Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Με την κατάργηση της απλής αναλογικής... μπόνους ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με την κατάργηση της απλής αναλογικής... μπόνους ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου

Οι συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή επιβεβαίωσαν τουλάχιστον ένα γεγονός, όσον αφορά στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό οποιαδήποτε προσδοκία για συγκέντρωση 200 ψήφων γύρω από τον νέο εκλογικό νόμο, κάτι που θα του επέτρεπε να πάει στις επόμενες εκλογές χωρίς την απλή αναλογική. Όπως όλα δείχνουν, η ψήφιση του νόμου που θα καταργεί την απλή αναλογική που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μόνο με τις 158 ψήφους της Ν.Δ.

Σε αυτά τα δεδομένα εντάσσεται και η άρνηση της Φ. Γεννηματά να στηρίξει το εκλογικό σύστημα που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στις αρχές του Φεβρουαρίου. “Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε”, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. όταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντηση, για το θέμα του εκλογικού νόμου. Η συμπερίληψη των 22 βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ανατροπή ενός ιστορικού αιτήματος της Αριστεράς που έγινε πράξη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδίδει κανένα πολιτικό όφελος στη Φ. Γεννηματά, από τη στιγμή που οι 180 ψήφοι δεν μπορούν να ανατρέψουν το γεγονός ότι η επόμενη εθνική κάλπη θα στηθεί με απλή αναλογική, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να διαμορφώσει εντελώς νέες πολιτικές συνθήκες μετεκλογικά.

Έτσι, παρά τις αρχικές διαθέσεις που άφηναν από τη Χαρ. Τρικούπη να διαφανεί ότι διαθέτουν για εξεύρεση κοινού τόπου ως προς τον νέο εκλογικό νόμο της Ν.Δ., η Φ. Γεννηματά προσήλθε στο ραντεβού με τον Κυρ. Μητσοτάκη με ένα κατηγορηματικό “όχι”. Αυτό εδράζεται στην απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις 50 έδρες που προβλέπει για μπόνους το κυβερνητικό σχέδιο και τις 35 που προβλέπει η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απόλυτος στο να προχωρήσει άτεγκτα με τον σχεδιασμό του για το μπόνους των 50 εδρών, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έκρινε ότι η ζημιά από μια νέα ταύτιση με τη Ν.Δ. θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το μηδενικό πολιτικό όφελος που θα της εξασφάλιζε η συναίνεση στη χαμένη υπόθεση της αναζήτησης των 200 ψήφων. Έτσι, η Φ. Γεννηματά θέλει να αποφύγει την ταύτιση με τη Ν.Δ. και, παράλληλα, στην περίπτωση που τα πράγματα έρθουν όπως τα περιμένει στο θέμα του ΠτΔ, να στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη χωρίς να υπάρξει σύνδεση ή υπόνοια ή κατηγορία περί ανταλλαγμάτων και “παζαριού”.

Η κατηγορηματικότητα του Κυρ. Μητσοτάκη στο ζήτημα του μπόνους έδωσε εν προκειμένω τη δυνατότητα στη Φ. Γεννηματά να εμφανιστεί εξίσου κατηγορηματική απέναντί του.

Όμως σε αυτή την περίπτωση το “όχι” του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθόλου δεν επηρεάζει τον ρου των εξελίξεων, δηλαδή την κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία θα έρθει με την ανοχή της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη.

Άλλο ο εκλογικός νόμος, άλλο η Προεδρία

Παράλληλα όμως, το ζήτημα του εκλογικού νόμου και η καταψήφισή του από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν επηρεάζει και τη στάση του στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι, σε κάθε περίπτωση, η Φ. Γεννηματά δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει άρνησή της εφόσον η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη αφορά σε πρόσωπο από την Κεντροαριστερά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη να φέρει πρώτα προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο και στη συνέχεια να ανακοινώσει την πρότασή του για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα όχι μόνο εξυπηρετεί τους δικούς του εσωκομματικούς σκοπούς αλλά διευκολύνει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη στρατηγική του: Να αρνηθεί τη συναίνεση στην κατάργηση της απλής αναλογικής και να στηρίξει την εκλογή του νέου ΠτΔ.

Αυτό, βέβαια, πάντα υπό την αίρεση ότι ο υποψήφιος του Κυρ. Μητσοτάκη δεν θα προέρχεται σε καμία περίπτωση από τη Ν.Δ. αλλά από την Κεντροαριστερά ή... τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Όμως στο ζήτημα του ΠτΔ ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα ήθελε να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που εκλέγει ΠτΔ μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας και να επιβεβαιώσει έτσι τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο - “διοικητή ΔΕΚΟ”. Ως εκ τούτου θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να τηρήσει την πολιτική παράδοση που θέλει τον ΠτΔ να προέρχεται από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο και, συνεπώς, να προτείνει πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, όπως επιθυμεί διακαώς η Φ. Γεννηματά.

Το θέμα, σύμφωνα με συνεργάτες της, δεν συζητήθηκε στο προχθεσινό ραντεβού με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Όμως οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητάει κεντροαριστερό ΠτΔ και διαμήνυαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσει “γαλάζιο” υποψήφιο. Πέραν των ονομάτων των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ (Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλου) που η ίδια η Φ. Γεννηματά έσπευσε να ρίξει από πολύ νωρίς στο δημόσιο τραπέζι, επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη έχουν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ προσώπων όπως η Μ. Δαμανάκη ή η Άν. Διαμαντοπούλου, που έχουν βρει τον δρόμο της δημοσιότητας ως ενδεχόμενες προτάσεις Μητσοτάκη.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από την Παρασκευή το πρωί, λίγες ώρες δηλαδή πριν από τις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς και τη Φ. Γεννηματά ειδικότερα, έκαναν την εμφάνισή τους διαρροές περί ισχυρών πιθανοτήτων για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου. “Όλες οι αναφορές του ονόματός σου σε μια τέτοια συζήτηση είναι τιμητικές”, περιορίστηκε να δηλώσει προ ημερών ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ακόμα κι αν μια τέτοια περίπτωση θα εξυπηρετούσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε με τον Ευ. Βενιζέλο (τον οποίο πρώτα είχε φροντίσει να εξοβελίσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα), πιθανόν να τύγχανε αντιδράσεων από μεγάλο τμήμα της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL