Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί τη 13η σύνταξη και εμπαίζει τους συνταξιούχους (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί τη 13η σύνταξη και εμπαίζει τους συνταξιούχους (Video)

Το μέτρο που λοιδορήθηκε όσο λίγα από τη Ν.Δ. προεκλογικά, η θέσπιση της μόνιμης 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργείται οριστικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. κορόιδεψαν ξεδιάντροπα τους συνταξιούχους όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο εξήγγειλε την διατήρησή της για να έρθει μόλις τρεις μήνες μετά και να την καταργήσει. Συγκεκριμένα έλεγε: «Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποκαλύπτει το σκληρό πρόσωπο και το ακραία αντικοινωνικό πρόγραμμά της που έκρυβε προεκλογικά από τους πολίτες. Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χθες ξεκαθάρισε στο Open (5 Ιανουαρίου 2020) ότι: «Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη. Ήταν μία προεκλογική εξαπάτηση της κυβέρνησης τότε για να εξαγοράσει τη συνείδηση των συνταξιούχων παραμονή των εκλογών. Το ποσό παραμένει ως συνταξιοδοτική δαπάνη στο νέο ασφαλιστικό σύστημα».

Πριν την δήλωση αυτή είχαν προηγηθεί: Ο Άδωνις Γεωργιάδης που κυνικά στο ίδιο κανάλι είχε υποστηρίξει ότι: «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει 13η σύνταξη, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν».

Ο Νότης Μηταράκης ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου του 2019 είχε προανήγγειλε την κατάργηση της 13ης σύνταξης στον ΑΝΤ1 λέγοντας ότι δεν θα καταβληθεί το 2020 και ότι η κυβέρνηση θα πάει «σε κάτι άλλο, ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης».

Τα ΜΜΕ ούτε μια κουβέντα κριτικής δεν βρήκαν να πουν ενώ είναι να απορεί κανείς τι θα υποστηρίζουν σήμερα έγκριτοι συνταγματολόγοι που ξιφουλκούσαν με μανία στα κανάλια προεκλογικά κατά του ψευδο επιδόματος όπως χαρακτήριζαν την μόνιμη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταργηθεί για δεύτερη φορά από τη Ν.Δ. σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα μνημόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προεκλογικά ο Μάκης Βορίδης είχε αδειάσει τον Άδωνι Γεωργιάδη που υποστήριζε ότι θα καταργηθεί λέγοντας τότε στην ΕΡΤ ότι «μας δεσμεύει η ψήφιση της 13ης σύνταξης».

Να θυμίσουμε ότι η 13η σύνταξη και η 14η είχαν περικοπεί από το 2010 για να καραργηθούν με το Ν. 4093/2012 της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επανανομοθετήσει ως μόνιμο μέτρο την 13η σύνταξη στις 14.05.2019.

Έκθετος ο Μητσοτάκης ως την ΔΕΘ διακήρυττε ότι θα δοθεί η 13η σύνταξη που σήμερα «δεν υπάρχει»

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ως την ΔΕΘ διακήρυττε ότι θα την διατηρήσει όπως μαρτυρούν δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα

ΤΑ ΝΕΑ 4 Αυγούστου 2019

Την πολυπόθητη «13 σύνταξη» και μάλιστα μόνιμη αναμένεται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ η κυβέρνηση.

Όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής η κυβέρνηση θέλει η 13η σύνταξη να καταβάλλεται σταθερά στους συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο σταθερά.

«Την διατήρηση της 13ης σύνταξης ανακοίνωσε από το βήμα του Βελλιδείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, ανάφερε ότι θα δοθεί στο τέλος του 2020» έγραφαν τα dikaiologitika.gr

Προεκλογικό ψέμα Μητσοτάκη: «Θα δίνεται η 13η σύνταξη» έλεγε στο ΣΚΑΙ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ στις 23 Μαϊου 2019 διαβεβαίωνε ότι θα συνεχίσει να δίνεται η 13η σύνταξη και φυσικά η κατάργησή της ήταν ένα ακόμα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιγράφουμε από το επίσημο σάιτ της Ν.Δ. τι έλεγε τότε ο σημερινός πρωθυπουργός.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των πιο αδύναμων συνταξιούχων, ο οποίος θα προκύψει, όμως, μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι μέσα από μια οικονομία η οποία υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη. Με ρυθμό ανάπτυξης 4% βεβαίως και μπορούμε να κρατήσουμε ένα τέτοιο μηχανισμό στήριξης. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να δίνεται κατ’ ανάγκην τον Απρίλιο, έτυχε να δοθεί τον Απρίλιο γιατί είχαμε εκλογές. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Λοιπόν, να συμφωνήσουμε στο πότε θα δίνεται αλλά βεβαίως είναι ένας…

 Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντως θα δίνεται.

 Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα δίνεται.

 Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό έχει σημασία.

 Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως θα δίνεται, αλλά από το αναπτυξιακό πλεόνασμα, όχι από το υστέρημα της κοινωνίας. Και βέβαια, πριν φτάσουμε να μιλήσουμε για τη 13η σύνταξη, να μιλήσουμε λίγο για την 12η;

Η μόνιμη 13η σύνταξη όπως είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ θα καταβάλλονταν σταθέρα κάθε Μάιο

Μόνιμο χαρακτήρα είχε η χορήγηση της 13ης σύνταξης, που είχε ανακοινώσει ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναλύοντας περαιτέρω το μέτρο, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, είχε πει για την 13η σύνταξη: «Αυτή η πρωτοβουλία ολοκληρώνει μία συνολική προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2015, προκειμένου να στηρίξουμε τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους και να αντιστρέψουμε την εικόνα κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, που μας παραδόθηκε».

Η 13η σύνταξη νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2019 για να είναι μόνιμη και να καταβάλλεται κάθε μήνα Μάιο. Καταβλήθηκε σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους οι οποίοι ήταν συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η βάση υπολογισμού της 13ης σύνταξης ήταν το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους. Δηλαδή όσοι λάμβαναν δύο συντάξεις, θα λάβουν διπλή 13η σύνταξη.

Τα ποσά τα οποία δικαιούταν ένας συνταξιούχος ήταν ανάλογα με το ύψος του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει, με την ακόλουθη αναλογία:

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ έλαβαν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. 

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ έλαβαν το 70% της σύνταξής τους. 

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ έλαβαν το 50% της σύνταξής τους. 

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ έλαβαν το 30% της σύνταξής τους.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL