Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Η δεύτερη ημέρα της κατάθεσης / Η Ελ. Ράικου «άδειασε» τον Ι. Αγγελή για τα στοιχεία του FBI
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δεύτερη ημέρα της κατάθεσης / Η Ελ. Ράικου «άδειασε» τον Ι. Αγγελή για τα στοιχεία του FBI

Ακόμη και η Ελένη Ράικου «άδειασε» τους χειρισμούς του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για το στικάκι του FBI με τα στοιχεία της αμερικανικής Δικαιοσύνης για εμπλοκή Έλληνα πολιτικού στο σκάνδαλο της Novartis.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής της στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ρώτησε τη μάρτυρα για τα στοιχεία που έδωσαν οι Αμερικανοί στη συνάντηση της Βιέννης.

«Αν ερχόταν σε μένα το στικάκι, θα το άνοιγα, θα έπαιρνα την πληροφορία, θα την αξιολογούσα και θα υπέβαλλα αίτημα δικαστικής συνδρομής», απάντησε η Ελ. Ράικου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Αγγελής, παρά τις αντιδράσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία και υπέδειξε στους Αμερικανούς να τα στείλουν μέσω της ευρωπαϊκής νομικής οδού...

Αντιφάσεις

Η κατάθεση της Ελ. Ράικου συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα. Χθες η μάρτυρας προσπάθησε να δείξει ότι δεν ερευνούσε για πολιτικά πρόσωπα. Όμως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας τής θύμισε ότι στην αίτηση δικαστικής συνδρομής που είχε αποστείλει ρητά ζητάει στοιχεία και για ευθύνες κυβερνητικών αξιωματούχων. Η Ελ. Ράικου δεν μπόρεσε να εξηγήσει την αντίφαση…

Παραδέχτηκε δύο εμβάσματα

Ακόμη, η Ελ Ράικου παραδέχτηκε τελικά ότι τα δύο εμβάσματα, των 1.000 και 3.000 ευρώ, προς τον σύζυγό της είναι αληθινά, αλλά αμφισβητεί το τρίτο έμβασμα, των 1.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι «έργο του Παπαγγελόπουλου», χωρίς όμως να μπορεί να το στοιχειοθετήσει. Ρωτήθηκε εάν θα συναινούσε σε άνοιγμα των λογαριασμών της και αντέτεινε ότι δεν είναι η ίδια κατηγορούμενη για να ελεγχθεί.

Σημειώνεται ότι η Ελ. Ράικου αναφέρθηκε σε ζημία που υπέστη, κατά τη γνώμη της, το Δημόσιο από τις ενέργειες του Δ. Παπαγγελόπουλου, έτσι ώστε να μπορεί η πλειοψηφία να στοιχειοθετήσει κατηγορία προς τον πρ. αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Η Ελ. Ράικου παραδέχτηκε ότι στην επιστολή παραίτησής της στις 23-3-2017 δεν ανέφερε τίποτα για Παπαγγελόπουλο και Ρασπούτιν. Ισχυρίστηκε όμως ότι τον εννοούσε με τη φράση «κρατικούς αξιωματούχους». Ο Σπ. Λάππας τής επεσήμανε με νόημα ότι στην επιστολή της αναφέρεται σε «κρατικούς αξιωματούχους και οικονομικά συμφέρονται στο χώρο του φαρμάκου».

Η Ελ. Ράικου κατέθεσε ότι θεωρεί το σκάνδαλο Novartis την κορωνίδα της διαφθοράς και ότι όσο ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς είχε βρει εμβάσματα 118 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσαν και φυσικά πρόσωπα και εταιρείες (διαφημιστικές και επικοινωνίας).

Απάντηση στους ισχυρισμούς Ράικου - "Τα υπόλοιπα στα δικαστήρια"

Γ. Παπαδάκου: "Αθλιότητες"

«Αθλιότητες» χαρακτήρισε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου όσα είπε η Ελένη Ράικου στην Προκαταρκτική. Υπενθύμισε δε ότι έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της από τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ότι «ακολουθεί και αγωγή».

Μάλιστα η Γ. Παπαδάκου προειδοποίησε πως «όποιος ή όποια αναπαρήγαγε ή πρόκειται να αναπαράξει αυτές τις αθλιότητες, θα έχει τις νομικές συνέπειες που πρέπει, αφού θα προσφύγω στην ελληνική Δικαιοσύνη, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Η δημοσιογράφος επισημαίνει ακόμη ότι δικαιώθηκαν οι αποκαλύψεις της για τα «εμβάσματα Ράικου». «Τα εμβάσματα προς τον σύζυγό της από φαρμακευτικές εταιρείες, που είχα αποκαλύψει το 2018 (είχα μιλήσει για ποσό πάνω από 4.500 χιλιάδες ευρώ), τα οποία έφτασαν στη Βουλή, με δικαιώνουν πλήρως και την εκθέτουν απολύτως σε σχέση με τους ισχυρισμούς της ότι την συκοφάντησα! Η δημοσιογραφία, όταν βασίζεται στην αγωνία μόνο για την αλήθεια, μπορεί να νικήσει το ψέμα και τα δήθεν αφηγήματα περί σκευωρίας», υπογραμμίζει και καταλήγει με νόημα: «η γιαγιά μου έλεγε πάντα ότι το ‘ψέμα έχει κοντά ποδάρια!’ Τα υπόλοιπα στα δικαστήρια…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL