάς που ετράπησαν εις εκδικητάς· επέλεξε να διαφυλάξει την υπόστασή της, αξίωσε το habeas corpus της. Όταν όμως οι ορμόνες και οι έξεις προπορεύονται, η συνήθης πορεία των πραγμάτων είναι αιματηρή. Τρεις οικογένειες σήμερα θρηνούν γιατί επί τής ουσίας τρεις είναι οι νέοι άνθρωποι που χάθηκαν, επίκειται δε σφόδρα να χαθούν και φυσικώς οι ζώντες δύο κατά μία άλλη συνήθη πορεία των πραγμάτων, την κατ’ ακολουθίαν τού άγραφου νόμου τής φυλακής. Εμείς μόνο να τεκμαίρουμε και να ελπίζουμε πως οι θεσμοί τού σωφρονιστικού μας συστήματος θα πράξουν τα δέοντα δυνάμεθα.

Σε μία εποχή οπότε ο άνθρωπος διά των ποικίλων επιστημονικών παρεμβάσεων του έχει επενεργήσει στην ιδία του τη φύση με συνεπαγόμενο το να ζει περισσότερο, το να διατηρεί την κράση και την αειθάλιά του στο διηνεκές, οι σύγχρονοι εικοσάχρονοι δύναται κάλλιστα να χαρακτηριστούν «προκεχωρημένοι έφηβοι». Ο νους, το κορμί τους είναι «άγουρα», διψούν για νέες εμπειρίες και προσλαμβάνουσες, ενίοτε δε και για οριακό πειραματισμό. Ο πόθος του περίφημου «απογαλακτισμού», η απωθητική πλέον αισθητική του παιδικού / εφηβικού δωματίου πολλές φορές τους οδηγούν σε μονοπάτια κακοτράχαλα, σε terra τόσο incognita που τους καταπίνει ως άλλο «τρίγωνο των Βερμούδων». Αποτέλεσμα; Η χώρα χάνει νιάτα που έχει ανάγκη, ουχί όμως λόγω brain drain εν τοιαύτη περιπτώσει αλλά λόγω life drain, του πιο τραγικού των drains.

Η «θρυλική» ελληνική οικογένεια, ο θεματοφύλαξ της εθνικής μας αξιοπρέπειας κατά τον δεκαετή οικονομικό πόλεμο, προσπαθεί να συντονιστεί με τα νέα «παγκοσμιοποιημένα» δεδομένα, κυρίως με τη νέα «στερεότυπη» θέση πως τα τέκνα όσο λιγότερο περιορίζονται τόσο πιο άμεσα σφυρηλατούν υπεύθυνο χαρακτήρα. Μόνο που ο υπεύθυνος χαρακτήρας «χτίζεται», μεταξύ άλλων και με διαγενεακή διαβούλευση.

Ο «απογαλακτισμός» είναι κυρίως συνειδησιακή κατάσταση και δευτερευόντως χωροταξική.

Ο μεν νέος δεν ολοκληρώθηκε επειδή ενηλικιώθηκε, ο δε πρεσβύτερος δεν γήρασε διότι συνεπλήρωσε τη δεύτερη μεσαία ηλικία του. Οι δύο γενεές έχουν πολλά να πουν για πολλά ακόμα χρόνια, περισσότερο σαν φίλοι και εξομολόγοι και ολιγότερο ως ανιόντες και κατιόντες. Η «πατριαρχική» προσέγγιση είναι κυρίως η αιτία η οποία ωθεί τους νέους στην αντιδραστική συμπεριφορά του I want to break free, είναι αυτή που, στην νεολαίικη καθομιλουμένη, τους «ξενερώνει».

Για να μην έχουμε πλέον άλλους νέους ή στο χώμα ή στη φυλακή ας εμπλουτίσουμε την οικογένεια με περισσότερη φιλία, διαφάνεια και συντροφικότητα. Δεν είναι «παλαιομοδίτικο» το να επικοινωνούμε με τους πρεσβύτερους· τουναντίον, δύναται να είναι ψυχοσυνειδησιακά λυτρωτικό και απελευθερωτικό. Όταν το νεανικό πάθος μετριάζεται από τη θυμοσοφία και όταν η θυμοσοφία νοθεύεται με ιδεατικό νεωτερισμό δημιουργούνται θαυματουργά «μείγματα» αξιών ικανά να ωθήσουν το έθνος μας στο λαμπρό μέλλον που του αξίζει.

“Στη γειτονιά των Αγγέλων”:

Επιστρέφοντας όμως σε εσένα, Ελένη, που είσαι το τιμώμενο πρόσωπο της πρωτοχρονιάτικης γραφίδας μου, η ευχή μου είναι εκεί, στη «γειτονιά των Αγγέλων», να σε προσεγγίσει ο δικός σου «άγγελος», να σου προσφέρει ένα διακριτικό ροζ τριαντάφυλλο και να σου ζητήσει έναν αισθησιακό λάτιν χορό, tango, salsa, ό,τι τραβά η ψυχή σου και να το πάτε αργά, σταθερά, συνειδητά και λίγο «παλιομοδίτικα», γιατί όχι; Ευχή μου είναι να μην πεις το όχι σε έναν τέτοιο διεκδικητή, γιατί αυτός αξίζει σε μία νέα γυναίκα που σπουδάζει, που μορφώνεται και αυτοβελτιώνεται, τίποτα ολιγότερο! Αυτά εύχομαι εγώ, ο μεγάλος αδελφός, ίσως και πατέρας σου. Αυτό όμως που έχει σημασία, Ελένη, είναι εκεί που πας να είσαι ευτυχισμένη!

Καλή μας χρονιά, με καμιά λιγλότερη και κανέναν λιγότερο!!!

* Ο Δημήτρης Π. Κυριακαράκος είναι δικηγόρος-διεθνολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL