Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Κυβερνητικό "ρετουσάρισμα" στην εικόνα του πρωθυπουργού / "Προβλέψιμο" ναυάγιο στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικό "ρετουσάρισμα" στην εικόνα του πρωθυπουργού / "Προβλέψιμο" ναυάγιο στις ΗΠΑ

Επικοινωνιακό “ρετουσάρισμα” στην εικόνα με τον σιωπηλό πρωθυπουργό να παρακολουθεί τον... προσωπικό μονόλογο του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο, βαφτίζοντας “απόλυτα επιτυχημένη την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες”. Ταυτόχρονα, απόλυτα “προβλέψιμη” αποδείχτηκε η κυβέρνηση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ μέχρις ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η μπάλα στην εξέδρα

Κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο του μηνύματος του πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό Πρόεδρο πως η χώρα μας «είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος”, χαρακτήρισαν λανθασμένο το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ “την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας”. Οι ίδιοι δε κύκλοι περιορίστηκαν σε μικροκομματικούς τόνους να σημειώσουν ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ποια τα ανταλλάγματα;

Το ερώτημα ωστόσο που δεν έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση αφορά τα ανταλλάγματα που εξασφάλισε η ελληνική πλευρά έναντι των εγγυήσεων περί “προβλεψιμότητας” και “αξιοπιστίας” που έδωσε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις προχθεσινές συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς (εκκρεμεί η αυριανή συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα) κινήθηκε σε γενικόλογο πλαίσιο, καθώς επισημαίνεται ότι “ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση. Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης”. Παράλληλα, η κυβέρνηση σημειώνει ότι “σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σ’ αυτά που αφορούν τα εθνικά μας θέματα”.

Αμερικανική σιωπή για την τουρκική παραβατικότητα

Ωστόσο, η βασική εστία της κριτικής που ασκήθηκε στον Κ. Μητσοτάκη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφορά την απροθυμία του Αμερικανού Προέδρου να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα κι ενώ ο πρωθυπουργός σημείωσε δύο φορές on camera -με αφορμή την συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης- ότι “προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη”...

Συν τοις άλλοις, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο επίσημης δεξίωσης που παρέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση προς τιμήν του πρωθυπουργού απέφυγαν επίσης να στηλιτεύσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες. Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι περιορίστηκαν σε εγκώμια για “τη θετική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνικής οικονομίας” δίνοντας “πάσα” σε κυβερνητικά στελέχη ώστε να διακηρύξουν ότι έρχεται... κύμα αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Σκωπτικά σχόλια προκάλεσε δε το γεγονός ότι ο Μάικ Πενς, σχολιάζοντας την εικόνα του Κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί την... προσωπική συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, διαπίστωσε “θετική ενέργεια σ’ αυτή την επαφή” εκτιμώντας “ότι χάρη στην ηγεσία των δύο πολιτικών, οι δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι”.

Δηλώσεις “αξιοπιστίας”

Νωρίτερα ωστόσο, ο πρωθυπουργός, προσδοκώντας προφανώς μια ουσιαστική δήλωση στήριξης του αμερικανικού παράγοντα, έσπευσε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που τοποθετήθηκε υπέρ της αμερικανικής ενέργειας για τη δολοφονία Σουλεϊμανί λέγοντας ότι «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ” και “στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους”!...

Άδειασμα

Σ’ αυτό το φόντο, αίσθηση προκάλεσε το “άδειασμα” που επεφύλαξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο σύμβουλός του στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος! Ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέδειξε το μέγεθος του κινδύνου της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού λέγοντας σε γλαφυρό τόνο ότι “μιλάμε για τον Τραμπ, που δεν καταλαβαίνει τι είναι Διεθνές Δίκαιο. Εδώ πήγε και σκότωσε τον Σουλεϊμάνι και κοντέψαμε να τιναχτούμε στον αέρα όλη η Μέση Ανατολή. Σκοτώνει στρατηγό άλλης χώρας εν καιρώ ειρήνης”. Υπογράμμισε δε: “Φανταστείτε στον Ψυχρό Πόλεμο οι Αμερικανοί ή οι Σοβιετικοί να σκότωναν στρατηγό από την άλλη πλευρά”...

Προχειρότητα

Παράλληλα, ως τρανταχτή ένδειξη προχειρότητας της προετοιμασίας του κυβερνητικού κλιμακίου καταγράφεται η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπρόσωπου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι δεν είχαν προγραμματιστεί οι καθιερωμένες κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη. Ο Στ. Πέτσας επικαλέστηκε τις “εξελίξεις, οι οποίες αφορούν το Ιράν, το Ιράκ ή τη διαδικασία, η οποία έχει να κάνει με την ‘καθαίρεση’ του Προέδρου των ΗΠΑ, στοιχεία, δηλαδή, που ενδεχομένως θα μονοπωλούσαν μια κοινή συνέντευξη Τύπου”! Ο Αμερικανός Πρόεδρος ωστόσο αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα καυτά ζητήματα πριν την έναρξη του τετ-α-τετ απαντώντας σε δεκατρία δημοσιογραφικά ερωτήματα! Ο Άδωνις Γεωργιάδης δε, σε ρόλο “στελέχους” του Λευκού Οίκου, επιχείρησε να θολώσει τα νερά υποστηρίζοντας ότι "η αμερικανική πλευρά δεν ήθελε να γίνουν ερωτήσεις. Οι δημοσιογράφοι που ήρθαν μέσα για τις φωτογραφίες άρχισαν να ρωτάνε και ο Τραμπ προσπάθησε να απαντήσει".

Τέλος, πολλές συζητήσεις και σαρκαστικά σχόλια προκαλεί το φιάσκο της ΕΡΤ -που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό με βάση το πρώτο διάταγμα της κυβέρνησης- καθώς μετέδωσε με χαρακτηριστική καθυστέρηση τα πλάνα από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον πρωθυπουργό. Στον αντίποδα, ο ΣΚΑΪ πραγματοποίησε απευθείας σύνδεση, έστω μέσω κινητού, με τον Λευκό Οίκο - Επιτελικότητα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL