Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
H κατάκτηση του Διαστήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H κατάκτηση του Διαστήματος

Του Γιάννη Σχίζα

Λέω «κοινή μοίρα» χωρίς να υπονοώ κάποια πανανθρώπινη ιδέα - απεναντίας, οι σημερινοί ή επίδοξοι «κατακτητές» έχουν πάρει σοβαρά υπόψη τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Πίσω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε τη δημιουργία από τον Πρόεδρο Τραμπ μιας «Διαστημικής δύναμης» (Space force), η οποία εξειδικεύεται σε πολεμικές επιχειρήσεις στο διάστημα.

Επί του παρόντος, σκοπός της «Space force» δεν είναι η αποστολή δυνάμεων στο Διάστημα, με στρατιωτικούς στόχους ή τον εποικισμό άλλων πλανητών και της σελήνης: Στόχος είναι η προστασία αμερικανικών υποδομών σε τροχιά - δηλαδή των εκατοντάδων δορυφόρων που χρησιμοποιούνται για τηλεπικοινωνίες, για παρακολούθηση κ.λπ. Η εξέλιξη αυτή γίνεται μέσα σε ένα τοπίο όπου διαχέονται πληροφορίες ότι η Κίνα και η Ρωσία προχωρούν στο Διάστημα: Μάλιστα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει πει στο παρελθόν ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν όπλα λέιζερ και αντιδορυφορικούς πυραύλους, τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν. Η κατάσταση είναι πρόσφορη για να στηθεί ένα σκηνικό Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των υπερδυνάμεων, που βρίσκονται σε οξύτατο ανταγωνισμό: Οι αμερικανικοί δορυφόροι τροφοδοτούν με δεδομένα μια σειρά από δραστηριότητες -μεταξύ των οποίων και την πλοήγηση των αεροπλάνων- και η καταστροφή τους θα είχε ολέθριες συνέπειες στις ΗΠΑ, με πρώτη απ’ όλες την αποδιοργάνωση των εναέριων μεταφορών.

Εν τω μεταξύ η Ευρώπη κάνει κι αυτή τα δικά της βήματα στο διάστημα, πιο φιλειρηνικά κατ’ ανάγκην. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος λειτουργεί από το 1979: Ήδη διαθέτει 60 δορυφόρους και ανιχνευτές και διαστημόπλοια, τα οποία χτενίζουν κυριολεκτικά το Διάστημα αποδίδοντας συγκεκριμένους καρπούς. Οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι του προγράμματος «Κοπέρνικος» ασχολούνται κυρίως με τη Γη, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για το κλίμα, την ατμόσφαιρα, την ανάπτυξη των φυτών, τη σύνθεση του εδάφους, την υγρασία και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, προϊόν της συνεργασίας του ευρωπαϊκού με τον Αμερικανικό Οργανισμό Διαστήματος, ήδη συμπληρώνει τα τριάντα χρόνια λειτουργίας μέχρι το 2020 και εισφέρει αρκετές ανακαλύψεις στη διαστημική υπόθεση. Μια από αυτές είναι και η επισήμανση του γαλαξία NGC 4120, διαμέτρου 1.000 ετών φωτός! Μετά μάλιστα την επιτυχή επαναχρησιμοποίηση των πυραυλικών συσκευών, προβλέπονται νέα άλματα στην εξερεύνηση του Διαστήματος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL